Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Η ταινία για τις μάχες γύρω από το Λάλα στην Βρετανία

Παρουσιάστηκαν με επιτυχία στην Ομογένεια της Βρετανίας

Η ταινία και οι μάχες για την κατάληψη του Λάλα

Σε δύο συνέχειες, στις 14 και στις 21 Ιουνίου 2022, παρουσιάστηκε στην διαδικτυακή Τηλεόραση της Ελληνικής Ομογένειας της Μεγάλης Βρετανίας «Hellenic TV» η ταινία με τις μάχες για την κατάληψη του Λάλα. Το αφιέρωμα έγινε στο πλαίσιο των εκπομπών «Δράξασυε Παιδείας» της Ιεράς Μητροπόλεως Θυατείρων, που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και έχει την πνευματική διακονία των Ορθοδόξων της Μεγάλης Βρετανίας, από τον πατέρα Ιωσήφ Παλιούρα με την συνεργασία του κ. Γεωργίου Λίγκου,


Όπως αναφέρει σε σχετικό του δελτίο τύπου ο π. Ιωσήφ Παλιούρας, «την όλη διοργάνωση της ταινίας είχε ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» - τα μέλη του οποίου συμμετείχαν στην ταινία – ντοκιμαντέρ μαζί με την καθοριστική Συμβολή του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας Καλαμάτας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος», και εθελοντών ηθοποιών και μουσικών από την Αρχαία Ολυμπία, την Ηλεία και την ευρύτερη περιοχή.

Η Ταινία η οποία στηρίζεται στα πραγματικά γεγονότα της Πολιορκίας του Λάλα είναι διανθισμένη με στοιχεία μυθοπλασίας και περιγράφει την προετοιμασία και την ιστορική μάχη στην θέση Πούσι στις 13 Ιουνίου του 1821. Την σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε ο Μεσσήνιος κινηματογραφιστής Ιωάννης Μουτσούλας ενώ το σενάριο και οι διάλογοι ήταν του Φιλόλογου - Ιστορικού Ερευνητή και Γραμματέα του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» Γεώργιου Κουρκούτα. Επίσης στην ταινία ντοκιμαντέρ μίλησαν ιστορικοί και επιστήμονες όπως ο ιατρός κ. Σπύρος Παπαγεωργίου, ο ιστορικός – συγγραφέας κ. Θεόδωρος Λάμπρος, η φιλόλογος κ. Χριστίνα  Μουλαγιάννη κ.ά.».  

Την εκπομπή «Δράξασθε Παιδείας» γράφει, επιμελείται και παρουσιάζει ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωσήφ Παλιούρας, Κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, Ιερατικός Προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στο Λονδίνο, καθηγητής Μουσικής και Θεολογίας και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: