Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Σιδηρόκαστρο: Τιμώρησε ιερείς ο Μητροπολίτης Μακάριος για απειθαρχία

 Σιδηρόκαστρο: Τιμώρησε ιερείς ο Μητροπολίτης Μακάριος για απειθαρχία

Σύνταξη: Λεωνίδας Κασάπης
 
Σε ποινές αργίας και αφαίρεσης οφικίων σε τέσσερεις ιερείς για παράβαση των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου, προχώρησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, Μακάριος. Μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών επισήμανε πως προχώρησε στην απόφαση αυτή καθώς οι ιερείς έκαναν την ακολουθία της Ανάστασης στις 12 τα μεσάνυχτα, παραβιάζοντας και τους νόμους του κράτους και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα και να κάνουν του κεφαλιού τους.

Πηγή: ΕΡΤ Σερρών

33 σχόλια:

π. Νεόφυτος είπε...

Αλλού τα κακαρίσματα και αλλού γενούν οι κότες.
Ο Δράμας φώναζε ο Σιδηροκάστρου προχώρησε χωρίς φωνές σε ποινές.
Επιτέλους είδαμε φως στο μακριό τούνελ της απραξίας από το μέρος των Επισκόπων.
Το κακό έχει παραγίνει. Καθένας κάνει ότι θέλει γνωρίζοντας ότι την Μητρόπολη την νοιάζει μόνο η καταβολή των εσόδων της από τους ναούς.
Υπάρχουν οι ιερείς που πειθαρχούν, και αυτοί που δεν ακούνε κανένα. Συνήθως προσφέρουν οφίκια οι Μητροπολίτες σε όσους φωνάζουν, μήπως και τους καταφέρουν. Όμως η πρακτική έδειξε, ότι περισσότερο αφηνιάζουνε, όπως τα άλογα στον κάμπο, που από την φόρα τρέχουν χωρίς να σταματούν όταν πιέζεις τα γκέμια. .
Αν υπάρχουν Μητροπολίτες ας πράξουν αυτό που πρέπει. Διαφορετικά να «φάνε το αυγό τους» για να έχουν δυνάμεις σε χοροστασίες. Αφού στο γραφείο τους είναι διακοσμητικοί.
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Σωστος ο μητροπολιτης

Ανώνυμος είπε...

"Ουδέν δέδοικα ως επισκόπους πλην ολίγων". Τραγική η ποιότητα του επισκοπικού δυναμικού στις μέρες μας.
Τιμωρεί τους ιερείς γιατί έκαναν αυτό που επιβάλλεται από την κανονική παράδοση και τη συνείδησή τους.

Ανώνυμος είπε...

Αν λέει αλήθεια το ρεπορτάζ θα πω μπράβο στον Μακάριο.
Όσοι είναι καθαροί επιβάλουν αργίες. Όσοι έχουν λερωμένη την γούνα τους σφυρίζουν αδιάφορα. Είπαν κάποτε στον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ: κάνε τον τάδε Μητροπολίτη και απάντησε, δεν έχω φάκελο για αυτόν. Όταν τώρα οι πρεσβύτεροι και οι γεροντάδες Αρχιμανδρίτες έχουν φακέλους αυτοί χορεύουν και οι Μητροπολίτες τους παρακολουθούν.

Ανώνυμος είπε...

Να αγιάσει

Ανώνυμος είπε...

Είναι αληθινή η είδηση; Αν είναι αληθινή, το μόνο που θα πω τότε είναι Ντροπή!

Αναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

Γιατι ντροπη 5.06 καλα τους εκανε ,μπραβο του

Ανώνυμος είπε...

Προς αναγνώστη: η λέξη ντροπή αρμόζει και σε εκείνους που τον επιδοκιμάζουν.
Αυτοί και αν πρέπει να ντρέπονται!

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΥΡΙΕ ΤΑΣΟ ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΥΒΕΙΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ.ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΙΠΕΣ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΡΑΜΑΣ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΕ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ.

Σταθουλιας Νικόλαος είπε...

Μπράβο στον δεσπότη, καιρός ήταν, μας έχουν κουράσει οι δήθεν προστάτες της ορθοδοξιας....

Ανώνυμος είπε...

Αν έπαιρναν πίσω κάποια από τα οφίκια που με πληθωρισμό δίνουν οι Μητροπολίτες θα ήταν μια καλή αρχή. Δεν τολμούν ούτε αυτό. Καθένας στην ενορία του είναι πλέον Μητροπολίτης.

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί λοιπόν οι ιερείς κάνανε συνειδησιακά σωστά το καθήκον τους απέναντι του Χριστού και της Ιεράς Παραδόσεως 2.000 περίπου ετών, καί οχι απένατι τών αρχιερέων Συνόδου και τοπικού πού ήθελαν τήν τελετή της Αναστάσεως άλλη ώρα σάν να ήταν ο φούρνος του χότζα.

Άς δούμε παρακάτω τί έκαναν σε σχετική παρόμοια περίπτωση "ανυπακοής" οι Απόστολοι Πέτρος και Ιωάννης.

Οί δύο Απόστολοι Πέτρος και Ιωάννης ομοίως πράξανε το καθήκον τους αψηφήσαντες τούς τότε αρχιερείς πού τούς ήθελαν μουγγούς λέγοντας " “εάν είναι ορθόν και δίκαιον ενώπιον του Θεού, να υπακούωμεν περισσότερον εις εσας παρά στον Θεόν, σκεφθήτε και κρίνετε μόνοι σας.

Πραξ. 4,20 οὐ δυνάμεθα γὰρ ἡμεῖς ἃ εἴδομεν καὶ ἠκούσαμεν μὴ λαλεῖν.

.

Ανώνυμος είπε...

Σε ποια υπηρεσία οι υφιστάμενοι δεν κάνουν ότι τους λένε οι προϊστάμενοι. Οι ιερείς μας που μας βάζουν κανόνες στην εξομολόγηση έδωσαν αυτή την περίοδο εξετάσεις και απέτυχαν. Αφού δεν πειθαρχούν στον Μητροπολίτη τους γιατί εγώ να πειθαρχήσω σε αυτούς. Μας διδάσκουν στο ετσιθελισμό. Οι Κανόνες όλοι μιλάνε για οικονομία και ότι ο Δεσπότης είναι εις την θέση του Χριστού. Τώρα ο κάθε ένας θα κάνουμε ότι μας αρέσει. Κατάντησαν την Εκκλησία σε προτεσταντική παραφυάδα με πάστορες τους πρεσβύτερους που κάνουν ότι θέλουν.

Ανώνυμος είπε...

Ο ανώνυμος 10:04 μ.μ. φαίνεται εκκλησιομάχος και σκοπό έχει να κλονίσει την εμπιστοσύνη του λαού στον κλήρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας με κουτές γενικολογίες παιδιού Δημοτικού Σχολείου!!!

Εκκλησιαζόμενος

Ανώνυμος είπε...

Μα πόσο άσχετοι μερικοί σχολιαστές!
Ιερά Παράδοση 2.000 χρόνων γράφει ένας ΑΣΧΕΤΟΣ για την Ανάσταση στις 12:00, όταν η ώρα Γκρίνουιτς εγκαθιδρύθηκε το 1884!

Τα οφφίκια, όταν τα έδινε ο Σεβασμιώτατος ήταν καλός, τώρα που τους τα πήρε λόγω απείθειας έγινε κακός.

Είστε άβουλος, ανενημέρωτος ΟΧΛΟΣ κύριοι! όπως ακριβώς ο όχλος εκείνος που την Κυριακή των Βαΐων έλεγε Ωσαννά, ενώ 3 μέρες αργότερα έσκουζε άρον, άρον, σταύρωσον αυτόν για τον ίδιο άνθρωπο.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά έκανε ο Μητροπολίτης.Επιτέλους μας έχουν κουράσει όλοι αυτοί οι δήθεν ομολογητές της πίστεως, που το μόνο που ξέρουν είναι να διχάζουν τους ανθρώπους και να είναι και επικίνδυνοι για όλους. Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η ενότητα και η υπακοή είναι υπεράνω όλων των αρετών, ακόμη κι αν γίνεται κάποιο λάθος, που στην προκειμένη περίπτωση έγινε για συγκεκριμένους λόγους ασφάλειας. ΄Εχουμε κάνει πλέον το θέμα όλων των μέτρων δογματικό, κουραστήκαμε να τους ακούμε.

Ανώνυμος είπε...

Τον άβουλο και ανημέρωτο όχλο της Νέας Τάξης εκπροσωπείς εσύ 7:35 π.μ. που ξύπνησες με την τσίμπλα στο μάτι για να πεις τις χαζομάρες σου!!

Ανώνυμος είπε...

Για 8:55 πμ
Δεν ονομάσαμε ομολογητές της πίστης μας όποιον αντιδρά. Μην βγάζεις του σαλεμένου νου σου πράγματα και μην τα βάζεις σε όσους δεν συμφωνούν με τις καινοτομίες.
Ούτε και είπε κανείς απ΄ όσους αντιδρούν ότι το θέμα είναι δογματικό, απ΄όσο είδα.
Η Πίστη είναι υπεράνω όλων των αρετών, όχι η τυφλή υπακοή.

Ανώνυμος είπε...

8:55,η ενότητα κατ αρχήν δεν είναι αρετή. Μάθε πρώτα τι εστί αρετή και ποιες είναι οι αρετές.
Δεύτερον, η υπακοή στη Σύνοδο και τον επίσκοπο δεν είναι απροΰποθετη.
Η υπακοή στο Θεό και το θέλημά Του καθώς και η συμμόρφωση με τους ιερούς κανόνες ειναι απροΰποθετη και υπέρκειται κάθε άλλης υπακοής.
Αυτά έπρεπε να τα γνωρίζεις.

Ανώνυμος είπε...

7:35,άβουλος όχλος είναι εκείνοι που ανεξέταστα, άκριτα και επιπόλαια κάνουν υπακοή σε ό,τι αποφασίσει ο Καίσαρας και αποδεχθεί η Σύνοδος.

Ανώνυμος είπε...

«Όποιος φείδεται το ραβδί του, μισεί τον γιο του, εκείνος δε που [τον] αγαπάει [πραγματικά] τον παιδεύει επιμελώς», τονίζει μια Παροιμία της Παλαιάς Διαθήκης, παροιμία πάντοτε νέα, διαχρονική (13.24).

Η Πατερική πείρα μας διδάσκη: (Εκ)παιδεύστε τα παιδιά, αδελφοί, για να μη σας παιδέψουν αυτά» (Μέγα Γεροντικό Πανοράματος, Γ’ σελ. 224). «Ερωταποκρίνεται» ταυτόχρονα ο αββάς Ισαάκ ο Σύρος: «Χάριν τίνος επήλθε η οργή και ο θάνατος στον οίκο του ιερέα Ηλί, του δικαίου γέροντα, που διέπρεψε στην ιερωσύνη σαράντα χρόνια; Δεν επήλθε για την ανομία των τέκνων του Οφνί και Φινεές; Διότι ούτε αυτός πλημμέλησε ούτε εκείνα με σύμφωνη γνώμη του, αλλά γιατί δεν είχε «ζήλο Κυρίου» να τα διορθώσει (Ασκητικά Λόγος 70, Περί των λόγων της Θείας Γραφής των προς μετάνοια ερεθιζόντων, σελ. 275-276).

Αφήστε τις φιλοσοφίες και τα παραθυράκια. Ο Επίσκοπος είναι για να καθορίζει την ποιμαντική που μέσα σε αυτή είναι και η τάξη. Οι Μητροπολίτες που δεν φροντίζουν να υπάρχει τάξη στην περιφέρειά τους είναι όπως ο Ηλί της Παλαιάς Διαθήκης που όλο και έδειχνε μακροθυμία στα παιδιά του τα οποία ατακτούσαν τον Οφνί και Φινεές και ο Θεός φρόντισε να πεθάνουν όλοι τους..

Ανοίγουμε το Α’ Βασιλειών και διαβάζουμε: Οι δυο γιοι του έπαιρναν τα κρέατα των θυσιών πριν ακόμη αγιασθούν, προσβάλλοντας βαριά τον Σαβαώθ. Σχολίαζε όλος ο λαός, μα αυτά τίποτε, δεν «ίδρωνε το αυτί» τους. Ο Ηλί ηρκείτο ν’ αρθρώνει ένα «Μη, παιδιά μου» και να τα επιπλήττει χλιαρά και χαλαρά. Γι’ αυτό μέσα σε μια μέρα έχασαν τη ζωή τους και οι τρεις (2.12-36· 4.17-18).

Η ράβδος του επισκόπου δεν είναι διακοσμητικό όταν την λαμβάνει είναι για να την έχει προς παιδαγωγία κλήρου και λαού. Ο Άγιος Σιδηροκάστρου έπραξε όπως αρμόζει σε έναν Αρχιερέα.
Άξιος!

Άγγελος

Ανώνυμος είπε...

Άγγελε, πάνω από τη ράβδο του αρχιερέα υπάρχει η ράβδος του Θεού.
Αυτήν τη ράβδο να φοβόμαστε όλοι μας.
Πρώτα απ όλους οι αρχιερείς.

Ανώνυμος είπε...

Σταματήστε τις αψιμαχίες. Είναι εσωτερικό θέμα της Μητροπόλεως. Ο δεσπότης γνωρίζει περισσότερα από μας τους ανώνυμους που πετάμε τις εξυπνάδες μας. Ας γινόσαστε δεσποτάδες να διοικήστε καλύτερα. Κάθε ένας μας ας κοιτάξει την καμπούρα του!!!!

Ανώνυμος είπε...

Εδώ πάει το δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα. Ποιος σας έθεσε κριτές της απόφασης του Μητροπολίτη; Ποιος σας τοποθέτησε Κανονολόγους της Ορθοδόξου Εκκλησίας;
Κοιτάξτε τις δουλειές σας και αφήστε την σκλήθρα του άλλου.

Ανώνυμος είπε...

Σφίζεις από επιχειρήματα, εσύ που ξυπνάς τις μεγάλες ώρες..
Για κάποιους, το 7:35 π.μ. είναι το μεσημέρι των ανωνύμων των μεγάλων ωρών.

Ανώνυμος είπε...

"Άγγελε" 12:08 μ.μ. σωστά τα γράφεις αρχικά για την χρησιμότητα της παιδαγωγικής ράβδου των ποιμένων της Εκκλησίας.
Αλλά η παιδαγωγική ράβδος πρέπει να εφαρμόζεται όχι σε όσους τηρούν την Παράδοση της Εκκλησίας, αλλά στους οικουμενιστές και νεωτεριστές του είδους σου!
Κατάλαβες τώρα "Άγγελε" που πρέπει να εφαρμόσει η Σύνοδος και οι ποιμένες την παιδαγωγική της ράβδο;

Χριστιανός Ορθόδοξος

Silver είπε...

Έλεγα να μη μιλήσω. «Η σιωπή είναι χρυσός» έμαθα! Τι κι αν διάβασα «το σιωπάν δοκεί συναινείν»;
Η τραγική σημερινή κατάσταση της πατρίδας μας, και ιδιαίτερα οι καθημερινές επιθέσεις στην Εθνική μας συνοχή, στην Ελληνική Παιδεία και στην Ελληνική Οικογένεια, με έκαναν να αλλάξω γνώμη και να κάνω πράξη τα λόγια του εθνικού μας ποιητή Κ. Παλαμά: «Όποιος στοχαστικός, σαν γιαταγάνι τον στοχασμό του αντρίκεια ας τον βγάζει. Δεν φτάνει να λάμπει μόνο η αλήθεια, πρέπει και να σφάζει»! Σκέφθηκα και στρατιωτικά, λόγω επαγγέλματος. Είπα, η σιωπή, με στρατιωτικούς όρους, σημαίνει συνεχής άμυνα, η οποία μπορεί, κατά το μείζον, να εξασφαλίσει το αήττητο. Το ζητούμενο όμως είναι η νίκη, η οποία είναι καθαρά θέμα επίθεσης! Λαλήσωμεν λοιπόν, αφού «ομοίωμα επλάσθημεν του Λόγου, αφού λαλεί εντός μας η θεία σκέψη, της ψυχής η άυλος ομιλία»! Ως ποντιακής καταγωγής, έμαθα να σέβομαι το ράσο και ιδιαίτερα τους μεγαλόσχημους ιερείς και ιεράρχες. Βλέποντας όμως την σημερινή Ελλάδα μας, με κάθε σεβασμό προς τους τίτλους και τα πρόσωπα, τολμώ να απευθύνω κάποια ερωτήματα στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες της χώρας μας (πλην κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων): Έχετε αντιληφθεί ότι η ισοπέδωση των πάντων, η πολτοποίηση των εθνικών συνειδήσεων, η υπονόμευση των θεσμών, η διάβρωση των αξιών, η περιφρόνηση των αρετών, ο διασυρμός και ο εμπαιγμός των ελλήνων πολιτών, ο χλευασμός της ηθικής, ο πολιτικός φενακισμός, ο αδίστακτος αμοραλισμός των δημαγωγών και των επαγγελματιών του δήθεν προοδευτισμού και ο σύγχρονος ισλαμικός εποικισμός καταστρέφουν την ελληνορθόδοξη πατρίδα μας; Τι άλλο πρέπει να γίνει για να κατανοήσετε ότι διαλύουν τους συνδετικούς κρίκους του ελληνισμού και της ορθοδοξίας, κτυπώντας την οικογένεια και την παιδεία μας, τα μόνα εν ημίν αγαθά, αθάνατα και θεία; Ως πότε θα μένετε βυθισμένοι στο θρόνο σας; Ως πότε θα καθησυχάζετε το λαό με λόγια πράα και ήρεμα, ότι η εκκλησία αγρυπνά και υπερασπίζεται τα δίκαιά της; Δεν βλέπετε ότι το Γένος ολόκληρο παρασύρεται σε Οδύσσεια δευτέρα και μεγάλη, μείζονα της πρώτης, πλην όμως άνευ Ομήρου και άνευ εξαμέτρων; Δεν ακούτε τους βαρύγδουπους ήχους από τα σκαρπίνια των γραβατωμένων δανειστών της Δύσης και από τις μπότες των πασάδων της Ανατολής, που ανεβαίνουν τα σκαλιά του εθνικού μας οικοδομήματος; Ποιος περιμένετε να αφυπνίσει και να κατηχήσει το λαό του Θεού; Μήπως πρέπει να κηρύξετε την εκκλησία σε διωγμό; Μήπως ακούτε ήδη τον θρήνο να ακούγεται πάνω στα τείχη και θεωρείτε την πτώση μας βεβαία; Αν είναι έτσι, τότε, γίνετε Έκτορες!
Μη καθεύδετε! Ξυπνήστε! Εγερθείτε! Θυμώστε! Μιλήστε!
Ο λόγος που χτυπά και που θυμώνει, ριζώνει και της γης την όψη αλλάζει!
ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ ΤΑΣ ΕΥΘΥΝΑΣ ΣΑΣ!
Πριν θρηνήσει η Ραχήλ τα τέκνα αυτής! Πριν ακουσθεί ο κλαυθμός και ο βρυγμός των οδόντων!
Γιατί τότε θα είναι πολύ αργά…
Νίκος Ταμουρίδης
Αντιστράτηγος (ε.α) – Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ταμουρίδη, όπως βλέπετε σε άλλες αναρτήσεις του ιστολογίου, μερικοί Μητροπολίτες ήδη τιμωρούν Ιερείς, επειδή έκαναν το φοβερό έγκλημα να εορτάσουν την Ανάσταση την συνηθισμένη εδώ και πολλά χρόνια ώρα.
Αφού λοιπόν έχουν αυτή την νοοτροπία, πώς είναι δυνατόν να πράξουν όλα αυτά που λέτε ?
Για να γίνουν αυτά, χρειάζονται Παλαιών Πατρών Γερμανοί, Ρωγών Ιωσήφ, Σαλώνων Ησαίες, Γερμανοί Καραβαγγέληδες, κλπ.
Εάν και όταν βρεθούν τέτοιοι, τότε τα ξαναλέμε.

Ανώνυμος είπε...

Πάντα με υγεία σωματική και πνευματική, ...όσο για τους "ψευτοαγίους" πολλοί από δαύτους έγιναν αιτία να χάσουν αφελείς άνθρωποι τη ζωή τους και θα δώσουν λόγο γι ΄αυτό... Γνωρίζω περίπτωση γιατρού ζηλωτή που έχασε τη ζωή του και με δύο μέρες διαφορά έφυγε και η γυναίκα του από την ίδια αιτία... και άφησαν πίσω ένα ορφανό παιδάκι! Τραγωδίες ...που τις αποκρύπτουν οι ΨΕΥΔΟΑΓΙΟΙ! Αποκαλύφθηκαν, όμως, όλοι τους!...

Ανώνυμος είπε...

Ποιος θα μαζέψει τον Μόρφου;

Ανώνυμος είπε...

Κωστόπουλε τα μαθες τα νέα;
Ή ΔΙΣ σχημάτισε φακέλους σε βάρος των "απείθαρχων" μητροπολιτών Κυθήρων και Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Αφού πρώτα τα ΜΜΕ έφτιαξαν το ανάλογο κλίμα.
Δυστυχώς τελευταία και κάποιοι χριστιανοί ιστολόγοι έγραφαν για απείθαρχους κληρικούς και τα συναφή φτιάχνοντας κι αυτοί κλίμα σε βάρος τους.
Γνωρίζεις μήπως εσύ κανέναν;

Ανώνυμος είπε...

9:21, εσύ που βαρύγδουπα γράφεις για "ψευτοαγίους".
Από πότε εκδίδεις εσύ πορίσματα και καταλογίζεις ευθύνες;
Ποιος σε διόρισε πραγματογμώμονα;

Ανώνυμος είπε...

Η Δ.Ι.Σ. θα προβεί σε συστάσεις, δήθεν.... προς τους ανυπάκοους Αρχιερείς.
Οι υπάκοοι Αρχιερείς, άλλοι θα στέλνουν τους ιερείς τους στην Δικαιοσύνη και άλλοι τους απειλούν με αφαίρεση οφφικίων και μεταθέσεις.
Και καλά η αφαίρεση οφφικίου, ειναι στην διάθεση του Δεσπότη ...., ειναι γνώστες οι Αρχιερείς οτι δεν μπορούν να μετακινήσουν ιερείς από την ενοριάκη τους θέση; Υπάρχουν νόμοι που διασφαλίζουν τον εργαζόμενο. ΄Η αυτό θα γίνει στα πλαίσια της ....Υπακοής;
Επίσης, έχουν σκεφτεί οι Αρχιερείς, το μετά; Δηλαδή, τι σχέσεις θα έχουν με τους ιερείς τους;
άγιοι Αρχιερείς, πρέπει να δείτε την πραγματικότητα με ρεαλισμό!Οι ιερείς, όπως και ο πιστός λαός, δεν είναι άβουλα όντα, αλλά λογικά...έχουν κρίση και διάκριση... Οι ιερείς σας ήταν, είναι και θα είναι αυτοί που αγωνίζονται για να καθησυχάσουν τον λαό του Θεού, από τα παράπονα που δέχονται σχετικά με τις Αποφάσεις Σας! Κυνηγήστε τους κι Εσείς!