Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Βιονική Τεχνολογία - Μετανθρωπισμός | επικίνδυνα σενάρια | Βασ. Πετρουλέας | Σοφία Χατζή

Βιονική Τεχνολογία και Μετανθρωπισμός
Θα πραγματοποιηθούν τα επικίνδυνα σενάρια;
Βιονική τεχνολογία, Cyborgs και μετάνθρωποι. 
με τον Βασίλειο Πετρουλέα, πρώην Διευθυντή Ερευνών του Δημόκριτου.
___
Τα κύρια σημεία της συνέντευξης
Ζούμε σε μια άλλη εποχή, όπου συγχέονται η φαντασία με την πραγματικότητα.Τα τελευταία 50-80 χρόνια βιώνουμε την τεχνολογική, ψηφιακή επανάσταση, η οποία διακρίνεται κυρίως στη Βιοτεχνολογία, η Ρομποτική και Νανοτεχνολογία.
Είναι ενδιαφέρον να μιλήσουμε για την Νανοτεχνολογία.
Ο όρος σχετίζεται με τις διαστάσεις των αντικειμένων που επεξεργάζεται, τα οποία προσεγγίζουν το εκατομμυριοστό του χιλιοστού. Οι υπολογιστές μικραίνουν συνέχεια, ενώ αυξάνουν οι επιδόσεις τους. Η Νανοτεχνολογία έχει πολλές εφαρμογές, στην Ιατρική, στους καταλύτες, στα φάρμακα που, όπως γνωρίζουμε, μπορούν στοχευμένα να οδηγούνται στα ασθενή κύτταρα. Η νανοτεχνολογία μιμείται τη βιολογία, όπου όλα γίνονται σε μοριακή κλίμακα αντίστοιχων απειροελάχιστων διαστάσεων.
Το όραμα της αναβάθμισης του ανθρώπου
Οι τεχνολογίες αυτές φιλοδοξούν να αναβαθμίσουν και τον ίδιο τον άνθρωπο.
Η επιστημονική φαντασία έχει θρέψει τέτοια οράματα και δίνεται η εντύπωση ότι έχουμε φθάσει πολύ κοντά. Ακούγονται όροι όπως βιονική τεχνολογία, cyborgs, μετανθρωπισμός / υπερανθρωπισμός.
Βιονικός είναι σύμπτυξη του βιο-ηλεκτρονικός, συνδυασμός βιολογικών λειτουργιών με ηλεκτρονικά μηχανήματα και προγράμματα.
Cyborg είναι σύμπτυξη του cyber & organization, δηλ. κυβερνητική και οργανισμός και αφορά φιλοδοξία για την προσθήκη και μη βιολογικών μελών στο σώμα. Ουσιαστικά πρόκειται για αμφισβήτηση της τελειότητας του ανθρωπίνου σώματος, με σκοπό να κατασκευαστεί ένας καινούργιος άνθρωπος.
Ο Μετανθρωπισμός είναι ένας φιλοσοφικός όρος που αναφέρεται στον νέο άνθρωπο που θα προκύψει από την ένωση με την τεχνολογία. Η ένωση αυτή προωθείται από υλιστές που πιστεύουν ότι είμαστε μόνο σώμα, ο εγκέφαλος.
Παραδείγματα που έγιναν παγκόσμια γνωστά
Μια γυναίκα με σοβαρό ακρωτηριασμό στην Αμερική το 2016 απέκτησε τεχνητό χέρι με καλωδιακή σύνδεση των υγιών νεύρων και έτσι είναι δυνατές και οι λεπτές κινήσεις των δακτύλων. Το προσθετικό χέρι διαθέτει αισθητήρες και μέσω αυτών επιτυγχάνεται αμφίδρομη επικοινωνία με τον εγκέφαλο. Ένα τέτοιο επίτευγμα είναι πολύ θετικό για την ψυχολογία ενός ανθρώπου, ειδικά σε περιπτώσεις ακρωτηριασμών. Η κυρία αυτή αυτοαποκαλείται ως βιονική γυναίκα.
Ένα άλλο πολύ εντυπωσιακό παράδειγμα είναι ο Hugh Herr ένας νεαρός ορειβάτης, ο οποίος σε ηλικία 18 ετών αποκλείστηκε για δύο 24-ωρα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χρειάστηκε να ακρωτηριαστούν τα δύο του πόδια κάτω από τα γόνατα. Με πολύ επιμονή και έρευνα άρχισε να κατασκευάζει προσθετικά μέλη και κατόρθωσε να συνεχίσει να κάνει ορειβασία, σπούδασε Φυσική και Βιολογία και έγινε καθηγητής στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο MIT, όπου ανέπτυξε με την ερευνητική του ομάδα τεχνητά πόδια με δυνατότητα επικοινωνίας με τον εγκέφαλο, με χρήση αισθητήρων και τρεις υπολογιστές οι οποίοι ρυθμίζουν τις εντολές κίνησης. Δίνει συχνά διαλέξεις φορώντας κοντά παντελόνια ώστε να φαίνονται τα τεχνητά πόδια του και διακηρύσσει την ανωτερότητα των βιονικών μελών έναντι φυσικών.
https://gr.euronews.com/next/2016/10/26/hugh-herr-moving-mountains-to-end-disability
Το κόστος τέτοιων προσθετικών επεμβάσεων είναι της τάξης εκατομμυρίων ευρώ. Βλέπουμε ανάπτυξη στον τομέα αυτό από νέες εταιρείες που κυρίως κατασκευάζουν προσθετικά χέρια με πιο προσιτές τιμές.. Αναπτύσσονται επίσης ρομποτικοί εξωσκελετοί, οι οποίοι υποβοηθούν την κίνηση σε περιπτώσεις παραλυσίας. Πέρα από τα ουτοπικά οράματα για τον βιονικό άνθρωπο, η τεχνολογία αυτή θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση σε πάσχοντες
Τα cyborgs είναι εκκεντρικές προσπάθειες. O Neil Harbisson, ένας ζωγράφος με αχρωματοψία δημιουργούσε ασπρόμαυρα έργα. Κατόπιν οστεοενσωμάτωσης κεραίας στο κρανίο με φωτοκύτταρο είναι σε θέση να αισθάνεται τις δονήσεις ανάλογα με το χρώμα. Θεωρείται ακτιβιστής, κάνει διαλέξεις και ισχυρίζεται ότι είναι cyborg, πράγμα που αναγράφεται στο διαβατήριό του. Ομοίως Καναδός σκηνοθέτης ο οποίος έχασε το ένα μάτι του, προσάρμοσε ηλεκτρονική κάμερα που μεταφέρει την εικόνα στο κινητό του και αποκαλεί τον εαυτό του cyborg.
Ο μετανθρωπισμός
Το κέντρο της προσπάθειας του μετανθρωπισμού είναι ο εγκέφαλος. Ομάδα νευροχειρουργών στο San Francisco προσάρμοσαν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο ασθενούς που έπαθε εγκεφαλικό και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει, να αρθρώσει τις λέξεις. Μελέτησαν τα ηλεκτρονικά σήματα του εγκεφάλου που εκπέμπονται από ασθενείς όταν προσπαθούν να πουν λέξεις και δημιούργησαν ένα ηλεκτρονικό αλφάβητο, ώστε να μπορούν να προβάλλουν και να δημιουργούν ήχο σε υπολογιστή γι’ αυτό που θέλει να εκφράσει ο ασθενής. Είναι εντυπωσιακά τα επιτεύγματα αυτά και ωφελημένοι είναι αυτοί που έχουν τέτοιες παραλυσίες. Ο Κύπριος Στέλιος Πισής, συνθέτης μουσικής, επικοινωνεί με τις κινήσεις των ματιών με τον υπολογιστή με άμεσο και ταχύτατο τρόπο.
Ο μετανθρωπισμός επαγγέλλεται ότι κάποια στιγμή «μοναδικότητας» (singularity) που η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει πιο ευφυής από τον άνθρωπο και θα αναλάβει τα ηνία. Τότε ο άνθρωπος θα αποκτήσει υπεράνθρωπες ιδιότητες, θα καταπολεμηθεί η γήρανση και ο θάνατος, θα συνδεθεί ο εγκέφαλός μας με τον υπολογιστή και θα έχουμε απεριόριστη μνήμη και εξαιρετική ταχύτητα. Έτσι θα φθάσουμε σε ένα είδος αθανασίας, θα φθάσουμε στον μετα-άνθρωπο.
Εκφράζονται προσδοκίες διατήρησης του νεκρού ανθρωπίνου σώματος σε υγρό άζωτο στους -196 βαθμούς, με σκοπό να τον επαναφέρουν στη ζωή όταν προοδεύσει η επιστήμη και να εισέλθουν στη νέα ζωή της αθανασίας. Επίσης, διαμορφώνονται πεποιθήσεις ότι καταστάσεις όπως το μίσος, ο θυμός είναι ασθένειες του εγκεφάλου ή γενετικές ασθένειες και με τη βοήθεια φαρμάκων μπορούμε να φτιάχνουμε έναν καλύτερο άνθρωπο. Οι θεωρίες αυτές υποστηρίζονται από πολύ ευφυείς ανθρώπους της τεχνολογίας και προσδιορίζουν το 2045 ως το χρονικό ορόσημο της «μοναδικότητας». Πιστεύουν ότι τα ελαττώματα και τα πάθη των ανθρώπων μπορούν να τιθασευτούν μόνο με τεχνητό τρόπο. Βλέπουμε ότι η σοφία του πιο απλού πιστού ξεπερνά τη σοφία των πλέον μορφωμένων.
Πώς είναι δυνατόν στο μέλλον ο άνθρωπος με τις περιορισμένες δυνατότητες του εγκεφάλου να συναγωνιστεί τα cyborgs;
Ας μην ξεχνάμε ότι παρόλο που η τεχνολογία θεωρείται ότι μπορεί να διαβάσει τη σκέψη, με βάση την ορθόδοξη χριστιανική ανθρωπολογία, οι βαθύτερες ικανότητες του ανθρώπου έχουν σχέση με την ψυχή και όχι με τον εγκέφαλο. Σκέφτεται με τον νου, μπορεί να προσεύχεται. Ο εγκέφαλος είναι κατώτερο στάδιο λειτουργίας. Δεν μπορούν να αναγνωστούν οι σκέψεις που είναι αδιάλειπτες, αλλά μόνο ό,τι που αποφασίζει ο άνθρωπος να ανακοινώσει. Τότε δημιουργούνται διεργασίες και καταλήγουν οι σκέψεις στον κινητικό ιστό του εγκεφάλου. Η σκέψη μας είναι κάτι πολύ βαθύ που ξεπερνά τον εγκέφαλο.
Πολλή συζήτηση γίνεται για την τεχνητή όραση. Για την επιστήμη τα μάτια είναι φακοί και στη συνέχεια γίνεται διεργασία και πάλι ηλεκτρικών σημάτων που διοχετεύονται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, στον οπτικό φλοιό και από την επεξεργασία δημιουργείται η αναπαράσταση. Αυτό σε ένα βαθμό μπορεί να επιτευχθεί από τα ρομπότ, σαν μηχανική όραση. Όμως τα ρομπότ δεν είναι σε θέση να έχουν την επίγνωση που διαθέτει ο άνθρωπος. Θα δει τα πάντα, όμορφα ή άσχημα, αντικείμενα ή πράξεις, με την ίδια ψυχρότητα. Η αλήθεια είναι ότι η ψυχή είναι αυτή που βιώνει τα γεγονότα, αυτή είναι η συνειδητότητα, ο βαθύτερος του εαυτός. Βιώνει όχι μόνο την εικόνα, αλλά και τη μουσική, την ωραία γεύση της τροφής.
Ουσιαστικά η σύνδεση με τον υπολογιστή αφορά μόνο κάποιες λειτουργίες του εγκεφάλου και έχει επιτευχθεί σε ένα πάντα περιορισμένο βαθμό. Ο εγκέφαλος έχει 80 δισεκατομμύρια νευρώνες και λειτουργεί στο τελευταίο στάδιο, όπου λαμβάνει εντολές μετά από ψυχικές λειτουργίες που προηγούνται και στη συνέχεια ο νους, μέσω της διάνοιας τις διοχετεύει προς επεξεργασία. Δηλαδή έχει προηγηθεί η φαντασία, η δημιουργικότητα, το συναίσθημα, η βιωματική σχέση που είναι ψυχικές διεργασίες.
Στο απώτερο μέλλον αναμένεται να επιταχυνθεί η δυνατότητα επεξεργασίας δεδομένων και λήψης αποφάσεων. Γενικότερα, έχει αναπτυχθεί ήδη η δυνατότητα επηρεασμού των διανοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου, εφαρμόζοντας μεθόδους όπως τα ψυχοφάρμακα.
Τι προσδοκούμε από την ανάπτυξη της επιστήμης
Η ανάπτυξη της επιστήμης στον τομέα αυτό, δηλαδή στη δημιουργία υπεράνθρωπων ικανοτήτων δεν είναι άμεσα προβλέψιμη. Οραματίζονται επίσης την αντιγραφή της μνήμης του ανθρώπου σε υπολογιστή. Όμως η μνήμη του ανθρώπου δεν κατοικεί μέσα στον εγκέφαλο, αλλά στο νου και είναι δύναμη της ψυχής. Ο εγκέφαλος είναι ο επεξεργαστής που διαθέτει προσωρινή μνήμη (RAM) και κάποια στιγμή πεθαίνει και καταστρέφεται. Όμως η ψυχή μας έχει μνήμες, εμπειρίες, αμαρτίες, αποφάσεις, τα οποία είναι άυλα φαινόμενα και δεν μπορούν να μεταφερθούν σε υπολογιστή.
Όλα τα επιτεύγματα της τεχνολογίας φθάνουν μέχρι το επίπεδο να αξιοποιούν το τελικό στάδιο λειτουργίας του εγκεφάλου και η παρέμβαση αφορά στην παροχή κίνησης καλωδιακά σε παράλυτα μέρη του σώματος, όπου το νευρικό σύστημα έχει αδυναμία ή δυσλειτουργία.
Οι μάρτυρες υπέμειναν τα μαρτύρια, υπεράνθρωπα, με τη βοήθεια του Θεού, συγκεντρώνοντας όλη τους την προσπάθεια ενώνοντας τον νου με την ψυχή και έτσι είχαν αποσπαστεί από τα σωματικά.
Συμπερασματικά, τονίζουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για όλους τους κινδύνους αυτούς, αφού δεν θα πρόκειται να συμβούν στη γενιά μας ή στην επόμενη και ό,τι γίνει θα είναι πολύ περιορισμένο. Επιστημονικά, δεν υπάρχει καμία θεωρία για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, επομένως είναι αδύνατη η αντιγραφή και η σύνδεση με τη μηχανή, τον υπολογιστή.
____
Ραδιοπαραμυθία 23.05.2023 - Καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας, 91.2 FM
Επιμέλεια - παραγωγή: Σοφία Χατζή
δείτε περισσότερες εκπομπές στο Youtube, στο playlist:
ΡΑΔΙΟΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Σοφία Χατζή
https://youtube.com/playlist?list=PLVOw7e45N8AfBDlBujCCViMyx36BQGksz
Spotify (podcast): https://open.spotify.com/show/5X318QLNpY9Og41FIVelGS
 
δημιουργία βίντεο: kkaratz@gmail.com
 
#sofiachatzi


Δεν υπάρχουν σχόλια: