Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Στις 22 Δεκεμβρίου η Αγία μας Εκκλησία τιμά και γεραίρει την Αγία Μάρτυρα του Χριστού Αναστασία, την επονομαζομένη και Φαρμακολύτρια.
Στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών η ιστορική προσφυγική Ενορία της Αγίας Φωτεινής, της Ισαποστόλου και Σαμαρείτιδος, εορτάζει ιδιαιτέρως την Αγία Αναστασία,στην οποία είναι και αφιερωμένη η δεύτερη Αγία Τράπεζα του ως άνω Ναού.
Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021,ετελέσθη ο Πανηγυρικός Εσπερινός και το εσπέρας η Ιερά Αγρυπνία.

Ανήμερα της εορτής, Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021, ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος  χοροστάτησε στον Όρθρο και κατόπιν ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος ανεφέρθη στα περί του βίου και του μαρτυρίου της σήμερον τιμωμένης Αγίας, η οποία μαρτύρησε επί Διοκλητιανού, στα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνος, ενώ προέτρεψε πατρικώς το εκκλησίασμα να έχει ως πρότυπο την Αγία, η οποία με παρρησία και θάρρος ομολογούσε τον Χριστό και παρεδόθη στην πυρά, ώστε να κερδίσει την αιώνιο ζωή.
«Ένα άνθος του Παραδείσου είναι η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια, η οποία διακρίθηκε, αγαπητοί μου αδελφοί, μεταξύ άλλων και:
-δια την πίστιν της στον Ιησούν Χριστόν,
-δια το θάρρος και την τόλμην της,
-δια την αγάπη της προς τους φυλακισμένους αδελφούς.
Κατήγετο από πλουσία οικογένεια, ενώ ο άνδρας της ήτο ειδωλολάτρης. Κατάφερνε να εισχωρεί στις φυλακές, δωροδοκώντας τους δεσμοφύλακες, ώστε να περιποιηθεί τις πληγές των Μαρτύρων στους φοβερούς διωγμούς του Διοκλητιανού. Δια τούτο ωνομάσθη και «Φαρμακολύτρια» από την Αγία μας Εκκλησία. Επιπλέον, ενίσχυε τους Αθλητές προ του σεπτού μαρτυρίου τους, ενώ στο τέλος μαρτύρησε και η ίδια. Δια τούτον τον λόγον έχει Χάρη η Αγία να ανακουφίζει εκείνους που τήν επικαλούνται.
Όλα, αδελφοί μου, όλα πηγάζουν από την πίστιν μας στον Σωτήρα και Λυτρωτή του Κόσμου, τον Υιόν και Λόγον του Θεού, τον Κύριόν μας Ιησούν Χριστόν.
Αδελφοί μου, εορτή Αγίου  σημαίνει μίμηση Αγίου, και ούτω, εορτή Μάρτυρος, σημαίνει μίμηση Μάρτυρος! Δι, αυτόν τον λόγον και ο Άγιος Ιάκωβος στην Καθολική του Επιστολή γράφει: «δεῖξόν μοι τὴν πίστιν σου ἐκτῶν ἔργων σου» (Ιακ. 2, 18)».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Θεοφιλέστατος μετέφερε σε όλους τις θερμές εγκάρδιες ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ενώ προέτρεψε όλους όπως ευχόμεθα για τις άγιες ημέρες που πλησιάζουν: «Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα!» και όχι γενικά: «Καλές Γιορτές». Να αναφέρεται μέσα στις ευχές μας, εν προκειμένω, η μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Γεννήσεως του Ιησού Χριστού.
Αλέξης Στροφύλλας


Δεν υπάρχουν σχόλια: