Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Αρχείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

 Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποφάσισε να δημοσιεύει την πρώτη μέρα κάθε μήνα ένα σύντομο δελτίο προσκτήσεων, με το οποίο θα ενημερώνει για ορισμένες από τις πρόσφατες προσκτήσεις της. Με το παρόν πρώτο δελτίο, από τις πολλές προσκτήσεις του τελευταίου καιρού, επιλέγουμε να παρουσιάσουμε στην προσοχή του ερευνητικού και αναγνωστικού κοινού μας το παρακάτω πολύτιμο απόκτημα

  Αρχείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Το Αρχείο συγκροτήθηκε από τον Απόστολο Παπαδιαμάντη, ανιψιό του συγγραφέα (γιο του αδελφού του Γεώργιου). Τελευταίος κάτοχός του, από τον οποίο και το απέκτησε η ΕΒΕ, τον Δεκέμβριο του 2021, ήταν ο Γεώργιος Απόστολου Παπαδιαμάντης (πέθανε στις 14 Μαρτίου 2022). Βλ. περιγραφή και δημοσίευσή του από τον Φώτη Δημητρακόπουλο, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης [Το λάβαρον]. Ανέκδοτες παπαδιαμαντικές σελίδες από το Αρχείο Απόστολου Γ. Παπαδιαμάντη. Έκδοση κειμένων, σχόλια και περιγραφή του Αρχείου, Καστανιώτης, Αθήνα 1989.


Τα έξι αυτόγραφα του Αρχείου Παπαδιαμάντη, σχεδιάσματα και αποσπάσματα έργων του συγγραφέα, μεταξύ των οποίων πέντε κεφάλαια ενός ιστορικού μυθιστορήματος [Το Λάβαρον] και τρία σχεδιάσματα του διηγήματος «Ο Αυτοκτόνος», έρχονται να προστεθούν στα αυτόγραφα του «Αλιβάνιστου» και του «Βαρδιάνου στα Σπόρκα» του Φιλολογικού Αρχείου της ΕΒΕ.
Τρία μαθητικά τετράδια και ένα βιβλίο Κατηχήσεως με τα νεανικά του σχέδια, μαζί με το προϋπάρχον στις Ειδικές Συλλογές Απολυτήριο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το Ελληνικό Σχολείο Σκοπέλου, εμπλουτίζουν την εικόνα των μαθητικών του χρόνων.

Η οικογενειακή αλληλογραφία, με τις επιστολές του συγγραφέα και του αδελφού του Γεώργιου, τα σχολικά ενθύμια του Γεώργιου και τα οικογενειακά κειμήλια περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των οποίων το κατάστιχο του εφημέριου πατέρα (1886-1894) και το ναυτικό βιβλιάριο (1820) του εκ πατρός παππού, Μανόλη Σκιαθίτη, αποτελούν πηγές για την ιστορία της οικογένειας και της εποχής.
Το Αρχείο περιλαμβάνει επίσης φιλολογικά κατάλοιπα, όπως αγγελίες δημοσίευσης έργων του Αλ. Παπαδιαμάντη, μια επιστολή του Βλάση Γαβριηλίδη προς τον συγγραφέα (1894) και του Παύλου Νιρβάνα (1911) προς τις αδελφές του, καθώς και μεταγενέστερες πρόχειρες σημειώσεις του Γ. Βαλέτα για την έκδοση των Απάντων.
Για την απόκτηση και την παραλαβή του Αρχείου εργάστηκε ο υπεύθυνος Αρχείων και Ειδικών Συλλογών του Τμήματος Χειρογράφων κ. Γιώργος Σταυράτης, ενώ την περιγραφή του έκανε η ιστορικός Ουρανία Παπαδοπούλου. Σύντομη περιγραφή του είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΕΒΕ στο https://www.nlg.gr/collection/archeio-papadiamanti/ , ενώ τα φυσικά τεκμήρια μπορεί να τα μελετήσει κανείς στο Αναγνωστήριο Χειρογράφων.
Η ΕΒΕ έχει αναθέσει στη Λαμπρινή Τριανταφυλλοπούλου την έκδοση σε χωριστό τομίδιο του «Αυτοκτόνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: