Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

«Να θρηνήσω την ασέβειά τους, ή να σιχαθώ την αγραμματοσύνη τους;». - Θανάσης Ν. Παπαθανασίου

«Τήν ἀσέβειαν αὐτῶν στενάξω, ἢ τήν ἀμαθίαν βδελύξομαι;»
«Να θρηνήσω την ασέβειά τους, ή να σιχαθώ την αγραμματοσύνη τους;».
(Μ. Βασίλειος, PG 476Β).

Αναρτώ 3 φωτογραφίες από τη λειτουργική ζωή της Σέρβικης εκκλησίας. Στην πόλη Μπαρ (αρχαίο Αντιβάριο) του Μαυροβουνίου, 6 Ιουνίου 2017, θεία λειτουργία με τον Αμφιλόχιο Ράντοβιτς (+ 2020), μητροπολίτη Μαυροβουνίου και διακεκριμένο θεολόγο. Δύο λόγια:

Ο επίσκοπος και οι παπάδες της επισκοπής βρίσκονται όλοι μαζί μέσα στο ιερό (είναι μάλλον η ώρα ανάγνωσης του Αποστόλου)). Αυτή η παραδοσιακή διάταξη των καθισμάτων, το «σύνθρονο», αισθητοποιεί την συνοδικότητα της Εκκλησίας και το ότι ο επίσκοπος δεν νοείται χωρίς τους πρεσβυτέρους.



Είναι πρώτος, μόνο εν συνόδω. Είναι μια δυναμική ολότελα άλλη από την πυραμιδωτή, υπαλληλικού τύπου ιεραρχία. Αλλά συγκλονιστική στην φωτογραφία είναι και η παρουσία του κοριτσιού, με έναν αυτονόητα τρυφερό τρόπο, στο σπίτι του, στα σκαλιά του μπαμπά του (ο οποίος μπαμπάς, για τον σκοταδιστικό εσμό μας, προφανώς δεν ήταν τόσο πολύ Ορθόδοξος ώστε να το σουτάρει...). Τα δε κορίτσια είναι φανερό πως βρίσκονται στη διακονία της λειτουργίας για τον απλούστατο λόγο ότι είναι μέλη της Εκκλησίας, και όχι επειδή τους τελείωσαν τα αγόρια.

Μπορεί κανείς να δει και το ακόλουθο video, όπου τα κορίτσια φαίνονται στο 12:08 και στο 47:58 : https://youtube.com/watch?v=0U4kIZYZcw4&feature=share

Στατικές φωτογραφίες, στο site https://www.in4s.net/proslava-sv-jovana-vladimira-u-baru.../

Μου τα έθεσε υπόψη μου η φίλη Ντράγκιτσα Τάντιτς Dragica Tadic Papanikolau, Σερβίδα, γερή θεολόγος, η οποία με συγκίνησε αληθινά, επιμένοντας ότι δεν μπορεί να προκόψει η κουβέντα χωρίς βιωμένη εκκλησιαστική πραγματικότητα. Πραγματικότητα την οποία η ίδια έχει ζήσει, και για την οποία, συν τοις άλλοις, τιμά την μνήμη του κάποτε καθηγητή της στη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου Αμφιλόχιου.

Αύριο, συμπτωματικά, στη Σχολή μου έχω να εξετάσω, ανάμεσα σε άλλα, και το μάθημά μου «Γυναικείες ιεραποστολικές μορφές». Τα λέμε αυτά, αδιάκοπα με τα παιδιά μας... Εργόχειρο, ώστε η θεολογία να μην βιάζεται ούτε από την ασέβεια, ούτε από την αμάθεια...

Θανάσης Ν. Παπαθανασίου / 8-6-2023

9 σχόλια:

Ορφέας είπε...

Έχουν μάθει απλώς σε αυτήν την ευλογημένη δική τους παράδοση όπως υπήρχαν πάντοτε επιμέρους διαφορετικές λειτουργικές πρακτικές στις τοπικές εκκλησίες.
Δεν σημαίνει αυτό πως τιμούν όμως οι Σέρβοι ή οι Αντιοχιείς περισσότερο την γυναίκα από ότι οι Ελληνες Χριστιανοί ή ότι οι Ρώσοι είναι μισογύνιδες.

Καλόν είναι η θεολογία όντως να μην βιάζεται ούτε από ασέβεια ούτε από αμάθεια, αλλά επίσης υπάρχει και ο κίνδυνος να βιάζεται και από πολιτικές "δικαιώματος" στο μυαλό κάποιων διανοούμενων άνευ από την άλλη πραγματικού, ζέοντος αιτήματος στο Σώμα του Χριστού.
Καλόν είναι λοιπόν όλοι να ψάξουμε όλοι τους... βιασμούς μας
Χ.Π.

Ανώνυμος είπε...


Κριτήριο αληθείας δεν είναι το τι κάνει ο κάθε Δεσπότης....

Ανώνυμος είπε...

Τα ηνία στην παραδοσιακό τητα έχουμε στην Ελλάδα ή στην παραδοξότητα;
Ιφ

Ανώνυμος είπε...

Θερμές ευχαριστίες

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΚΗΣ είπε...

Αφού πιάσαμε τις φωτογραφίες δεν ζητάτε και από την ..γερή θεολόγο Σερβίδα φίλη σας να σας προμηθεύσει και από κάποιες αναλόγου περιεχομένου φωτογραφίες επί εποχής- όχι και τόσο μακρυνής- των Αγίων Νικολάου Βελιμίροβιτς, Ιουστίνου Πόποβιτς, ή έστω Παύλου Στότσεβιτς Πατριάρχου Σερβίας. Δεν μπορεί μυριάδες λιτανείες και λειτουργικές συνάξεις-εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί.

Alex είπε...

πολύ σωστός αδερφέ, αμ που να βρεθούν τέτοιες αφού δεν υπάρχουν!!!

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως είναι άσκοπο να μιλάτε σε αυτιά ανθρώπων που δεν ακούν τίποτε...
Είμαστε χώρα των παράλληλων μονόλογων άλλωστε...
μνημόνια μέχρι Δευτέρας Παρουσίας τουλάχιστον και μετά βλέπουμε

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι θέμα θεολογικό. Ας αποφασίσει η σύνοδος μετά από διαλογο

Ανώνυμος είπε...

ο Καθηγητής και ιερέας π. Αλέξανδρος, προέβη σε κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Για την ενέργειά του αυτή, ας αποφανθεί η Ιερά Σύνοδος.
Αυτό που με ξεπερνά είναι οι θέσεις των Καθηγητών ( κληρικών και λαϊκών), που αρθρογραφούν με γνώμονα την σημερινή κοινωνία και όχι τους Ιερούς Κανόνες.
Δόξα τω Θεώ, από Οικονομία δεν πάσχει η ζωή της Εκκλησίας μας.