Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Τελέστηκε το μνημόσυνο της Χαβαρόβρυσης

Με την συμμετοχή συγγενών και πολλών πολιτών

Τιμήθηκε η μνήμη των πεσόντων στην Χαβαρόβρυση

Για μία ακόμη χρονιά τιμήθηκε στην θέση Χαβαρόβρυση του Δήμου Ήλιδας η μνήμη των 3 πεσόντων του Αποσπάσματος του Ανθυπολοχαγού Ελευθερίου Παπανικολόπουλου. Η επιμνημόσυνη δέηση έλαβε χώρα στο εικονοστάσι-ηρώο που έχει στηθεί από το 2001 επί της Επαρχιακής οδού Αμαλιάδος-Σιμόπουλου, όπου έγινε το δραματικό γεγονός της ενέδρας της 22ας Οκτωβρίου 1947. Την θρησκευτική εκδήλωση της Κυριακής 24 Οκτωβρίου 2021 τέλεσαν εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας οι εφημέριοι Χαβαρίου π. Δημήτριος Αστερής και π. Διονύσιος Ράλλης. Στεφάνι στην μνήμη των ηρώων κατέθεσε ο κ. Θεόδωρος Παπανικολόπουλος από το Αίγιο, ανιψιός του πεσόντος Ανθυπολοχαγού, που ευχαρίστησε όλους τους παρόντες για την επί 20 έτη παρουσία τους στην εκδήλωση μνήμης.


Εκ μέρους των διοργανωτών του μνημοσύνου μίλησε ο ιατρός και τ. Δημοτικός Σύμβουλος Αμαλιάδος κ. Διονύσιος Δρακόπουλος. Ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε στα γεγονότα του φθινοπώρου του 1947, που είχαν τις πιο τραγικές τους στιγμές στην Χαβαρόβρυση και την μάχη της Αμαλιάδος, έναν μήνα πιο μετά. Τόνισε ότι δεν επιτρέπεται να αγνοούμε την ιστορία του τόπου μας. Παράλληλα, μετέφερε και τους χαιρετισμούς του καθηγητή Γ. Κουρκούτα, που απουσίαζε σε πολιτιστική εκδήλωση για την Ηλεία του 1821.

Η εκδήλωση έκλεισε με ανάγνωση των ονομάτων των ηρώων, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου. Το παρών πέραν των άλλων έδωσαν πολλοί συγγενείς των πεσόντων, ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηλείας της Ε.Α.Α.Α. Υποπτέραρχος ε.α. κ. Σωτ. Γαραντζιώτης, ο εκπρόσωπος της Ε.Α.Α.Ν. Νομού Ηλείας κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος, ο Αξιωματικός ΠΑ ε.α. κ. Γεώργιος Θανασάς, ο Πολιτικός μηχανικός κ. Παύλος Καλφαγιάν, οι καθηγητές κ. Ζαχ. Ζαχαρόπουλος και Π. Μανιάτης κ. ά.




Δεν υπάρχουν σχόλια: