Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Μνήμη του οσίου Ισαακίου του ομολογητού (30 Μαΐου)


Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!
Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Εμμέλειας, της μητέρας του Μεγάλου Βασιλείου, που κοιμήθηκε οσιακά σε μονή, όπου συμμόναζε με τη θυγατέρα της Μακρίνα. Επίσης, γιορτάζουμε τη μνήμη του οσίου Ισαακίου του ομολογητή, ηγουμένου της μονής Δαλμάτων.
Ο Όσιος Ισαάκιος καταγόταν από τη Συρία και έζησε κατά την εποχή του βασιλιά Ουάλη, που ήταν υποστηρικτής των αιρετικών Αρειανών και πολέμιος των Ορθοδόξων. Μια πολύ σκληρή αυτοκρατορική απόφαση ήταν και η απαγόρευση να χρησιμοποιούν οι ορθόδοξοι τους ναούς τους.
Κατά την εποχή εκείνη, γύρω στο 364 μ.Χ., ο Ουάλης ετοιμαζόταν για εκστρατεία εναντίον των Γότθων, που απειλούσαν την Κωνσταντινούπολη. Φωτισμένος από τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό ο Ισαάκιος, πήγε μπροστά στο βασιλιά και του ζήτησε να αποδώσει τους ναούς στους Ορθόδοξους, για να έχει την ευλογία του Θεού και να γυρίσει νικητής από τον πόλεμο. Τον προειδοποίησε μάλιστα ότι, σε αντίθετη περίπτωση, και ο ίδιος θα φονευόταν από τους βαρβάρους. Οι εκκλήσεις του Αγίου δεν εισακούσθηκαν και πραγματικά ο Ουάλης φονεύθηκε. Ο Ισαάκιος τότε, με τα πνευματικά βιώματα του αναδείχθηκε στη συνείδηση των πιστών ως Άγιος του Θεού και απολάμβανε της ευλάβειας από το λαό της πόλης, που με προθυμία έκτισε εκεί μοναστήρι, για να τον έχει πάντα κοντά του. Στη μονή αυτή, που ονομάστηκε των Δαλμάτων, από το διάδοχό του στην ηγουμενία που λεγόταν Δαλμάτος, ο Όσιος και Ομολογητής Ισαάκιος κοιμήθηκε εν Χριστώ, σε μεγάλη ηλικία.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο όσιος Ισαάκιος να μεσιτεύει για την μετάνοια του διαχειριστή και την καλή στροφή του μπλογκ του.

Αναστάσιος είπε...

Προς: 30 Μαΐου 2021 - 11:26 π.μ

Χριστός Ανέστη!
Να εύχεσθε για την μετάνοιά μου. Στροφή στην γραμμή του μπλοκ δεν την βλέπω. Η πορεία του ως τώρα είναι καλή.