Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ. - Παναγιώτης Ιακωβής

Το "παράδοξο του εμβολιασμού" 
και η στατιστική παραπλάνηση

 Παναγιώτης Ιακωβής 
Καρδιολόγος

     Σύντομα, όσο θα επεκτείνονται οι εμβολιασμοί , θα δούμε την εξής επικεφαλίδα στις ειδήσεις των ΜΜΕ: "Τα μισά κρούσματα είναι σε εμβολιασμένους" Η επικεφαλίδα αυτή μπορεί να είναι παραπλανητική, αν δεν δείξουμε τη δέουσα προσοχή. Δεδομένου ότι πολλά -όχι όλα- ΜΜΕ επιδεικνύουν ιδιαίτερη ανευθυνότητα και ανάγκη εντυπωσιασμού και κυνηγούν το "κλικ", ένας τέτοιος τίτλος, είναι ιδανικός για τους σκοπούς τους.

     Ας δούμε, λοιπόν τη μελλοντική αυτή "είδηση" πιο προσεκτικά: Υποθέτουμε ότι έρχεται η ευχάριστη στιγμή που θα έχουμε ποσοστό εμβολιασμένων περί το 80% και "τα μισά κρούσματα σε εμβολιασμένους" όπως θα λέει η είδηση. Δεδομένου ότι περίπου 10% θα είναι μολυσμένο, ας δούμε τι σημαίνει η είδηση αυτή.

      Επί 100 Ελλήνων, θα έχουμε 80 εμβολιασμένους και 20 ανεμβολίαστους. Επί των ίδιων 100 Ελλήνων θα έχουμε 10 μολυσμένους. Δηλαδή, 5 μολυσμένους εμβολιασμένους και 5 μολυσμένους ανεμβολίαστους. Δηλαδή 5 μολυσμένους στους 80 εμβολιασμένους και 5 μολυσμένους στους 20 ανεμβολίαστους.

Δηλαδή θα έχουμε 6% μολυσμένους ανάμεσα στους εμβολιασμένους και 25% μολυσμένους ανάμεσα στους ανεμβολίαστους. Δηλαδή 4 φορές πιο πολλούς μολυσμένους ανάμεσα στους ανεμβολίαστους σε σχέση με τους εμβολιασμένους.  Και , μάλιστα, για να είναι πιο εντυπωσιακή η "είδηση" , θα περιλαμβάνουν στους "εμβολιασμένους" και τους μη πλήρως εμβολιασμένους. Ακόμα μεγαλύτερη παραπλάνηση.

    Όταν, λοιπόν, με την πρόοδο των εμβολιασμών θα ακούσουμε την είδηση "Τα μισά κρούσματα αφορούν εμβολιασμένους" να είμαστε ενήμεροι ότι θα πρόκειται για συντριπτική έκρηξη κρουσμάτων στους ανεμβολίαστους. Δεν θα σημαίνει ότι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν το ίδιο.  Η Στατιστικές χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγνωσή τους, καθότι μπορεί εύκολα να μας παραπλανήσει μια λανθασμένη επικεφαλίδα. Οι αριθμοί είναι κατά προσέγγιση, για να γίνει κατανοητή η "είδηση" που σύντομα θα πλημμυρίσει τα ΜΜΕ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν το είχα σκεφθεί. Έχει δίκιο.