Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Άγιος Καλλίνικος Μητροπολίτης Εδέσσης, ο Μεγάλος Άγιος! - Χρήστος Φωτόπουλος

 
Η εκκλησία μας σήμερα λαμπρώς πανηγυρίζει την μνήμη ενός νεοφανούς Αγίου, του μεγάλου Ιεράρχου της Έδεσσας ο οποίος έδρασε και ποίμανε την επαρχία του το προηγούμενο αιώνα.

Ο Άγιος Καλλίνικος γόνος της Αγιοτόκου γης της Αιτωλίας, γεννήθηκε και μεγάλωσε εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου μέσα στην ευλογημένη πολυμελή οικογένεια του. Αξιώθηκε της Ιερωσύνης και υπηρέτησε κυρίως από την θέση του πρωτοσυγκέλλου της Ιερά Μητρόπολι Αιτωλίας και Ακαρνανίας με πλούσιο έργο, αργότερα εξελέγη Μητροπολίτης Εδέσσης. 

Από νέα έπαλξη πλέον ως Αρχιερεύς και ποιμενάρχης έλαμψε ως αστήρ φαεινός, ήτο Φιλόθεος, Φιλάγιος, Φιλάδελφος, φιλακόλουθος, ασκητής, ειρηνοποιός, Αγιορείτης στο φρόνημα και πολύ ταπεινός! Η ποιμαντική του πλούσια, ασχολήθηκε κυρίως με την χειροτονία νέων αξίων κληρικών κι με την κατήχηση του ποιμνίου του.

Όλα αυτά είναι ίσως γνωστά και μπορούν εύκολα πλέον να μελετηθούν στοιχεία του βίου του, ότι ο Άγιος υπήρξε διώκτης των δαιμόνων και αυτό γνωστό είναι, ότι υπήρξε πάμφτωχος είναι γεγονός, ότι αγάπησε τον Θεόν και τον άνθρωπο το διατρανώνει η όλη του πολιτεία και τόσα άλλα τα οποία κοσμούσαν την προσωπικότητα ενός Αγίου Επισκόπου, προσωπικά όμως αυτό που με συγκινεί είναι η αναγνώριση της Αγιότητας του υπό του ποιμνίου του, ο Καλλίνικος στην συνείδηση του λαού έμεινε ως Άγιος, το καντήλι στον τάφο του επί δεκαετίες δεν έσβηνε ποτέ και ήλθε η εκκλησία και επιβεβαίωσε την συνείδηση του λαού ότι δηλαδή ο Καλλίνικος Εδέσσης είναι Άγιος! 

Η ανακομιδή των λειψάνων του ήτο σημείο του ουρανού, ευωδίαζαν και ακτινοβολούσαν την χάρη του Παναγίου Πνεύματος! 

Ποιος τον ξέρει τον Καλλίνικο θα πουν πολλοί, απήντησε ο ίδιος μετά την αγιοκατάταξη του σε έναν αγιορείτη, "πάτερ μπορεί να μην με γνωρίζουν πολλοί αλλά με γνωρίζει όλη η Μητρόπολή μου"! Δόξα τω Θεώ που μας έδωσε σε καιρούς δυσκόλους τον ασκητή και όσιο Επίσκοπο Καλλίνικο, τον παρηγορητή των ψυχών μας.

Χαίρε Καλλίνικε ποιμένων το ακροθίνιον, μη εγκαταλείπης ημάς, Αμήν! 

Χρήστος Φωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: