Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Γεωργίου του Μακαριωτάτου και Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου πολλά τα έτη - Άξιος

 76ος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου 

Γεωργίου

του Μακαριωτάτου και Σεβασμιωτάτου  

Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου

πατρός ημών Ποιμένος και Εθνάρχου

πολλά τα έτη.

                                                                         Άξιος!

Αναστάσιος Κωστόπουλος

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.  Γεώργιος ο από Πάφου, γεννήθηκε στην Αθηαίνου Λάρνακας στις 25 Μαΐου το 1949. Το 1967, αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο, σπούδασε και Θεολογία κατά τα έτη 1976 – 1980.  Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, έκανε μεταπτυχιακό στην Αγγλία τόσο στη Χημεία, αλλά και στη Θεολογία.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1984, χειροτονήθηκε Διάκονος υπό τον Χωρεπίσκοπο Σαλαμίνος Βαρνάβα και στις 17 Μαρτίου 1985 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και προχειρίσθηκε Αρχιμανδρίτης από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α. Το 1994, ανέλαβε καθήκοντα Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

Παράλληλα εργάστηκε ως καθηγητής Χημείας σε σχολείο της Μέσης  Εκπαίδευσης. Το 1993 προήχθη και ως Βοηθός Διευθυντής.

Με αφορμή τη σύλληψη και κακοποίηση του από τα τουρκικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης το 1989, κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης δια της υπ’ αριθμόν 507/3.2.94 απόφασης του καταδίκασε, για πρώτη φορά, την Τουρκία για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.

Στις 24 Απριλίου 1996, εξελέγη Χωροεπίσκοπος Αρσινόης στην Ιερά Σύνοδο και στις 26 Μαΐου 1996 χειροτονήθηκε Επίσκοπος. Στις 29 Δεκεμβρίου 2006 εξελέγη παμψηφεί από τη συνελθούσα εκλογική συνέλευση Μητροπολίτης Πάφου και την επόμενη μέρα εγκαθιδρύθηκε στην έδρα. Εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου στις Πανορθόδοξες Διασκέψεις και σε διαλόγους με τους Ρωμαιοκαθολικούς. Είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής Βιοηθικής και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου.


8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΞΙΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

Το Πανάγιο Πνεύμα φώτισε τους Συνοδικούς και εκλέχθηκε ο καλύτερος.

Ανώνυμος είπε...

Μια νέα χαρμόσυνη ημέρα για την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου. Αναδείχθηκε ο συνεργάτης του μακάριου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ ο από Πάφου Γεώργιος με συντριπτική πλειονοψηφία των Αγίων Συνοδικών.

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχες δηλώσεις έκανε και ο Ταμασού Ησαΐας. Ο Κύκκου Νικηφόρος για μια ακόμα φορά αρνητικός.
Άξιος ο νέος μας Αρχιεπίσκοπος.

ΓΛΘ είπε...

ΑΞΙΟΣ

Ανώνυμος είπε...

«Η πατρίδα μας περιμένει την ελευθερία της και ο λαός μας περιμένει να ενσκύψουμε στα πολλά προβλήματα του τα οποία προέρχονται από την εισβολή και την κατοχή».

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος

Άξιος!

Ανώνυμος είπε...

Ευχή μας να συνεχίσει το έργο του Χρυσοστόμου Β΄ και να προσφέρει ότι επιθυμεί το πνεύμα η καρδιά και η θέλησή του για το καλό της Εκκλησίας μας.
Άξιος ο νέος Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος

Ανώνυμος είπε...

Δόξα τω Θεώ. Είθε να επαληθευτούν οι προσδοκίες μας.