Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Χειροτονία και προχείριση νέου Αρχιμανδρίτη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

 

Χειροτονία και προχείριση νέου Αρχιμανδρίτη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Μέσα σε κλίμα χαράς, κατάνυξης και συγκινήσεως, τελέστηκε τη Β΄ Κυριακή των Νηστείων, 28 Μαρτίου 2021 στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Στροβόλου, δισαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου και κληρικών τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος τέλεσε την εις πρεσβύτερο χειροτονία του διακόνου τού ναού π. Κωνσταντίνου Σολέα, τον οποίο στη συνέχεια προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη.

Μετά την είσοδο των τιμίων δώρων, οι διάκονοι αρχικά και στη συνέχεια οι πρεσβύτεροι προσέφεραν στον Μακαριώτατο τον υποψήφιο προς χειροτονία.



Λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος απένειμε στον νέο ιερομόναχο το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Για το χαρμόσυνο γεγονός προσήλθαν στη Θεία Λειτουργία πολλοί φίλοι, συνάδελφοι και ενορίτες, για να τιμήσουν με την παρουσία τους, να εκφράσουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και τις ολόθερμες ευχές τους για κάθε εκκλησιαστική καρποφορία στο νέο Αρχιμανδρίτη.

Στην ομιλία του, ο Μακαριώτατος με ιδιαίτερη συγκίνηση μοιράστηκε με τον κόσμο την χαρά που αισθανόταν για αυτό το  ευχάριστο εκκλησιαστικό γεγονός, και, προσφωνώντας τον νέο Αρχιμανδρίτη, είπε τα ακόλουθα.

«Νομίζω δικαιούμαι να πω κι εγώ αυτό που μας παραδίδει σήμερα ο ευαγγελιστής για τον Κύριο, πως «ἰδὼν τὴν πίστιν αὐτῶν» προχώρησε στη θεραπεία τού παραλυτικού. Κι εγώ, αφού είδα και διαπίστωσα, έστω και μακρόθεν την πίστη τού π. Κωνσταντίνου, προχώρησα σήμερα στη χειροτονία του στο δεύτερο βαθμό τής ιερωσύνης και στην απονομή τού οφφικίου τού Αρχιμανδρίτου. Πρόκειται για ένα καταξιωμένο κληρικό και πιστεύω πως θα ανεβαίνει συνεχώς. Διότι, η βάση για την ανάβαση είναι η πίστη και διά τῆς πίστεως καταξιώνεται ο άνθρωπος. Και ο Χριστός σε κανένα δεν θαυματούργησε χωρίς να ξεκινά από την πίστη τού ίδιου τού ανθρώπου. «Ἡ πίστις σου σέσωκέ σε», διά τῆς πίστεως γίνεται το θαύμα στον άνθρωπο από τον Θεό. Τον αμείβει για την πίστη που είχε. Μπορεί ο άνθρωπος να μην ζητά από μόνος του κάτι. Αλλ’ όμως ο Παντογνώστης Θεός γνωρίζει πώς θα προσφέρει στον άνθρωπο.

Εκείνοι που ζητούν από μόνοι τους, δεν καταξιώνονται ούτε από τον Θεό κι ούτε από τους ανθρώπους. Ενώ εκείνος που είναι ταπεινός και ζει ἐν σιωπῇ δεν πρόκειται να μην καταξιωθεί. Πρώτα από τον Θεό που γνωρίζει τα βάθη τής ψυχής τού καθενός μας αλλά και από τους ανθρώπους, διότι η πραγματική αγάπη όσο κι αν την κρύψει κανείς, θα φανερωθεί. Κι έτσι, εκείνος που αγαπά τον Θεό, ξέρει να αγαπά και τους ανθρώπους που είναι εικόνα τού Θεού, ξέρει να αγαπά την Εκκλησία τού Θεού, ξέρει να προσφέρει όλο τον εαυτό του. Κι ο π. Κωνσταντίνος έχει αποφασίσει να προσφέρει όλο τον εαυτό του θυσία στον Θεό και στην υπηρεσία Του. Και μπορώ μετά βεβαιότητος να πω ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή θα έχει ένα καλό συνεργάτη και είστε ευτυχείς, που ο π. Κωνσταντίνος θα είναι στην ενορία σας.

Βέβαια, επειδή έχει υπηρεσία στη δημόσια εκπαίδευση δεν θα τον επιφορτίσουμε με επιπλέον καθήκοντα ως Αρχιεπισκοπή. Αλλ’ όμως θα του ευχηθώ από κέντρου καρδίας να μείνει υγιέστατος και να του δώσει χρόνια πολλά ο Θεός για να τον αξιοποιήσει η Εκκλησία, κι αφυπηρετώντας, όταν θα απαλλαγεί από τις έγνοιες τής Παιδείας -αφού στις μέρες μας με την εξέλιξη τής επιστήμης τής ιατρικής έχει παραταθεί η ηλικία τού ανθρώπου- θα τού δοθεί η ευκαιρία να αφιερωθεί περισσότερο στον λαό τού Θεού, για να προσφέρει περισσότερα. Κι αυτός ο καλός εαυτός που προσφέρει σήμερα στην μαθητιώσα νεολαία, που είναι το μέλλον αυτού τού τόπου, να δοθεί σε όλον τον λαό τού Θεού.

Εύχομαι πραγματικά να του δώσει ο Θεός χρόνια πολλά αλλά και υγεία για να μπορεί να προσφέρει περισσότερα. Ό,τι καλό π. Κωνσταντίνε να σου δώσει ο Θεός και να ξέρεις ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή, εγώ προσωπικά και όλοι οι αδελφοί, θα είναι κοντά σου. Και να μη σκεφτείς ποτέ, δεν θα είναι ενόχληση, να μας χτυπάς την πόρτα τού γραφείου, σε όποια δυσκολία αντιμετωπίσεις, θα είμαστε στη διάθεσή σου, διότι όλοι είμαστε ταγμένοι για να εξυπηρετούμε τον λαό τού Θεού και μαζί ακόμη πιο έντονα να τον εξυπηρετούμε. Πάντα άξιος κι εύχομαι να σου συμπαρασταθούν τόσο οι ιερείς τής ενορίας εδώ κι όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμά της.

Μετά την απόλυση, ο νέος αρχιμανδρίτης π. Κωνσταντίνος μοίρασε το αντίδωρο και αναμνηστικά δώρα σε όλους τους παρευρισκομένους. Παρών στην πνευματική αυτή χαρά και ευλογία για την ενορία τού Τιμίου Σταυρού Στροβόλου ήταν κι ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.







Δεν υπάρχουν σχόλια: