Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Φιλορώσους κληρικούς Σερβίας και Συρίας κάλεσε η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία για την σταυρο-πορεία που ξεκινάει σήμερα στο Κίεβο

Φιλορώσοι ιεράρχες από τη Σερβία και τη Συρία, οι οποίοι βρίσκονται σε στενή επαφή με τη Μόσχα, επιστρατεύονται από την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία προκειμένου να συμμετάσχουν στην σταυρο-πορεία που ξεκινάει από σήμερα στο Κίεβο. Πρόκειται για τα ίδια άτομα, τα οποία έλαβαν μέρος στην περσινή αντικανονική σύναξη στο Αμμάν, που είχε ως στόχο να πλήξει τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη όσον αφορά την εκχώρηση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία.
 
Όπως μεταδίδουν φιλορωσικά ΜΜΕ, στην σταυροπορεία θα συμμετάσχουν οι «επίσημες αντιπροσωπείες του Πατριαρχείου Αντιοχείας και Σερβίας καθώς και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας». Επισημαίνεται ακόμα ότι θα συμμετάσχουν ομάδες προσκυνητών από το Μαυροβούνιο και τη Γεωργία.
 
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, η υποστήριξη που θα έχουν δεν θα είναι και τόσο πολυπληθής. Ειδικότερα, στο Κίεβο θα έρθουν οι εκπρόσωποι μόλις δύο Εκκλησιών, καθώς η Εκκλησία της Τσεχίας και της Σλοβακίας δεν θεωρείται ότι έχει ισχύ σε διεθνές επίπεδο και για αυτό δεν έχει νόημα να επικεντρωθούμε σε αυτήν.
 
Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία βοηθάει την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία καθώς εκείνη την βοήθησε στο να κρατήσει το Μαυροβούνιο στη γραμμή του Πατριαρχείου Σερβίας. Ο επικεφαλής της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Ονούφριος αυτοπροσώπως μετέβη στο Μαυροβούνιο, στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έγιναν με τη συμμετοχή του ιερατείου της Σερβικής Εκκλησίας. Ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος (μακαριστός πλέον) επίσης ήταν παρών στην αντικανονική διάσκεψη του Αμμάν. Επιπλέον η Ρωσία χρηματοδοτεί την ανέγερση του μεγαλύτερου καθεδρικού της Σερβικής Εκκλησίας.
 
Όπως φαίνεται λοιπόν, δεν είναι περίεργο ότι επίσκοποι της Σερβικής Εκκλησίας και προσκυνητές από το Μαυροβούνιο θα παρίστανται στην σταυρο-πορεία της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας.
 
Ιεράρχες της Εκκλησίας της Αντιοχείας, αν και δεν παρίσταντο στη διάσκεψη του Αμμάν, ωστόσο έχουν συνεχείς επαφές με Ρώσους πολιτικούς και με εκπροσώπους του λεγόμενου «ρωσικού κόσμου». Ειδικότερα, ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης Ι΄ είχε δεχθεί ιερείς της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας στα μέσα Ιουνίου.
 
Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε ότι δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που ο Πατριάρχης Αντιοχείας είχε συνάντηση με το ηγετικό στέλεχος του φιλο-ρωσικού κινήματος αντι-μαϊντάν Ντμίτρι Σαμπλίν. Επίσης, έχει δεχθεί τον ψευδο-πρόεδρο της Αμπχαζίας, η οποία τελεί υπό κατάληψη από τη Ρωσία. Μετά από αυτό μάλιστα, το Πατριαρχείο της Γεωργίας απαίτησε εξηγήσεις από τον Πατριάρχη Αντιοχείας. Μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Αντιοχείας έχει συναντηθεί με τους προέδρους της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και της Συρίας Μπασάρ Άσαντ το 2020.
 
Έτσι γίνεται κατανοητό ότι η Εκκλησία της Αντιοχείας θα στηρίξει την Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία καθώς βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας και τον πρόεδρο της Συρίας, ο οποίος επίσης είναι σύμμαχος της Ρωσίας.
 
Όσον αφορά τη Γεωργία, αξίζει να σημειώσουμε ότι φέτος τον Ιούνιο ιερείς της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας επισκέφθηκαν τον Πατριάρχη της Γεωργίας. Μάλιστα στην επίσκεψη συμμετείχε ο φιλο-ρώσος πολιτικός και επιχειρηματίας Βαντίμ Νοβίνσκι ενώ η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε αφότου ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιγάλ είχε συναντηθεί με τον Πατριάρχη της Γεωργίας Ηλία Β΄. Οι εκπρόσωποι της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας αποφάσισαν τότε πως έπρεπε να εξηγήσουν στον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Γεωργίας για την «πραγματική κατάσταση της ορθοδοξίας στην Ουκρανία».
 
Επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημάνουμε ότι επίσημοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Γεωργίας δεν θα μεταβούν στις εκδηλώσεις της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας στο Κίεβο, παρά μόνον πιστοί. Είναι βέβαια κατανοητό ότι ως πιστοί και ως προσκυνητές μπορούν να χαρακτηριστούν οποιοιδήποτε έρθουν από την Γεωργία, ακόμα και αν πρόκειται για Ρώσους που απλώς μένουν σε αυτή τη χώρα.
 
Όσον αφορά την Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας, όπως ήδη αναφέραμε, δεν έχει νόημα να σταθούμε ιδιαίτερα σε αυτή καθώς το βάρος της στον ορθόδοξο κόσμο είναι εξαιρετικά μικρό. Μπορούμε ωστόσο να θυμηθούμε το γεγονός ότι αυτή η μικρή Εκκλησία, που μετρά λιγότερες από 200 ενορίες, έλαβε την αυτοκεφαλία της από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο προκαθήμενός της Μητροπολίτης Ροστισλάβ συμμετείχε στην αντικανονική σύνοδο του Αμμάν το 2020, προκειμένου να εναντιωθεί σε μια αντίστοιχη απόφαση που πάρθηκε για την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία.
 
Βέβαια είναι γνωστό επίσης και το γεγονός ότι στις 20 Νοεμβρίου 2020 ο επίσκοπος του Šumperk της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας Ησαΐας συλλειτούργησε με τον προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας Μητροπολίτη Επιφάνιο χωρίς αυτό να επιφέρει οποιεσδήποτε κυρώσεις στη Σύνοδο αυτής της Εκκλησίας που έγινε στις 17 Δεκεμβρίου 2019.
 
Έτσι λοιπόν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Ρωσική Εκκλησία δεν μπορεί να προσελκύσει κανέναν εκτός από αυτούς που ήδη βρίσκονται υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση των χρημάτων του Κρεμλίνου ή του ρωσικού στρατού, δηλαδή τη Συρία ή τη Σερβία. Σε άλλη περίπτωση, όταν γίνεται λόγος για την Εκκλησία της Γεωργίας, στην πραγματικότητα πρόκειται για «προσκυνητές».
 
 
Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αναστάσιε, το "φιλορώσος" στον τίτλο είναι αρνητικός προσδιορισμός;