Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Γιατί οι ιερείς κοινωνούν αυτονοήτως σε κάθε Θεία Λειτουργία

Ο Θεολόγος-εκπαιδευτικός κ. Παναγιώτης Ασημακόπουλος
διατύπωσε ένα ερώτημα προ ημερών:
«Γιατί οι ιερείς κοινωνούν αυτονοήτως σε κάθε Θεία Λειτουργία και το 90% των πιστών μία με δύο φορές το χρόνο; Μάλιστα η πλειοψηφία των λαϊκών και ένα μεγάλο μέρος των ιερέων θεωρούν αυτή την "κανονικότητα" σωστή!»
 
Είναι και μια δικιά μου απορία-ερώτημα, στην οποία θα κάνω μια μικρή προέκταση, αφού πολλές φορές την έχω αναφέρει σε κληρικούς, χωρίς να λάβω κάποια πειστική απάντηση ούτε από Επισκόπους της Αγίας μας Εκκλησίας.
Πως αυτοί κοινωνούν πάντα και απαγορεύουν σε μας την Θεία Κοινωνία;
Αυτοί ως κληρικοί ανήκουν σε προνομιούχα τάξη πιστών, και λόγω ιεροσύνης μπορούν να κοινωνούν καθημερινά (σαρανταλείτουργα κ.λπ.), καταργώντας τους ι. Κανόνες με τους οποίους μας βομβαρδίζουν;
Για τους κληρικούς δεν ισχύουν τα «κωλύματα» που βρίσκουν στην ιερά εξομολόγηση σε μας τους λαϊκούς;
Η Θεία Λειτουργία είναι μια προσευχή ή για συμμετοχή στο Ποτήριο της Ζωής;
Γιατί να μετέχω σε κάποιο Δείπνο στο οποίο δεν θα καθίσω στο Ευχαριστιακό Τραπέζι;
Οι Πράξεις των Αγίων Αποστόλων που είναι τα αναγνώσματα αυτών των ημερών τι μας λένε;
Θα μπορούσα να γράψω και άλλα, αλλά σιωπώ διότι …
Α.Κ.Κ.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...



Είναι κάποιος πιστός που να νιώθει την Θ. Κοινωνία πραγματικά σαν φάρμακο αθανασίας; Νιώθει μέσα του να παίρνει θεία δύναμη; Νιώθει διαφορετικός από ότι ἠταν πριν;

Ανώνυμος είπε...



Θεός να μας φυλάει από ημιμάθεια....

Ανώνυμος είπε...

Ο ιερέας λέει την ευχή"ουδείς άξιος..."ο ιερέας έχει την ιερωσύνη που όμως δεν τον απαλλάσσει από την κατάλληλη προετοιμασία... πρέπει ο ιερέας να προετοιμάζεται όσο το δυνατόν ανθρωπίνως μπορεί ,να τελεί τα μυστήρια που μόνο αυτός έχει το προνόμιο να τελεί ...

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΌΤΙ ΚΆΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΈΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ Θ. ΚΟΙΝΩΝΊΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΙΑΣΘΕΊ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΤΟΥ ΣΤΗΝ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ. ΕΠΕΙΔΉ ΔΕΝ ΠΑΊΡΝΟΥΝ ΌΛΟΙ ΤΟ ΔΏΡΟ ,Η ΕΚΚΛΗΣΊΑ ΔΊΝΕΙ ΤΟ ΑΝΤΊΔΩΡΟ...

Ανώνυμος είπε...



Απάντηση στον 26 Απριλίου 2023 στις 1:11 μ.μ.


¨Εχεις δίκιο. Οι περισσότεροι κοινωνάνε, όχι από πόθο να ενωθούν με το Χριστό αλλά από συνήθεια και επειδή ζηλεύουν τους άλλους που κοινωνάνε και έτσι κοινωνάνε και αυτοί, η μάνα μου μού το λέει πολλές φορές, εφόσον κοινωνάει η κουμπάρα μου, γιατί να μην κοινωνωνήσω και γώ; .

Ανώνυμος είπε...

Εχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι Κληρικοί επιτρέπουν στους πιστούς, πού δέν έχουν σοβαρά κωλύματα, να Κοινωνούν συχνά.
Εξαίρεση αποτελούν λίγοι Κληρικοί, (μεταξύ των οποίων καί κάποιος που γράφει άρθρα στο παρόν ιστολόγιο), πού δέν θέλουν να Κοινωνούν οι πιστοί συχνά.
Πρίν από λίγο καιρό μάλιστα, έγινε προσπάθεια μέσω άρθρου στο ιστολόγιο να διαψευσθεί καί ο Μέγας Βασίλειος (!), ο οποίος ομιλεί περί πολλαπλής Θείας Κοινωνίας μέσα στην εβδομάδα.
Καί βεβαια δέν πρέπει να ξεχναμε τις επιθέσεις που δέχθηκε ο Αγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης πρίν από 240 χρόνια, όταν προσπάθησε να διορθώσει την κακή συνήθεια της πολύ αραιής Θείας Κοινωνίας.
Στίς ερωτήσεις που καταθέτει ο πρώτος σχολιαστής 1 - 11, νομίζω οτι τέτοιου είδους εμπειρία θα πρέπει να αναζητηθή στούς Οσίους Παίσιο, Πορφύριο, Ιάκωβο καί σέ όσους έχουν ανάλογη Πνευματική κατάσταση.
Ομως το ερώτημα είναι άν η Θεία Κοινωνία προορίζεται μόνον γι αυτούς.

Ανώνυμος είπε...

και ποιος σου απαγορευει να κοινωνας και συ λαικος ων σε καθε θεια λειτουργία;;; Κανε τον αγωνα σου όσο μπορείς και κοινωνα. ουτε νηστεια χρειαζεται Ναι ναι καλα ακουσες . Εμεις οι ιερεις και οι δεσποταδες ειμαστε πιο εξυπνοι και τρωμε αποβραδις και κρεας ακομα και κοινωνουμε την αλλη μερα;;; και μη μου πειτε δε γινεται αυτο....εχω τυχει αυτοπροσωπως σε τραπεζι σαββατο βραδυ με αρχιερεα και οχι μια φορα που τρωει κανονικα και κρεας και την αλλη μερα λειτουργησε!!!! λοιπον εμεις οι ιερεις δενουμε τους ανθρωπους με το φοβο γιατι ετσι μπορουμε να τους κατευθυνουμε και να καλυπτουμε τη δικη μας αναξιοτητα και τις αμαρτιες μας. ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΖΑΝΙ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΑΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ. ή θα σταματησουμε να λειτουργουμε οι ιερεις ή θα κοινωνουν και οι λαικοι σε καθε λειτουργια. Εγω παντως σε οσους εξομολογω λέω να κοινωνουν οσο πιο συχνα μπορουν και θελουν. Γιατι απλα δε νιωθω πιο αγιος και αξιος απο εναν λαικο.... Χαρειτε το Χριστό αδελφοί, χαρειτε το δωρο της Θ. Ευχαριστίας. δε θελει μιζερια ο Χριστός. Δειτε το παραδειγμα των αγίων. χαρείτε επιτελους και διωξτε το φοβο ΦΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Όποιος έχει μαχαίρι τρώει πεπόνι. Το μαχαίρι το έχουν οι νομοθετούντες ιερείς. Αυτοί κόβουν αυτοί ράβουν. Τον λαό το θέλουν για το άρμεγμα στην φιλανθρωπία, στην αγιογραφία, στο παγκάρι. Ως εκεί «τα άγια είναι για τους άγιους» ρασοφόρους.

Ανώνυμος είπε...

Αφού λαμβάνεις μέρος στην Θεία Λειτουργία που μοναδικό της σκοπό έχει την Θεία Κοινωνία πρέπει να Κοινωνάς. Όποιος δεν Κοινωνάει αυτός δεν πρέπει να εκκλησιάζεται στην Θ. Λ. αλλά σε κάποια άλλη ακολουθια.