Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

ΔΕΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΨΗΦΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΚΟΝΤΕΜΕΝΙΩΤΩΝ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

ΔΕΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΨΗΦΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΚΟΝΤΕΜΕΝΙΩΤΩΝ

Μετά από εντατικη συγκέντρωση στοιχειων και συνδεση των ευρηματων συγκεντρωνώ τα  ΔΕΚΑ  πρώτα κείμενα για όσους και όσες επιθυμουν να δουν συγκεντρωμενα. Ερευνητικα ερωτηματα για μια απανθρωπη σφαγη αθωων.

1.

ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΚΙΟΝΕΛΙ
ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΕΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΘΗΚΑΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ

Η μάχη των πληροφοριών και οι επιθεσεις των Τουρκοκυπριων από το 1956 μέχρι το 1960

Σημείωμα πρώτο

Η μέχρι τωρά έρευνα σε αρχεία και σοβαρες μαρτυριες είτε έχουν εκδοθει είτε παραμενουν ανεκδοτες οδηγουν σε μια σειρά πολυτιμων συμπερασματων.

Πρώτο βασικό ευρημα αποτελεί η τεκμηριωση της υπαρξης Βρεττανου αξιωματικου επί κεφαλης του σώματος επικουρικων με βρεττανους συνεργατες και τουρκοκυπριους συνεργαζομενους αξιωματικους της Αστυνομίας που αναβαθμιζονται ολιγον μετά την άφιξη του Κυβέρνηση Χαρτιγκ.

Η όλη προσεγγιση της εκπαίδευσης του σώματος χαρακτηρίζεται από την κατασταλτικη αξιοποιηση ποικιλων μέσων νομιμων και μη εναντίον του Ελληνικου πληθυσμόυ που εκφράζει εμμεσα η άμεσα στηριξη στην επανάσταση της ΕΟΚΑ.

Ευρημα δεύτερο

Το επικουρικον σώμα και οι προυπαρχοντες τουρκοκυπριοι αστυνομικοι συνδεονται με γρηγόρους ρυθμους από τις αρχές του πενήντα έξι με τους κατά τόπους ειδικούς κλάδους και ιδιαίτερα με τα κεντρικα και τον ειδικό κλάδο Λευκωσίας και το κέντρο βασανιστηριων της Όμορφιτας όπου μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπριων εργαζεται εκπαίδευεται και βασανιζει..

Η συνέχεια γνωστή.Επιθεσεις, πυρπολησεις στις Κάτω γειτονιές .Σταδιακη οργάνωση βιας εναντίον Ελληνικυπριων από Τουρκοκυπριους με αποκορυφωμα το οργανωμένα εγκλημα εις βάρος των Κοντεμενιωτων όπου μετεχουν και οι τρεις μυστικοι δακτυλίοι της ανθελληνικης βιας.Η τοπική αποικιοκρατικη αστυνομία,το δίκτυο ΤΜΤ και Τουρκοκυπριων αξιωματουχων Αστυνομίας υπο την ηγεσια του Ασήμ Ερολ και το τμήμα του Ειδικού κλάδου που συντονιζει τις επιθεσεις υπο τον Μπερτς και άλλους συνεργατες του Σπεσιαλς Μπραντς πλα ι στο σκοτεινο σώμα των Σπεσιαλς που συντονιζει ο Αρχικτηνιατρος Ρο υ οι οποίοι δρουν ήδη από της δικης   του Καραολη.

Το ερωτημα που προκυπτει είναι τραγικό.Γιατι τόσα χρόνια δεν αναζητηθηκαν αρχεία και μαρτυριες που τεκμηριωνουν την ανθελληνικη οργανωμένη εκστρατεια και τη σύνδεση της με τον Ντενκτας και την Τουρκοκυπριακη ελιτ της Λευκωσίας και της Λευκας και τις Αγγλικες μυστικες υπηρεσιες , τον μυστηριωδη Ρεταγουεη και τους συνεργατες του.

2.

Η ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΗ ΦΥΓΑΔΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΝΟΧΩΝ...
ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ....

Η πληροφορία απλή.Εφυγε για τη Μεγάλη Βρεττανια το 1958.Σε αντιθεση με ολους σχεδόν του Ειδικού Κλάδου που φορτωσαν με την ησυχία τους και εφυγαν κατά τη μεταβατικη περίοδο.

Όπως και στην περίπτωση Πολκ το 1948 στελεχος των Βρεττανων και της SOE φυγαδευτηκε από την Αθήνα εσπευσμενα μετά την επιστροφη του από τη Θεσσαλονικη...

Όπως οι δύο συνεργοι του Βρεττανου μεταφορεα οπλων από τα Κόκκινα εις άλλους θυλακες φυγαδευτηκαν εσπευσμενα στην Αγγλία προτου αποκαλυφθουν.

Έτσι και ο κεντρικος ηθικος αυτουργος της σφαγης των Κοντεμενιωτων στο Κιονελλι φυγαδευτηκε πολύ πριν την έκδοση του πορισματος της ερευνητικης επιτροπης.Ενω θεωρείτο  επιτυχης υπηρεσιακος.Υπηρχε ο κινδύνος να κριθει ενοχος από τον δυσκολοδιαχειριστο από το Σπεσιαλς Μπραντς Αρχιδικαστη .

Η πληροφορία της φύγης δημοσιευτηκε προ της εισβολης ενώ οι ρολόι ητο γνωστοί από τα τελη του 1958...

Ακόμα ένα μυστήριο της ανεξαρτησίακης Κύπρου....

3.

Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΚΟΝΤΕΜΕΝΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΟΛΑΚΚΟ

Η έρευνα για τη σφαγη των Κοντεμενιωτων δεν εμβαθυνε στις ψηφιδες που συνδεονται με τα γεγονότα στον Γερόλακκο τόσο κατά τις ημέρες προ της σφαγης οσο και ολόκληρη την ημέρα της σφαγης.Επιπροσθετα όλα αυτά τα χρόνια δεν αναζητηθηκαν οι πληρεις καταθεσεις στην ερευνητικης επιτροπή και ιδιαίτερα η καταθεση του Οθωνα Γιαγκουλλη .Η καταθεση τονιζε πως οι Τουρκοκυπριοι σφαγεις περιμέναν κρυμμενοι στα λατομεια τα παρακειμενα για νέα θυματα.Η μαρτυρια τονιζει την παρουσία τεθωρακισμενων μετά τη σφαγη παραμετρος που δεν ερευνηθηκε πότε.Ποια ητο η μοναδα τεθωρακισμενων.Τι γυρευαν εκεί και γιατί βρίσκονταν τεθωρακισμενα σταθμευμενα ανάμεσα στον Κοντεμενο και τη Σκυλλουρα ώρες πριν τη σφαγη και προ της μεταφοράς των Κοντεμενιωτων στη Σκυλλουρα.Ειμαστε πεπεισμενοι πως η βρεττανικη εμπλοκη του στρατου και του Ειδικού Κλάδου ερευνηθηκε μόνο επιφάνειακα ..Ενας από τους λόγους ήταν η συσκοτιση πολλών γεγονοτων από τους μετεχοντες στην επιτροπη και η μεταφορά του αρχειου του Ειδικού Κλάδου στη Δεκελεια και από εκεί στη Μεγάλη Βρεττανια.

4.

Ερευνητικες προκλησεις για τη σφαγη των Κοντεμενιωτων.

Η αγνοημένη παραμετρος τεθωρακισμενα .

............

Αυτοπτης μαρτυρας στο ντοκυμαντερ του Θεοδωρου Κυριάκου μαρτυρει την παρουσία τεθωρακισμενων στο ενδιάμεσο Σκυλλουρας Κοντεμενου προτου ακόμα αναχωρησουν από τον Κοντεμενο τα δύο φορτηγα.Τι γυρευαν τετοια ώρα εκεί..

Τεθωρακισμενα συναντησαν και οι εθελοντες του Γερόλακκου που εσπευσαν μετά τη σφαγη αφού ειδοποιηθηκαν από επιζοντα που ετρεξε στο Γερόλακκο κυριολεκτικά με ένα παπούτσι.

Τεθωρακισμενο αργά το απόγευμα μετεφερε και διεσωσε τραυματια από τη σκηνή της σφαγης ώρες μετά την εγκληματικη οργανωμένη επίθεση εναντίον αθωων Ελλήνων.

Ποια ήταν τελικά η μοναδα τεθωρακισμενων ποιος ο επικεφαλης και ποιές οδηγίες είχαν Γιατι βρίσκονταν το πρωί έξω από τη Σκυλλουρα.Ληφθηκαν καταθεσεις από τους αξιωματικους και τους στρατιώτες των τεθωρακισμενων. Αν όχι για ποιο λόγο.Ποια η στάση των Ελλήνων μελων της ερευνητικης επιτροπης.Γιατι δεν καταθεσαν αναλυτικα την εμπειρία τους από την επιτροπη.Μηπως καταχωνιασμενα στα αρχεία τους υπάρχουν τα πρακτικά της επιτροπης και οι αναλυτικες καταθεσεις των μαρτυρων και οι σημειωσεις τους.Μηπως υπάρχουν σε αυτά τα τεκμηρια αναφορες για το ρόλο των τεθωρακισμενων.

5.

Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΕΡΑΓΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΚΟΝΤΕΜΕΝΙΩΤΩΝ.
Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΠΕΣΙΑΛ ΜΠΡΑΝΤΣ

Ο αστυνομικος Σταθμός Σεραγιου αποτελουσε κατά την περίοδο 1955...1960 το ορμητηριο του Ειδικού Κλάδου που υλοποιουσε τη στρατηγική και τις τακτικες αξιοποιησης της Τουρκοκυπριακης μειονοτητας στην αγωνιωδη προσπαθεία των Βρεττανων για καταπνιξη της επανάστασηςτων Ελλήνων της Κύπρου.Επισης εδώ ετοιμαζονταν οργανωτικα πράξεις και σχέδια εκδικησης και στρατολογησης κάθως και προστασία συνεργατων.Στον χώρο αυτό ζουσαν για προστασία Ελληνοκυπριοι συνεργατες αστυνομικοι και αλλοι με ακραία ενεργοποιηση εναντίον της ΕΟΚΑ και του Ελληνικου λαού της Κυπρου.Απο εδώ περασαν οι ικανοι επιχειρησιακοι των Βρεττανικων υπηρεσιων στο νησί Κοντεατης και Κοδρος.Ο πρώτος δε θεωρείται ο ευφυεστερος Ελληνοκυπριος συνεργατης από το Κυβερνειο και είχε έντονη επιρροή στον Κυβερνητη Χαρτιγκ.Απο αυτή την πληροφορία εμβαθυναμε προ ετων και καταληξαμε με μοχθο στο συμπερασμα πως στο Σέρα ι εδρευαν αρκετοι σοβαροι και αποδεκτοι συνομιλητες του Κυβερνητη Χαρτιγκ.

Ερευνητικα δεν ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΗΚΕ  η δυναμικη αυτου του κλωνου του Ειδικού Κλάδου που ουσιαστικά οργανωνε τη δράση των επικουρικων και των παρακρατικων της ΤΜΤ κάθως και συνεργατιδων και συνεργατων δημοσιογραφων και άλλων στρατολογημενων στις Βρεττανικες υπηρεσιες από τον καιρό της SOE στο Β παγκοσμιο πόλεμο που είχαν ως ορμητηριο το Πελλα πα ι ς.

Στην περίπτωση της σφαγης των Κοντεμενιωτων άμεσα μαρτυρει το ρόλο του σταθμόυ Σεραγιου ως ορμητηριου ο δημοσιογραφος Πετσας στη συνέντευξη του στο Θεοδωρου Κυριακου.Ακολουθει τα δύο μελη του Ειδικού κλαδου από το Σεραι που μεταβενουν με γνώση διαδρομης στο Κιονελι αμέσως μετά τη σφαγη.

Αν δε ερευνουσαμε εγκαιρα με ποιό επικοινωνήσαν ο Γκιλς και ο Ασήμ Ερολ από τη Λευκωσία, από τα Γουσλε ι Μπαράκς όπου μετεφεραν τους Κοντεμενιωτες μετά το Γερόλακκο θα είχαμε πολλές απαντήσεις σε αρκετά σκοτεινά σημεία της οργάνωσης της σφαγης.

Η παρουσία των Κοντεμενιωτων στη Λευκωσία είναι ξεκαθαρισμενη από αξιοπιστο αυτοπτη μαρτυρα και επιζησαντα καθως και από άλλη αξιοπιστη πηγή που τους τοποθετει πάρα τη γέφυρα του Πηθκια ακριβώς περιξ του χωρού των σημερινων δικαστηριων όπου υπήρχαν σίγουρα στρατωνες και οργανωμένο κέντρο στρατιωτικων επικοινωνίων με τηλέφωνο και ασυρματους.

Τα ονόματα Βρεττανων πρωταγωνιστων και του πιθανοτερου εντολεα με τον όποιον συνεννοηθηκαν ο Γκιλς και ο Ερολ από τη Λευκωσία για να προχωρησουν στο οργανωμένα σχέδιο εκθεσης των Κοντεμενιωτων σε φονικη ενεδρα πάρα το Κιονελι έχουν κατα καιρους δημοσιευτει.Αυτο που απόμένει είναι η σύνδεση τους με το δίκτυο παρακρατικων Τουρκοκυπριων που δρα απο της συλληψεως του Ιακωβου Πατατσου και της κρατησης και του βασανισμου του στα κέντρα βασανισμου του Σεραγιου.Ηδη σε σειρά Τουρκοκυπριακων ντοκυμαντερ μιλούν οι πρωταγωνιστές του δίκτυου αυτου και της παγκυπριας διασπορας των ενεργειων τους.Καποιοι μιλούν απροκαλυπτα και για τη

συνεργασια τους με τους Βρεττανους και μετά το 1959 μέχρι το βομβαρδισμο της Τηλλυριας.

Το μεγάλο μυστικο για την οργάνωση της σφαγης βρίσκοταν στον ειδικό κλάδο του Σεραγιου και τα αρχεία του κάθως και στα κεντρικα του Σπεσιαλς Μπραντς.Εκει και οι συσκεψεις για την οργάνωση των μαρτυριων στην εξεταστικη επιτροπή.Ουδεις Βρεττανος κατεθετε τότε οπουδήποτε χωρίς οδηγίες του Ειδικού Κλάδου και του κυβερνειου.

Απλώς στην έρευνα για τη σφαγη αργησαμε πολύ.Μετα το εξηντα οι ζωντανες  πηγές είχαν πολλά να μας πουν ενώ η συμβολή του Παναγιωτη Μαχλουζαριδη θα ήταν πολυτιμη αφού εγκαιρα ανακάλυψε από το 1956 από τη δική του Καραολη την ύπαρξη εναργους δίκτυου που οργανωνε επιχειρησεις εμπλοκης Τουρκοκυπριων σε σχέδια αποδομησης του Αγώνα και δημιουργιας ενός πογκρομ βιας κατά των Ελληνοκυπριων.

Πότε δεν είναι αργά αν και η ιστορική έρευνα αδικησε τους μαρτυρες αφού άφησε για δεκαετιες πηγές και μαρτυριες να χαθούν....

Επιπρόσθετα ενεργοι δημοσιογραφοι της εποχής που γνωριζαν πολλά έχοντας δικές τους πηγές η αξιοποιωντας τους νέους ξενους ανταποκριτες που είχαν ορμητηριο το Λήδρας Παλας και τα ξενοδοχεία κοντά στην Πλατεία Μεταξα καθως και κέντρα και καταλυματα κοντά στο Σαρά ι. .Επιπροσθετα οι πέντε Έλληνες φωτορεπορτερ και πολλοί ξένοι θα βοηθουσαν στα χρόνια του εξηντα την έρευνα.Αφησαμε επίσης τη Βασίκη φωνή αντίδραση στη σφαγη το Θεμιστοκλη Δερβη χωρίς να καταθεσει όσα ήξερε και ερευνησε τότε.Η αντίδραση του και η οργη του φιλοξενηθηκε στο περιοδικό  Αμερικανικο Λα ι φ εκεινες τις τραγικες ημερες αλλά η ιστοριογραφια μας ασχολείτο με αλλά...πολλα

6.

Οι δύο μοτοσυκλεττες της σφαγης των Κοντεμενιωτων
Αριελ Α341
AJ S E.790

Όσο ο ερευνητης ανασκαπτει παλαιες και νέες μαρτυριες για τη σφαγη των Κοντεμενιωτων δεν μπορεί να συγκρατησει τη θλίψη ,την πικρα και το θυμό για την κακοδικια που αθωωσε τους Τουρκοκυπριους που αναγνωριστηκαν από αυτοπτες μαρτυρες.

Εκεινο όμως που δικονομικα και ερευνητικα εξοργιζει είναι η εμπλοκη των δύο μοτοσυκλεττων και των εκτελεστων οδηγών τους.

Από τη στιγμή που αυτοπτες μαρτυρες μαρτυρησαν επισημα και θαρραλεα ανεφεραν τους αριθμόυς και τα μοντελλα των δύο μοτοσυκλεττων ήταν απλουστατο να βρέθουν  οι οδηγοι η οι διευκοληντες των οδηγών και εν μέρει ηθικοι αυτουργοι λόγω της λεπτομέρους καταγραφης τροχοφορων κατά την περίοδο της εκτακτου αναγκης από τους Βρεττανους.Αρα οι ιδιοκτήτες των δύο μοτοσυκλεττων θα έπρεπε να δικαστουν και να καταδικαστουν εστω για την παραχωρηση τους στους εκτελεστες.Κατοπιν θα έπρεπε να αποδείξουν στη δική την απουσια τους από το χώρο της σφαγης και να περιγραψουν πως βρέθηκαν τα δύο δικυκλα εκεί.Τα παραχωρησαν ,τα πήραν κάποιοι διά της βιας,τα ενοικιασαν σε κάποιους.

Αν τωρά οι πινακιδες ητο εικονικες τότε τα γεγονότα παραπεμπουν στους Σπεσιαλς..Σωμα σκοτεινο της αποικιοκρατικης διοικησης που συνήθως χρησιμοποιούσε εικονικες ψευτικες πινακιδες και δύο φορές τους επίσημαν ε υπηρεσίακα ο Παναγιωτης Μαχλουζαριδης τότε βαθμοφορος της αποικιοκρατικης Αστυνομίας.

Το φρικιαστικο με τους μοτοσυκλεττιστες είναι το γεγονός

της υπαρξης μαρτυριας δημοσιευμενης στον τυπο τον Ιουνιο του πενήντα οκτώ με εκτενή περιγραφη των πραξεων και των δολοφονικων τους πυροβολισμων που τους θέλει να κατεβαινουν από τα δικυκλα και να εκτελουν αθωους Κοντεμενιωτες εκ του συνεγγυς ως επαγγεματιες εκτελεστες.Γεγονος που οδηγίει στο ερωτημα της εκπαίδευσης τους και από ποιον.Ηταν τελικά επικουρικοι η εκτελεστες της ΤΜΤ εκπαιδευμενοι από τους Τουρκους αξιωματικους.

Επίσης η περιγραφη τους είναι λεπτομέρης.Τι ρούχα φορουσαν,το χρώμα του κρανους τους ,βασικά χαρακτηριστικά τους.Αν όλα αυτά δημοσιευονταν στον τυπο.Στην δική ητο αδυνατον να καταπεσουν κάποιες έστω κατηγορίες για απόπειρά δολοφόνιας η ανθρωποκτονια.Αρα η δική ητο παρωδια και προκυπτει βασιμο το ερωτημα .Γιατί δεν υπήρξε συνέχεια από την Ελληνική πλευρά.Γιατι για παράδειγμα δεν επιστρατευθει ο ικανοτερος στις νομικες μαχες της εποχής Στελιος Παυλιδης.

Επιπρόσθετα δεν αποτελεί πρόκληση η πιθανη κυκλοφορια αυτων των μοτοσυκλεττων κατοπινα το Θερος του 1958.Και κατοπινα στην μεταβατικη κυβέρνηση και στα χρόνια της ανεξαρτησίας.

7.

Οι σφαγεις και οι συνεργοι ηταν τουλάχιστον δύο εκατονταδες

Ανάμεσα τους πιθανόν το εν τεταρτον των ανδρων του Κιονελι

Ένα Τουρκοκυπριακο χωριο με σφαγιατικη ηγεσια και πλήθος συνεργων σε δολοφόνιας

Η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Όταν διερευνας τη σφαγη των Κοντεμενιωτων δεν μπορείς να αδιαφορησεις απέναντι σε

πληροφορίες που τοποθετουν δεκαδες μέχρι εκατονταδες Κιονελιτες ως πρωταγωνιστές η και μετεχοντες στο δίκτυο στηριξης των σφαγων.Ετσι πλα ι στους βρεττανους στρατιώτες πεζικαριους και τεθωρακισμενους και τους χειριστες ελικοπτερων,τους αξιωματικους του στρατου και της Αστυνομίας που είναι παρόντες προστηθεται και η συλλογικη μετοχη μεριδας της ηγεσιας της κοινότητας και μεγάλης μεριδας των ανδρων κατοικων του Κιονελι και κάποιων από το Μιτζελι.

Όσο και αν η ιστοριογραφια το κρύβει η μαρτυρια και η καταθεση στην Αγγλικη Σχολή του Οθωνα Γιαγκουλλη είναι ξεκάθαρη.Οχι μόνο διεκπεραιωσαν τη σφαγη αλλά ενεδρευαν εν σώματι στο παρακειμενο λατομειο για να σφαγιασουν και τους Γερολατσιτες που προσετρεξαν για να στηριξουν και να βοηθήσουν τους σφαγιαζομενους Κοντεμενιωτες.Οσον και αν δεν μας βολευει. Η απογραφη και οι ταυτότητες που είχαν εκδοθει προ ενός εως δύο ετων αποτελουσαν ένα ευχρηστο εργαλείο μαζί με τους καταλογους επικουρικων για να βρέθουν όλοι οι παρόντες Τουρκοκυπριοι στη σφαγη και να ληφθουν ποικιλα νομίμα μετρά εναντίον τους.Ολοι αυτοι οι μετεχοντες στη σφαγη θα έπρεπε από το εξηντα να παρακολουθουνται.Για κάποιους γνωρίζουμε πως συνεχισαν την καταστροφικη τους δράση.Καποιοι μάλιστα που ζουν ακομη παραμενουν συνολικά η εν μέρει με τα ιδια καταστροφικα μυαλά σύμφωνα με συνεντεύξεις τους των  προσφατων ετων σε Τουρκοκυπριακα μέσα και δημοσιογραφους

8.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΕΡΤΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΟΝΤΕΜΕΝΙΩΤΕΣ

Ο Μπερτς αξιωματικος κορυφαιος της αποικιοκρατικης Αστυνομίας στην Κύπρο είχε τεκμηριωμενα κορυφαιο ρόλο στο οπερε ι σιόν ρουμ στην Κεντρική διοικηση της Αστυνομίας και ητο ο πρωταγωνιστής της Καθημερινης επιχειρησιακης συσκεψης που ορίζε τη δραση των δυναμεων που επιχειρουσαν σε όλη την Κύπρο εναντίον της ΕΟΚΑ κάθως και των ποικιλων επιχειρησεων αντιπερισπασμου που οργανωθηκαν εκτενως μετά την άφιξη του Χαρτιγκ και την υιοθέτηση μιας φιλοσοφίας και στρατηγικής επανοργανωσης ολων των σώματων Αστυνομίας και στρατου.Καθως  και της κεντρικής διοικησης για να ανατραπουν τα οποία προβαδισματα της ΕΟΚΑ.

Άρα η εμπλοκη του Μπερτς ως του εντολεα η ενός των εντολεων της σφαγης έχει βάση και είναι ανάγκη να διερευνηθει.

Από σειρά επιχειρησιακων αναλυσεων δεν συναντουμε κάποια άλλη βασιμη δίκαιο λόγια για την αποσυρση του από την Κύπρο πλην της πιθανης υπερεκθεσης του ονοματος του κατά τις διερευνησεις της σφαγης στην επιτροπη της Αγγλικης σχολης η του κινδύνου για τη ζωή του αφού η ΕΟΚΑ είχε μερικη πρόσβαση στα όσα συζητουντο στο οπερε ι σιόν ρουμ από εσωτερικους πληροφοριοδοτες και πιθανόν να τον υποπτευοταν και να οργανωνε την εκτελεση του.

Επιπρόσθετα όσοι γνωρίζουμε στοιχειωδως τη μάχη των πληροφοριών και τη αρνητική δυναμικη μιας τόσο εντονης αρνητικής ενέργειας δημοσιοτητας πιθανολογουμε πως πιθανόν να απεσυρθει για την λανθασμενη ακραία τρόπη που πηρε η επιχειρησιακη επιλογή του Τσασλερ,του Ερολ και του Γκιλς..με την μεταφορά των Κοντεμενιωτων σε αιματηρη ενεδρα πλήθους Κιονελιτων

Από την άλλη η ΤΜΤ εκείνη την περίοδο προχωρει σε κεντρικο σχηματισμο με ηγεσια εκ Τουρκιας που συντονιζει τις αυτενεργουσες η υπο τον έλεγχο του Τσασλερ τοπικες Τουρκοκυπριακες παρακρατικες συσπειρωσεις. Η μεταβιβαση των εξουσιων στοχευει και στην μεταβιβαση ευθυνων τυχον αποκαλυψεων της δολοφονικης δράσης Τουρκοκυπριων σε δική τους αυτοοργανωση και όχι στην διοικηση και εποπτεία του Τσασλερ του Ενις και του Ασήμ Ερολ που είναι υπαλληλοι της αποικιοκρατας και μπορεί να εκθεσουν το Κυβερνειο για κεντρική εμπλοκη και προώθηση βιαιοπραγιων κατά του Ελληνικου πληθυσμόυ της Κυπρου

9.

ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΚΟΝΤΕΜΕΝΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Οι μέχρι τωρά έντονα εμπλεκομενοι ονομαστικα στην βιβλιογραφια ως κάποιοι από τους θεσμικους πρωταγωνιστες της σφαγης των Κοντεμενιωτων στο Κιονελι είναι τεσσερεις.Πρωτος διεκπεραιωτης της σαδιστικης σφαγης ο λοχιας της αποικιοκρατικης Αστυνομίας Γκιλ ο ενεργων ως σταθμαρχης Γερόλακκου και άνθρωπος που σύμφωνα με μαρτυρια διασωθεντος Κοντεμενιωτη ενορχηστρωσε την καθοδο των Κοντεμενιωτων από τα δύο αυτοκίνητα την παράταξη στρατου οπισθεν αυτων την οπισθοδρομηση των δύο τεθωρακισμενων που μυστυριωδως είναι παροντα από το πρωί κοντά στη Σκυλλουρα μέχρι αργά το βράδυ στο Κιονελι μετά τη σφαγη.Ειναι ο άνθρωπος που οικοδομει με ψυχραιμια και κινισμο το σκηνικά της σφαγης και φερεται να συνομιλει και να έχει κάποια συνεννοηση με τον ένα από τους μοτοσυκλεττιστες που ηγουντο της σφαγης.Ειναι ο μόνος από τους τέσσερις που δεν υπάρχουν μέχρι τωρά έστω και λιγα βιογραφικό στοιχεία για. τη δράση του από το 1955 μέχρι το 1960 στην Κυπρο.Για τους υπόλοιπους τρεις τον

Τσασλερ που ητο οργανωτης και διοικητης των σώματων τουρκοκυπριων επικουρικων, τον

Μπερτζ, βασανιστη και στελεχος του του ειδικού

κλάδου με έντονη παρουσία στη Λευκωσία στην Όμορφιτας τον Αστυνομικοι Σταθμό

είχαν εγκυρη δημοσιογραφικη πηγή και πάρα τη λακωνικη διαταξη τους αποτελουν πολυτιμο συμμαχο σε κάθε έρευνα για τον ειδικό κλάδο τα βασανιστηριων και τις Σεραγιου και τον

Μεχμετ Ασιμ Ερολ τον ικανοτερο τουρκοκυπριον βασανιστη και αξιωματικο της.

 Τα βιογραφικα σημείωματα αυτά είχαν εγκυρη δημοσιογραφικη πηγή και πάρα τη λακωνικη διαταξη τους αποτελουν πολυτιμο συμμαχο σε κάθε έρευνα για τον ειδικό κλάδο τα βασανιστηρια και τις βιαιοπραγιες.Τουλαχιστον αφετηριακα για να μην περίπατει στο άγνωστο η έρευνα.

Έτσι από το 1972 μπορουσαμε ερευνητικα να εμβαθυνουμε στο ρόλο των τριων στη σφαγη αφού γνωριζαμε βασικά τις αρμοδιοτητες τους κατά την περίοδο της σφαγης.Επισης η φυγαδευση του ενός από το 1958 όπως ξεκάθαρα προκυπτει από τα βιογραφικό μας προ ι δεαζει για την κεντρική ενορχηστρωση.

Η αρμοδιοτητα του Τσασλερ στην διοικηση των επικουρικων μας οδηγει σε ένα βασικό ερευνητικα ερωτημα που έπρεπε να τεθει από τα τελη τουλάχιστον του 1958.Ποιοι τουρκοκυπριοι κατοικοι του χωριου Κιονελι ήταν μελη του επικουρικου σώματος και ποιοί της αστυνομιας.Το ίδιο και για το Μιτζελι κάθως και για γειτονικά χωρια αν ερευνητικα προκυψειι παρουσία τους στο Κιονελι την ημέρα της σφαγης.

 

10.Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΚΟΝΤΕΜΕΝΙΩΤΩΝ

Η έρευνα για τη σφαγη των Κοντεμενιωτων δεν είναι μια εύκολη εργασία γιατί ψηλαφει τον σχεδιασμο καταστροφης των Ελλήνων της Κύπρου από μια ομάδα στελεχων της Αποικιοκρατικης ελιτ που κυριολεκτικά οργανώνωνε την αξιοποιηση των Τουρκοκυπριων ως οργανων βιας κατά του Ελληνικου λαού της Κύπρου.

Η τότε οργάνωση και η εκπαίδευση του επικουρικου σώματος των Τουρκοκυπριων συμφωνα με πηγές και μαρτυριες αλλά και φωτογραφική υλικό περίλαμβανε και την εκπαίδευση στην καταστολη διαδηλωσεων με τη χρήση ειδικων στολων ,δακρυγονων,ροπαλων και τακτικων απομονωσης και συλληψης.Η εξάσκηση του σώματος στη δράση αυτή λαμβάνει χώρα στη Λευκωσία με εποπτευοντα και επικεφαλης οργανωτη τον περιβοητο Τσασλερ.

 

ΕΠΙΛΟΓΙΚΑ

Η ερευνα αυτή υλοποιηθηκε για να υπαρξει επιτελους ενας διαλογος και μια σε βαθος ερευνα ιστορικη  για τα γεγονοτα.Ειμαι σιγουρος πως και άλλες πηγες και μαρτυριες θα ανευρεθουν.Οι μαρτυρες του Κοντεμενου και οι πολυβασανισμενες οικογενειες τους οριζουν ένα χρεος αληθειας και μνημης που δεν μπορουμε να το αφηνουμε στο ελεος των απλουστευσεων και των σκοπιμοτητων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: