Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Διαβάζω και αλλάΖΩ με το 19ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας

Αλήθεια μπορεί η ανάγνωση ενός βιβλίου να αλλάξει τον αναγνώστη; Να τον κάνει να ζήσει κάτι πρωτόγνωρο; Να του μάθει τη Ζωή; Λένε πως ο μεγάλος Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι άλλαξε σε μια στιγμή, διαβάζοντας ένα βιβλίο που του χάρισε μια άγνωστη γριούλα στο δρόμο για την εξορία (*)

Με μότο Διαβάζω και αλλάΖΩ η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου και το 19ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, συνεργάστηκαν για να διοργανώσουν στις 26 Μαΐου, έναν "περίπατο βιβλίου".

Δύο τμήματα του σχολείου (Γ2 και Δ1) ήλθαν στην Αρχαία Ολυμπία με τις δασκάλες τους κ. Ζέτη Πουρνάρα και κ. Ρούλα Τάγκα, καθώς και τον διευθυντή του σχολείου κ. Γιώργο Μαρκάκη. Αρχικά οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας από την κ. Αριστέα Γεωργακοπούλου, αρχαιολόγο - ξεναγό. 


"Ξέρετε παιδιά, ποιος ναός ήταν εδώ;"
Οι μαθητές ψάχνουν στον χάρτη του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας που σχεδίασε ο εκπαιδευτικός Γιώργος Φωτόπουλος


Ξενάγηση στα ερείπια του ναού του Δία

Στο τέλος της ξενάγησης διοργανώθηκε αγώνας δρόμου μέσα στο στάδιο, εκεί που άλλοτε ζητωκραύγαζαν τους Ολυμπιονίκες με τους στίχους του ποιητή Αρχίλοχου "Τήνελα καλλίνικε!" οι 45.000 θεατές. Ο νικητής στεφανώθηκε με έναν κότινο, στεφάνι δηλαδή αγριελιάς, όμοιο με αυτό που στεφάνωναν τους νικητές στους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας.


Τήνελα καλλίνικε, τήνελα!
(Εύγε ένδοξε νικητή, εύγε)

Στη συνέχεια οι μαθητές έπαιξαν ένα παιχνίδι ερωτήσεων μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, ερευνώντας τις προθήκες, τα αετώματα του Ναού του Δία, το άγαλμα της Νίκης, το άγαλμα του Ερμή και άλλα αξιόλογα εκθέματα του Μουσείου.


Η περίφημη Νίκη, έργο του γλύπτη Παιωνίου, αποτελεί σταθμό στην εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής. Πρόκειται για την αρχαιότερη γνωστή μνημειακών διαστάσεων Νίκη στην ελληνική τέχνη.
Βρέθηκε το 1875 στην Ολυμπία από Γερμανούς αρχαιολόγους.
"Έχει σχέση με τη γνωστή μάρκα αθλητικών ειδών NIKE;
Πλάκα μας κάνετε κυρία;"


1875. Ανασκαφές στην Αρχαία Ολυμπία


Μα πού επιτέλους, είναι η κούπα του γλύπτη Φειδία;

Κι όταν πια ο ήλιος μεσουρανούσε, όλοι μαζί αποστάσανε στο γραφικό εκκλησάκι της αγίας Μαύρας στο Φλόκα Αρχαίας Ολυμπίας, κάτω από τα πλατάνια για να φάνε και να ξεκουραστούν. Στον περίβολο της εκκλησίας είχε στηθεί από νωρίς μια μικρή έκθεση παιδικού βιβλίου με θέμα την Αρχαία Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς αγώνες. 


Ξεφυλλίζοντας βιβλία ...

Λίγο πριν αποχωριστούμε τους μικρούς μας φίλους που μας εντυπωσίασαν με την υποδειγματική συμπεριφορά τους και την αγάπη τους στο βιβλίο, βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες και μοιραστήκαμε τα δώρα που προσέφεραν η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου και η Βιβλιοθήκη Πύργου.

Δ.Κ.Β.Π.

______________

* Στις 23 Δεκεμβρίου του 1849 ο 28χρονος Ντοστογιέφσκι παρακολουθούσε την εκτέλεση τριών από τους συντρόφους του που είχαν καταδικαστεί μαζί του με την κατηγορία της προδοσίας. Λίγο πριν εκτελέσουν κι αυτόν, ένας ιππέας έφθασε εκεί. Τα νέα που έφερε ήταν συγκλονιστικά: με διαταγή του τσάρου η θανατική ποινή μετατράπηκε σε εξορία στη Σιβηρία. Εκείνη τη στιγμή ο τσάρος, χωρίς να το ξέρει, είχε σώσει το μέλλον της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Στο δρόμο προς την εξορία μια ηλικιωμένη γυναίκα του χάρισε την Καινή Διαθήκη. Αρχικά ο Φ. Ντοστογιέφσκι έσκιζε μία μία τις σελίδες του -άχρηστου για εκείνον- βιβλίου, με σκοπό να καθαρίσει την πίπα του. Έσκισε έτσι, όλο το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, όλο το κατά Μάρκον και μερικές σελίδες από το κατά Λουκάν. Η περιέργεια να διαβάσει τι λέει αυτό το βιβλίο τον έκανε να γνωρίσει, μέσα από την παραβολή του ασώτου, το Θεό της αγάπης, της συγχώρησης και να μεταμορφωθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς ορθόδοξους διανοητές.
Γράφει χαρακτηριστικά ο Νίκος Λυγερός (συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος και σκηνοθέτης):

Ο αληθινός ιός
δεν είναι η ασθένεια που νομίζεις,
αλλά ένα βιβλίο του Ντοστογιέφσκι
που πέθανε το 1881,
που διαβάζεις μετά από αιώνες στα είκοσί σου
και σου αλλάζει όλη τη ζωή σου
όπου και να είναι η καθημερινότητά σου
μέσα σε μια κοινωνία της αδιαφορίας.
Γι’ αυτό να προσέχεις
τα φάρμακα που απαγορεύουν
τέτοιου τύπου ιούς
που είναι ανθρώπινοι.
Πηγή υποσημείωσης:  "Αέναη επανάσταση"

[Η αλλοίωση κάποιων φωτογραφιών έγινε για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία]

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική ευκαιρία για τα παιδιά όχι μόνο να μάθουν ιστορία, αλλά και να αποκτήσουν ευρύτερες γνώσεις, μέσα από τη διασκέδαση (εκδρομή και παιχνίδι).
Συγχαρητήρια στην Δ.Κ.Β.Π. και στους εκπαιδευτικούς του 19ου Δημ. Σχολείου!