Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Μνήμη των δισμυρίων Mαρτύρων (28 Δεκεμβρίου)


 Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των δισμυρίων Μαρτύρων, που θυσιάστηκαν για χάρη του Χριστού στη Νικομήδεια.
Το μαρτύριο αυτών των Αγίων συγκαταλέγεται στις περιπτώσεις ομαδικών διώξεων και σφαγών κατά των Χριστιανών, κυρίως κατά τα τέλη του 2ου και τις αρχές του 3ου αιώνα. Φαινόμενα τόσο σύγχρονα στον 21ο αιώνα, ιδιαίτερα στις μέρες μας, στις χώρες της Μέσης Ανατολής! Οι είκοσι χιλιάδες Άγιοι ζούσαν στη Νικομήδεια την εποχή που βασίλευε στη Ρώμη ο δυσσεβής Μαξιμιανός.
Χάρη στις άοκνες ιεραποστολικές προσπάθειες του επισκόπου Ανθίμου, του ιερέα Γλυκερίου, της ευλαβούς Δόμνας και άλλων Χριστιανών, αυτοί και άλλοι πολλοί είχαν συγκροτήσει μια ζωντανή εκκλησιαστική κοινότητα, στην οποία προσέρχονταν διαρκώς και νέα μέλη. Αυτό, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε το μίσος των ειδωλολατρών, οι οποίοι έπεισαν τον αυτοκράτορα να εξαπολύσει διωγμό, με σκοπό να εξαφανισθεί κάθε χριστιανικό στοιχείο από την πόλη.
Την ημέρα των Χριστουγέννων οι εχθροί του Χριστού πυρπόλησαν το ναό, στον οποίο οι πιστοί είχαν συγκεντρωθεί, με αποτέλεσμα να καούν 20.000 άνθρωποι. Συγκινητικό είναι το γεγονός ότι, ενώ οι φλόγες είχαν τυλίξει το ναό, ο επίσκοπος και οι ιερείς βάφτιζαν και κοινωνούσαν τους κατηχούμενους, για να μεταβούν με τα αναγκαία πνευματικά εφόδια στην αιώνια ζωή.
Η ιστορία της Εκκλησίας από την φανέρωση του Υιού και Λόγου του Θεού και υιού του ανθρώπου στον κόσμο έως σήμερα, δύο και πλέον χιλιάδες χρόνια, μαρτυρεί τα παλέματα και τα μαρτύρια των Χριστιανών, που σε κάθε περίπτωση ήσαν έτοιμοι με τη χάρη του Θεού να αντιμετωπίσουν.
Με τα αίματα των μαρτύρων ποτίστηκε και συνεχίζει να ποτίζεται το θεμέλιο της Εκκλησίας, η οποία είναι η κιβωτός της σωτηρίας μας. Όλοι εμείς, το πλήρωμα της Εκκλησίας, ως μέλη τίμιά της, καλούμαστε μέσα από την καθημερινότητά μας να διατηρούμε ανόθευτη την Παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

τι ναός ήταν αυτός που χωρούσε 20.000?
Δυσκολευομαι πολύ να αποδεχτώ το νούμερο. Όχι το γεγονός. Μου θυμίζει τις 144.000 νήπια