Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Πατριαρχική χοροστασία για την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Πύλης Αδριανουπόλεως

H Α.Θ.Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου, που τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη, 25 Μαΐου 2023, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πύλης Αδριανουπόλεως, όπου οι Ιερές Ακολουθίες τελούνται στη Γεωργιανή γλώσσα προς εξυπηρέτηση της Γεωργιανής παροικίας της Πόλεως. 

Εκκλησιάστηκαν ο Εξοχ. Πρέσβης της Γεωργίας στην Τουρκία κ. Giorgi Janjgava, o Εντιμ. κ. Zaza Nadiradze, επικεφαλής του Γενικού Προξενείου της Γεωργίας στην Πόλη, ο Ελλογιμ. κ. Zurab Khonelidze, Πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου του Σοχούμι, του οποίου ο Παναγιώτατος αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας σε ειδική τελετή, τον περασμένο Νοέμβριο, στο Φανάρι, και πλήθος πιστών εκ της Γεωργιανοφώνου Κοινότητος της Πόλεως. 

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ηλίας Jinjolava, εφημέριος του Ναού και υπεύθυνος της Γεωργιανοφώνου Ορθοδόξου Κοινότητος της Πόλεως, παρουσίασε στον Παναγιώτατο την έκδοση στη γεωργιανή γλώσσα του βιβλίου «BAΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ – Αποστολή και Όραμα» του Ιερολ. Αρχιαδιακόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Ιωάννη Χρυσαυγή. Για τη νέα έκδοση του βιβλίου μίλησαν ο Ελλογιμ. Πρύτανης κ. Zurab Khonelidze, που συνέβαλε καθοριστικά στην υλοποίησή της, και ο  Ελλογιμ. κ. Giorgi Pareshishvili, συντονιστής της γεωργιανής εκδόσεως, ενώ, προηγουμένως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Εξοχ. Πρέσβης της Γεωργίας στην Τουρκία.

Ο Παναγιώτατος, στην αντιφώνησή του, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ηλία Jinjolava, για την πρωτοβουλία του να μεταφραστεί το βιογραφικό αυτό βιβλίο στη γεωργιανή γλώσσα, καθώς και για το συνολικό έργο που επιτελεί στην Πόλη. Ευχαρίστησε επίσης τους ομιλητές καθώς και όλους τους συντελεστές της έκδοσης, ενώ ολοκληρώνοντας την ομιλία του απηύθυνε αδελφικό χαιρετισμό προς τον Μακ. Καθολικό Πατριάρχη πάσης Γεωργίας κ. Ηλία, ο οποίος, όπως είπε, είναι ένας ηγέτης που ενώνει στο πρόσωπό του ολόκληρο τον Γεωργιανό λαό.

Αμέσως μετά, η Χορωδία “Erthoba”, από την Γεωργία, έψαλε εκκλησιαστικούς ύμνους, ενώ το μεσημέρι ο Παναγιώτατος ευλόγησε το γεύμα που παρετέθη στην Κοινοτική Αίθουσα.











_______

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: