Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Η Μητρόπολη Παροναξίας καταδικάζει το δυσάρεστο περιστατικό σε Ναό της Πάρου

Η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας με σημερινό της Δελτίου Τύπου (26/7/2021) καταγγέλλει και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το δυσάρεστο επεισόδιο που συνέβη την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021 σε Ιερό Ναό χωρίου της Πάρου όπου κάποια εκκλησιαζόμενη αφαίρεσε βιαίως από τα χέρια του λειτουργούντος Ιερέως και εν συνεχεία κατέστρεψε τα έγγραφα με την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Ἑκκλησία καί Ἐπιστήμη στόν ἀγώνα κατά τῆς πανδημίας» την οποία ο Ιερέας διάβαζε εκείνη την ώρα προς το Εκκλησίασμα.

Είναι προφανές ότι τέτοιες απαράδεκτες και επιλήψιμες ενέργειες και ιδίως εντός Ιερού Ναού επιδεικνύουν ασέβεια τόσο στην Ιερότητα του χώρου όσο και στο πρόσωπο του ηλικιωμένου λειτουργού της Ενορίας που πέρυσι μάλιστα τιμήθηκε από τον ΢εβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για τα 50 χρόνια Ιερωσύνης, και προσφοράς στην τοπική μας Εκκλησία.

Κυρίως όμως αποτελούν μέγιστη περιφρόνηση και ασέβεια προς το κορυφαίο θεσμικό όργανο της Εκκλησίας, την Ιερά Σύνοδο, που με μεγάλη περίσκεψη, υπευθυνότητα και πόνο ψυχής αποστέλλει τις Εγκυκλίους προς το λαό του Θεού, ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη και οδυνηρή περίοδο της πανδημίας.

Δυστυχώς κάποιοι πιστοί, (που σίγουρα δεν εκφράζουν το σύνολο όσων έχουν αντιρρήσεις περί του εμβολιασμού), παρασυρόμενοι από επικίνδυνους για την δημόσια υγεία υποκινητές, υιοθετούν αυθαίρετες θεωρίες εμπλέκοντας κατά το δοκούν την επιστήμη με την Εκκλησία, επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα θρησκευτικό ζήλο (μάλλον δε φανατισμό) αρεσκόμενοι να εμφανίζονται ως οι πρωταθλητές της ευσέβειας και οι υπερασπιστές της πίστεως, παρεκκλίνοντας όμως από την επίσημη διδασκαλία της Εκκλησίας και τις οδηγίες της Ιεράς ΢υνόδου και κινδυνεύοντας να υποπέσουν σε αυτονόμηση και πλάνη. Δημιουργούν δικά τους «πρέπει» και κανόνες που θέλουν οπωσδήποτε να εφαρμοστούν, κυρίως εις βάρος των άλλων, και αν χρειαστεί με αυταρχικούς ακόμη τρόπους, διακηρύσσοντας αντιστρόφως ότι οι άλλοι αυταρχικά επιβάλλουν πράγματα σε αυτούς.

Ελπίζουμε να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια δυσάρεστα περιστατικά που δημιουργούν εντάσεις, προκαλούν σκανδαλισμούς μεταξύ των πιστών και βλάπτουν γενικότερα την ενότητα του πληρώματος της Εκκλησίας μας. Θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική, η νηφαλιότητα και ιδίως η χριστιανική αγάπη για την οποία μίλησε κατά τον Μυστικό Δείπνο ο Κύριός μας στους μαθητές Σου και δια μέσου αυτών, (διαχρονικά) σε όλους μας λέγοντας: «Ἐν τούτῳ γνώσονται πάντες ὅτι ἐμοί μαθηταί ἐστέ, ἐάν ἀγάπην ἔχητε ἐν ἀλλήλοις» (Ἰωάννου ιγ,35).

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για να πρυτανεύση "η λογική, η νηφαλιότητα και ιδίως η χριστιανική αγάπη", θα πρέπει κάποιος να συμβουλεύση τους Κυβερνώντες να μήν απομακρύνουν από την εργασία τους, θέτοντας τους σε άδεια άνευ αποδοχών, οικογενειάρχες ανθρώπους, καταδικάζοντας τις οικογένειες τους στην ανέχεια.

Ανώνυμος είπε...

Σου απαντώ: Για να πρυτανεύσει "η λογική, η νηφαλιότητα και ιδίως η χριστιανική αγάπη", θα πρέπει κάποιος να συμβουλεύσει τους Κυβερνώντες να απομακρύνουν από την εργασία τους, θέτοντας τους σε άδεια άνευ αποδοχών, αυτούς που θέτουν σε κίνδυνο εμένα που είμαι οικογενειάρχης, κανένας δεν καταδικάζει τις οικογένειες τους στην ανέχεια αφού είναι η επιλογή τους όπως και εμένα που το έκανα. Αν θέλουν να εργαστούν υπάρχουν πολλές εργασίες στον κάμπο μέχρι τον χειμώνα και στα συνεργεία καθαρισμού ζητούν υπαλλήλους. Δεν γίνεται και να κάθονται και να τα παίρνουν. «Ο μη εργαζόμενος μηδέ εσθιέτω».

Ανώνυμος είπε...

Ας ψάξουν να δουν πόσοι εφημέριοι δεν διάβασαν την εγκύκλιο. Στην ενορία μου ο προϊστάμενος αρχιμανδρίτης δεν την διάβασε. Πώς να την διαβάσει αφού όσους φοράμε μάσκα μας κακολογεί από τον άμβωνα. Αυτό τον καιρό ζω ένα ρατσισμό από τον παπά αυτό. θα είθελα να του τα ψάλω αλλά σέβομαι την ιεροσύνη του και τον ναό.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για την απάντηση 9-14, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι δέν είσαι σωστά πληροφορημένος.
Εφ' όσον έχεις εμβολιαστεί, δέν κινδυνεύεις από τον ανεμβολίαστο συνάδελφο σου, ακόμη και άν αυτός γίνη φορέας του ιού.
Γι αυτό έκανες το εμβόλιο εξ άλλου.
Αφησε τον λοιπόν κι αυτόν να εργαστή, για να ζήση την οικογένεια του.

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται οτι είσαι πολυ ασχετος αδερφε μου...οι ανεμβολιαστοι κινδυνεύουν απο τους εμβολιασμενους και τις μεταλλάξεις που προκαλουν τα εμβόλια τους..εχουν γεμίσει τα νοσοκομεία εμβολιασμενους...στις κατασκηνώσεις κόλλησε παιδακι απο εμβολιασμενη δασκάλα κτλ..κατα τα αλλα εμβολιασθητε να σωθητε..να ειναι καλά η κυβέρνηση που θέλει να σωθουμε με τοσο παθος..ποσο αλλο χορτο;;;ποσο αλλο;;