Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Κυριακή της Σαμαρείτιδος (30 Μαΐου 2021)


 Σήμερα είναι η Κυριακή της Σαμαρείτιδος, σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή που αναγινώσκεται στη Θεία Λειτουργία.
Χρονικά και εορτολογικά βρισκόμαστε στο μέσο περίπου της πορείας μας προς την Πεντηκοστή. Είναι ίσως η πιο κατάλληλη στιγμή για να γίνουμε κοινωνοί της αποκάλυψης που ο ίδιος ο Κύριος κάνει στη συνάντησή του με τη Σαμαρείτιδα. Ότι δηλαδή ο ίδιος είναι το «ύδωρ το ζων, το αλλόμενον εις ζωήν αιώνιον». Μια αλήθεια, η οποία επιβάλλεται να αγγίξει υπαρξιακά τον άνθρωπο και να τον ανυψώσει πνευματικά.
Το Ευαγγέλιο σήμερα μάς βάζει ακριβώς μπροστά από αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Να ανοίξουμε τον εαυτό μας, να τον καταστήσουμε διάφανο, για να δεχθεί τη μεγάλη αλήθεια της ζωής, η οποία είναι εκείνη που σώζει και ανεβάζει τον άνθρωπο στις πιο ψηλές πνευματικές κορυφογραμμές.
Ο Χριστός, στο πρόσωπο της περιθωριακής εκείνης γυναίκας, συναντά τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Μάς αποκαλύπτει συγκλονιστικές αλήθειες. Δεν είναι απλά μια περίπτωση ενός Ιουδαίου που συζητά με μια Σαμαρείτισσα.
Με τη συνάντηση στο Φρέαρ του Ιακώβ του Μεσσία Χριστού με τη Σαμαρείτιδα, τη μετέπειτα Ισαπόστολο Αγία Φωτεινή, και με τους Αγίους που εορτάζουμε σήμερα, επιβεβαιώνεται ο λόγος του Κυρίου ότι «Πνεύμα ο Θεός και τους προσκυνούντας αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν». Η αποκάλυψη της αλήθειας στο πρόσωπο του αναστημένου Χριστού και η εμπειρία της Ορθοδόξου Πίστεως είναι τα εχέγγυα της πορείας του ανθρώπου, για να οπλίζεται με θάρρος και αντίσταση απέναντι στους κάθε είδους πειρασμούς και δοκιμασίες.
Είναι ο αιώνιος Υιός του Θεού, ο Σωτήρας του κόσμου που επικοινωνεί με όλους. Ακόμα και με τους πιο περιφρονημένους του κόσμου, για να προσφέρει την αγάπη και τη Χάρη του. Είναι ο ίδιος η Αλήθεια, η ίδια η ζωή, που ρέει από την παρουσία του ως ύδωρ ζων που ξεδιψά πραγματικά τον κάθε άνθρωπο, όσο κουρασμένος, όσο ταλαιπωρημένος και αν είναι. Καταξιώνει τον καθένα μας ως «πρόσωπο», με την ιδιαίτερη πνευματική αξία και τιμή, αρκεί να το ζητούμε με ταπείνωση και λαχτάρα. Εκείνος «ίσταται επί την θύραν και κρούει». Μας καλεί όλους προσωπικά ως λογικά και ελεύθερα πρόσωπα. «Τα ίδια πρόβατα φωνεί κατ΄ όνομα», για να γίνουμε δέκτες της προσφοράς της θεϊκής του αγάπης.
Στον κάθε άνθρωπο που τον πιστεύει και τον ομολογεί ως Θεάνθρωπο Λυτρωτή εναπόκειται η επιλογή. Αφού «Πνεύμα ο Θεός, και τους προσκυνούντας αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν».
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: