Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Είναι πρέπον να καλούνται κόμματα ‘’χριστιανικά’’; - Του Β. Χαραλάμπους

 

Είναι πρέπον να καλούνται   κόμματα  ‘’χριστιανικά’’;

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
_________________________
Τον τελευταίο καιρό κάποιοι ήγειραν και πάλι το θέμα της ύπαρξης ‘’χριστιανικών’’ κομμάτων, ανάλογων του κόμματος της ‘’Χριστιανικής Δημοκρατίας’’.   Αυτό το θέμα έγινε αιτία διαφόρων συζητήσεων στις μέρες μας εξ αφορμής των πρόσφατων εκλογών στην Ελλάδα. 
 
Η απάντηση στο ζήτημα τούτο, αν δηλαδή είναι πρέπον να ιδρύονται κόμματα, όπως το χαρακτηριστικό παράδειγμα του κόμματος της ‘’Χριστιανικής Δημοκρατίας’’, δίνεται πιστεύω από τη στάση του Οσίου Παϊσίου στο θέμα τούτο. 
 
Περί το έτος 1981 επισκέφθηκα στο Κελί της Παναγούδας τον Όσιο Παΐσιο.  Καθ’ οδόν προς το Κελί της Παναγούδας συνάντησα 2 ιερείς από τον Πειραιά (για λόγους ευνόητους δεν αναφέρω την ενορία) και έτσι πήγαμε μαζί.  Φθάνοντας στο Κελί μας υποδέχθηκε ο Όσιος και καθίσαμε στο υπαίθριο αρχονταρίκι του. 
 
Ο Όσιος Γέροντας δεν πρόλαβε να πει τίποτε και ο ένας από τους δύο ιερείς,  με κάπως ρητορικό ύφος του είπε, ‘’Γέροντα ήλθαμε να φέρουμε το μήνυμα της Χριστιανικής Δημοκρατίας στο Άγιο Όρος’’. 
 
Κι άρχισε να λέει αυτά που συνήθως έλεγαν οι της ‘’Χριστιανικής Δημοκρατίας’’ κι εμείς ως φοιτητές τα ακούγαμε συνήθως από τη νεολαία του κόμματος αυτού.  
 
Τότε ο Γέροντας σηκώθηκε πάνω και με έντονο, πολύ έντονο τρόπο τους ρώτησε, ‘’ευλογημένοι εν ονόματι ποιου θα κτυπούν τα Ματ;’’.   ‘’Εν ονόματι του Χριστού θα κτυπούν τα Ματ;’’, συμπλήρωσε έντονα και με πόνο ο Όσιος.  Η όλη συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την αντίθεση του Οσίου για ύπαρξη ‘’χριστιανικού’’ κόμματος. 
 
Όπως μου ανέφερε αργότερα φίλος της νεολαίας του κόμματος αυτού, της ‘’Χριστιανικής Σοσιαλιστικής Κίνησης’’, ρώτησαν τον Γέροντα κάποιοι φοιτητές της νεολαίας αυτής, αν πειράζει που έβαλαν δίπλα στο χριστιανική το ‘’σοσιαλιστική’’.  Και ο Όσιος τους είπε, ‘’όχι δεν πειράζει,  να φύγετε όμως το χριστιανική’’.  Γίνεται αντιληπτό τι εννοούσε ο Όσιος. 
 
Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να ψηφίζομε συνειδητούς χριστιανούς πολιτικούς, αλλά να μη δημιουργούμε κόμματα τα οποία θα ονομάζονται ‘’χριστιανικά’’.
 
Η χαρακτηριστική ρήση του Οσίου Παϊσίου, «όποιον αγαπά πιο πολύ τον Θεόν και την πατρίδα, αυτόν να ψηφίσετε»*, είναι καθοριστική για την πολιτική στάση μας, ως Ορθοδόξων  Χριστιανών. 
 
Ως εκ τούτου αποτελεί αντιλογική θρασύτητα, η ‘’διαφυγή’’ κάποιων Χριστιανών, ότι ‘’όλοι οι πολιτικοί το ίδιο είναι’’.  Ο σοφός Γέροντας της Παναγούδας, υπέδειξε το πως πρέπει να ψηφίζουμε, διαλέγοντας τις «ελιές με το λιγότερο δάκο’’*, οι οποίες ‘’φαίνονται ποιες είναι».  Μας δίδαξε ξεκάθαρα να διαλέγουμε το λιγότερο κακό στις πολιτικές εκλογές. 
 
Τόσο η στάση του Οσίου Παϊσίου απέναντι στην ίδρυση ‘’χριστιανικών κομμάτων, όσο και η χαρακτηριστική ρήση του, «όποιον αγαπά πιο πολύ τον Θεόν και την πατρίδα, αυτόν να ψηφίσετε»*, δίνουν απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα. 

 
*(Από το βιβλίο ‘’Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994  Β΄ Έκδοση).

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξεκάθαρες κουβέντες από τον Άγιο. Ας τον ακούσουν όσοι προσπάθησαν να εμπλέξουν το άγιο Όνομά του στην πολιτική για ψήφους.

Ανώνυμος είπε...

Μάχη υπάρχει μεταξύ κομμάτων που θέλουν να είναι χριστιανικά και προσπαθούν ποικιλότροπος να μας τραβήξουν για να μας υφαρπάσουν την ψήφο μας. Δεν έχω εμπιστοσύνη σε ανθρώπινες φιλοδοξίες καπηλευτών των ιερών και των οσίων μας. Θυμάμαι τον μακαριστό εφημέριο της ενορίας μας που ποτέ δεν πήγε να ψηφίσει και ουδέποτε άκουσα πολιτικό λόγο ή συζήτηση από αυτόν. Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν

Ανώνυμος είπε...

Μόνο όσους ξεκινούν τον λόγο τους,, εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσιου και Αδιαιρετου Τριαδος θα ψηφίζω,,. -

Ανώνυμος είπε...

Είναι ένας λόγος για να μην ψηφίσω αυτούς που θα ανεβαίνουν στο έδρανο της Βουλής και θα ‘’ξεκινούν τον λόγο τους,, εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσιου και Αδιαιρετου Τριαδος’’ διότι θα ξεφτιλίσουν την πίστη μας με τις γελοιότητες που θα λένε, και έτσι θα γίνει θέατρο στους ανθρώπους η Ορθοδοξία μας. ελπίζω να μην σοβαρολογείς και να το γράφεις για τρολάρισμα. Άκουσε τουλάχιστον τις απόψεις του Αγίου Παϊσίου και συνετίσου. Αν και πιστεύω ότι κανένας βουλευτής δεν θα κάνει κάτι τέτοιο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Γιατί ένα κόμμα με μέλη του, Ορθόδοξους Χριστιανούς. δεν μπορεί να λάβει μέρος στην πολιτική και να ομολογεί Χριστό και να ψηφίζει νόμους που διέπονται από το πνεύμα του Ευαγγελίου; Σον και καλά πρέπει νά΄ναι Μασόνοι και άθεοι αυτοί που κυβερνούν; Δεν είναι ποιμαντική αποτυχία για την Εκκλησία μας και τους ποιμένες της να μην μπορούν να προωθήσουν στα πολιτικά δρώμενα ανθρώπους με χριστιανικό ήθος και ξεκάθαρες θέσεις για θέματα ζωτικά στη δομή της κοινωνίας όπως π.χ. του γάμου, των εκτρώσεων κλπ;
Με την επίκληση του ονόματος της Αγίας Τριάδος ξεκινά και τώρα το Σύνταγμα της Ελλάδος, αλλά ελάχιστη σχέση έχει με το σεβασμό της πίστεώς μας και τους νόμους του Ευαγγελίου!
π. Δημήτριος Σαββόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Εύγε στον π. Δημήτριο !
Ας μού επιτρέψει να προσθέσω, ότι δέν είναι σωστή η στάση των Κληρικών κάθε φορά που έρχονται εκλογές να στρέφουν τα νώτα καί να κάνουν ότι δέν βλέπουν, στο όνομα κάποιας "ουδετερότητας", αλλά όταν γνωρίζουν κάποιο αξιόλογο πρόσωπο, που είναι πνευματικό τους τέκνο καί γνωρίζουν την βιωτή του, τον χαρακτήρα του, την προσωπικότητα του, γιατί να μήν τόν συστήσουν σε όσους ερωτούν ;
Μόνον πλούσιοι που ξοδεύουν χρήματα για προεκλογικό αγώνα καί διεφθαρμένοι πρέπει να εκλέγωνται στη Βουλή ;
Πως περιμένουμε μετά να ψηφίζωνται σωστοί νόμοι ;

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ κ. Χαραλάμπους με το άρθρο σας αυτό. Φωτίστηκε το μυαλό μου. Στις επικείμενες εκλογές θα προσπαθήσω να ζυγίσω τα πράγματα έτσι όπως ο Άγιος με την σοφία του τα τοποθέτησε.

Ανώνυμος είπε...

Άλλο τι κάνουν οι άνθρωποι και πως διαχειρίζονται τις καταστάσεις κι άλλο η ονομασια μιας πολιτικης κίνησης.
Το να λέγονται καποιες πολιτικές κινήσεις Χριστιανικές (αρκεί οι αποτελούντες την κίνηση αυτή να είναι πράγματι συνειδητοί αγωνιστές των παθών τους) είναι κάπου αναγκαίο στην σημερινή εποχή ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΕΜΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
Αρκεί είπαμε να αποτελειται από ανθρώπους που να έχουν πραγματικά συνείδηση Χριστιανικη.
Αυτά τα λιγα είχα να παραθέσω στην αγάπη σας και ζητώ συγνώμη.

Ανώνυμος είπε...

Άγιε μου μετά το αίμα σου κατά κόσμο τώρα και άλλος για μια θέση στην Βουλή σε επικαλείται. Καταπόντισέ τους για να καταλάβουν ότι με την αγιότητα δεν μπορούν να παίζουν οι κάλπικοι χριστιανοί.