Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Η Υπαπαντή του Κυρίου (2 Φεβρουαρίου)


 Σήμερα, 2 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την Υπαπαντή του Κυρίου, δηλ. την υποδοχή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στο ναό από το δίκαιο πρεσβύτερο Συμεών. Το γεγονός αυτό εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Συνέβη σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο, η Θεοτόκος Μαρία, αφού συμπλήρωσε το χρόνο καθαρισμού από τον τοκετό, πήγε στο Ναό της Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ιωσήφ, για να αφιερώσουν το βρέφος στο Θεό, σύμφωνα με την παράδοση που έλεγε: «πάν άρσεν διανοίγον μήτραν (δηλαδή πρωτότοκο) άγιον τω Κυρίω κληθήσεται». Ταυτόχρονα, έπρεπε να προσφέρουν στο ναό ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια.
«Ἀνοιγέσθω ἡ πύλη τοῦ οὐρανοῦ σήμερον· ὁ γὰρ ἄναρχος Λόγος τοῦ Πατρός, ἀρχὴν λαβὼν χρονικήν, μὴ ἐκστὰς τῆς αὐτοῦ Θεότητος, ὑπὸ Παρθένου ὡς βρέφος τεσσαρακονθήμερον, Μητρὸς ἑκὼν προσφέρεται, ἐν ναῷ τῷ νομικῷ καὶ τοῦτον ἀγκάλαις εἰσδέχεται ὁ Πρέσβυς. Ἀπόλυσον κράζων, ὁ δοῦλος τῷ Δεσπότῃ· οἱ γὰρ ὀφθαλμοί μου εἶδον τὸ σωτήριόν σου, ὁ ἐλθὼν εἰς τὸν κόσμον, σῶσαι γένος ἀνθρώπων, Κύριε, δόξα σοι». (Δοξαστικὸν τῶν ἑσπερίων. Ἦχος πλ. β’. Ἰωάννου Μοναχοῦ).
Στο ναό δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του ο υπερήλικας ιερέας, ο δίκαιος Συμεών, που μόλις είδε το Σωτήρα του Κόσμου, παρακάλεσε το Θεό να τον πάρει πλέον κοντά του, λέγοντας: «Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα, κατά το ρήμα σου εν ειρήνη, ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου, ό ητοίμασας κατά πρόσωπον πάντων των λαών. Φως εις αποκάλυψιν εθνών και δόξαν λαού σου Ισραήλ» (Λουκ. β΄, 29-32).
Ο δίκαιος Συμεών αισθάνεται πνευματική πληρότητα και δοξολογεί με τα λόγια αυτά το Θεό, που του έδωσε ξεχωριστή χαρά και ευλογία να υποδεχθεί στην αγκάλη του το Σωτήρα του κόσμου. Τι θα πρέπει να πούνε οι πιστοί, ο νέος Ισραήλ, ο περιούσιος λαός του Θεού, στον οποίο αποκαλύφθηκε ο Ενανθρωπήσας Θεός, ως τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος;
Ο Χριστός προσέλαβε και θεράπευσε τον άνθρωπο, ο οποίος είναι εικόνα του Τριαδικού Θεού.  Αυτό το αναστημένο σώμα και αίμα του Ιησού Χριστού μεταλαμβάνουν οι πιστοί, οι οποίοι πραγματικά ζουν την αιωνιότητα, για την οποία έπλασε ο δημιουργός Θεός τον άνθρωπο.
Δίκαια λοιπόν οι Χριστιανοί σήμερα αναφωνούν με αγαλλίαση ψυχής:
«Χαῖρε Κεχαριτωμένη Θεοτόκε Παρθένε, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, φωτίζων τοὺς ἐν σκότει. Εὐφραίνου καὶ σὺ Πρεσβῦτα δίκαιε, δεξάμενος ἐν ἀγκάλαις τὸν ἐλευθερωτὴν τῶν ψυχῶν ἡμῶν, χαριζόμενον ἡμῖν καὶ τὴν  Ἀνάστασιν» (Απολυτίκιον τῆς Υπαπαντῆς τοῦ Κυρίου).
Σήμερα πανηγυρίζουν στην πατρίδα μας, μεταξύ άλλων εκκλησιών αφιερωμένων στη Θεοτόκο, η Παναγία Χρυσαλινιώτισσα στην Παλαιά Λευκωσία, η Χαρδακιώτισσα στην Κυθρέα, η Απαλαίστρα στην Πυργά Μεσαορίας και η Γαλακτοτροφούσα στο Παλαίκυθρο.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: