Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Έγγαμοι και άγαμοι κληρικοί στην Ενορία

 Ο Πρωτοπρεσβύτερος Κων/νος Ρωμανός στο βιβλίο του «Μελέτη δια τον Αρχιμανδρίτην εν γένει», (εν Αθήναις 1930, σελ. 11) αναφέρει, ότι το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη παρέχει μεν τιμή στην ιερατική μοναχική τάξη, δεν συγκαταριθμείται όμως στα οφφίκια του εφημεριακού ενοριακού κλήρου.
 
Η πρόταση του π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου έρχεται σε συμφωνία με την τάξη του Μ. Τυπικού της Εκκλησίας που στην κατάσταση των οφφικίων των κοσμικών ιερέων ουδόλως αναφέρεται το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη, γιατί δεν είναι οφφίκιο των κοσμικών ιερέων, αλλά των μοναχών.
 
Στην ιστορία της Εκκλησίας, υπήρξαν και υπάρχουν τρεις τάξεις Κληρικών: α) οι άγαμοι κοσμικοί (δηλ. αυτοί που διαμένουν στην κόσμο), β) οι έγγαμοι κληρικοί και γ) οι Μοναχοί Κληρικοί.
 
Ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, στη μελέτη του «Μοναχικός και Άγαμος Κοσμικός Κλήρος». Λέει:
Οι Μοναχοί Κληρικοί είναι αυτοί που διαμένουν στα Μοναστήρια και έχουν τον τίτλο του Ιερομόναχου. 
Ο τίτλος του ιερομόναχου είναι αποκλειστικώς των Μοναχών Κληρικών.
 
Οι άγαμοι κληρικοί, για τους οποίους ομιλεί ο Παφνούτιος, δεν ήταν δυνατό να ήσαν μοναχοί, γιατί στους μοναχούς ο γάμος είναι κατά το αδιανόητο τόσο προ της χειροτονίας, όσο και μετά από αυτήν.
 
http://www.ierovima.gr/pages/article.aspx?id=243

 Διάβασε και το «Η εγκύκλιος της Δ.Ι.Σ του 1929 - Εμπόδιο στις Ιερατικές κλίσεις; - π. Ελευθέριος Χαβάτζας»  εδώ

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

‘Όταν το κακό παραγίνει δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Γέμισαν τις πόλεις με άγαμους κληρικούς μοναστηριών με κουρά. Αυτοί έμαθαν έξω. Μέσα στο μοναστήρι δεν μπαίνουν. Οι Μητροπολίτες μας τους αγάμους με την εις Πρεσβύτερο χειροτονία τους κάνουν αρχιμανδρίτες. Ο Χριστόδουλος είχε πει να περνούν τα χρόνια αλλά ούτε αυτός τήρησε την απόφασή του.

Ανώνυμος είπε...

Σωστές οι απόψεις όλων. Αλλά το σωστό δεν περνά στην Ελλάδα. Σιγά-σιγά πάμε όπως οι παπικοί σε άγαμο εφημεριακό κλήρο.

Ανώνυμος είπε...


Ο ΑΓΑΜΟΣ ΑΝ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΗΡΥΓΜΑ.

Ανώνυμος είπε...

εξελισσονται σε πληγη της Εκκλησίας!!!!! μπροστα μου εχω ακουσει να λεει αρχιμανδριτης και νυν μητροπολίτης εν ενεργεια σε παντρεμενο ιερεα: εσεις οι παντρεμενακηδες!!!!!! και να τον υποτιμά. Θεωρούν οτι η αγαμία τους κανει αυτοματως ανωτερους των εγγαμων. Κατι σαν απόδειξη καθαρότητος, αγιοτητος ποιος ξέρει???? με το αυτοκινητάκι τους, στολες και αξεσουαρ, τις θαυμαστριες και θαυμαστες τους κλπ κλπ. Ασκητισμός και πτωχεία κατα Χριστόν ουτε στα ονειρα τους ΔΥΣΤΥΧΩΣ. Και επειδη κανν και τεμεναδες στους δεσποταδες δεν τουσ μιλα και κανενας

Ανώνυμος είπε...



απάντηση στον 17 Ιανουαρίου 2022 - 5:49 μ.μ.
φίλε μου, πληγή στην Εκκλησία δεν είναι οι αρχιμανδρίτες, είναι οι κόλακες που κολακεύουν τους δεσποτάδες και τους κάνουν να ζουν στον κόσμο τους...

Ανώνυμος είπε...

Σε αυτή την αντικανονικότητα συμμετέχουν όλοι οι Μητροπολίτες. Υπάρχουν περισσότεροι αρχιμανδρίτες στην Αθήνα παρά ιερομόναχοι στα μοναστήρια. Εμένα μου αρέσουν στα μοναστήρια και ως εφημέριοι οι έγγαμοι. στην ενορία μου το 1980 υπήρχαν τρεις ιερείς έγγαμοι κανένας άγαμος. Τώρα.....

Σταθουλιας Νικόλαος είπε...

Αγαμοι κληρικοι και ιδιαίτερα νέοι σε ηλικία στις ενορίες, μακάρι να μην εξελιχθεί σε πρόβλημα για την εκκλησία μας...