Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «η Εκκλησία δεν ανήκει σε κανέναν, αλλά περιλαμβάνει όλους» – Συνέντευξη στα «Παραπολιτικά»

 Συνέντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και στον δημοσιογράφο Γεώργιο Νόκο, παραχώρησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Η συνέντευξη, που δημοσιεύεται στο φύλλο της Παρασκευής 2/6, έχει ως εξής:

Παραπολιτικά: Σεβασμιώτατε, βλέπουμε για πρώτη φορά τον Αρχιεπίσκοπο να προχωρά σε μία τέτοιου τύπου παρέμβαση; Ποιες είναι οι αιτίες;

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Ήταν αναγκαία η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου, για την διαφύλαξη του κύρους της Εκκλησίας, σε μια περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη για τα πολιτικά πράγματα της χώρας και την διακυβέρνησή της. Κατεβλήθη προσπάθεια να ταυτιστεί η Εκκλησία με συγκεκριμένες κομματικές ομάδες και κινήσεις, με σαφή στόχευση στο θυμικό των θρησκευόμενων ανθρώπων και στην χειραγώγηση της ψήφου. Δεν έπρεπε να αφεθεί να πλανάται μια τέτοια εντύπωση, που αδικεί και υποτιμά την Εκκλησία μας, επιχειρώντας να την προσαρμόσει σε καιροσκοπικά μικροκομματικά συμφέροντα. Γι’ αυτό, θεωρώ καθοριστική την παρέμβαση του Μακαριωτάτου, ο οποίος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Παραπολιτικά: Σας προβληματίζει ότι επιχειρείται ταύτιση ενός κόμματος με την Εκκλησία παρόλο που κάτι τέτοιο δεν υφίσταται;

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και στο παρελθόν επιχειρήθηκε η καπήλευση του θρησκευτικού συναισθήματος από συγκεκριμένους κομματικούς χώρους. Όμως, η Εκκλησία δεν ανήκει σε κανέναν, αλλά περιλαμβάνει όλους. Αν η Εκκλησία κάνει το λάθος να πριμοδοτήσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, επιμέρους κόμματα, υπονομεύει και υποτιμά τον εαυτό Της. Η Εκκλησία υπάρχει για να ενώνει τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων. Υπάρχει για να ειρηνεύει τα πάθη και να υπηρετεί την ενότητα. Είναι η εγγυήτρια της ενότητας του λαού μας. Γι’ αυτό, όσοι κληρικοί πέφτουν στην παγίδα της υπαρκτής ή προσποιητής ευσέβειας πολιτικών προσώπων και κινήσεων και δίνουν «γραμμή» στους ανθρώπους που τους εμπιστεύονται, αντιστρατεύονται το ήθος και τον ενοποιητικό ρόλο της Εκκλησίας και άθελά τους γίνονται παράγοντες διχασμού. Το ίδιο συμβαίνει και με εκπροσώπους μοναστικών κοινοτήτων και ιδίως του Αγίου Όρους. Το Άγιον Όρος είναι τόπος αγιότητος και οι Μοναχοί υπάρχουν για να εργάζονται το πολύμοχθο και ιερότατο έργο της προσευχής για όλους τους ανθρώπους. Από αυτό το έργο έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός μας διαχρονικά. Και μην ξεχνάμε ότι το Άγιον Όρος δεν εκφράζεται ούτε εκπροσωπείται από επί μέρους Μοναχούς ή Ηγουμένους, αλλά από την Ιερά Κοινότητα και μόνον, η οποία, ως όφειλε, έλαβε ξεκάθαρη θέση, διαλύοντας κάθε παρεξήγηση. 

Παραπολιτικά: Ποια αισθήματα σας προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που επιχειρούν να εμπλέξουν το θρησκευτικό συναίσθημα με την πολιτική;

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Το θέμα δεν είναι τί κάνουν τα επί μέρους πολιτικά πρόσωπα και οι κομματικές κινήσεις, αλλά τί κάνει η Εκκλησία και οι Λειτουργοί Της. Υπάρχουν πολλές και συγκεκριμένες Συνοδικές αποφάσεις και Εγκύκλιοι, αλλά και σε επίπεδο Ιερών Μητροπόλεων, που καλούν τα στελέχη της Εκκλησίας να απέχουν από κάθε κομματική διεργασία και να αποφεύγουν την δημόσια κομματική τοποθέτηση, πάση θυσία. Ο άμβωνας υπάρχει για να μορφώνει στις ψυχές των ανθρώπων τον Ιησού Χριστό, όχι για να διεγείρει τα πολιτικά πάθη και να κατευθύνει τους ανθρώπους δεξιά ή αριστερά.

Όμως, η υπόθεση αυτή πρέπει να δώσει το μήνυμα και στα πολιτικά πρόσωπα που διεκδικούν την ψήφο του λαού, ανεξαρτήτως κομμάτων, ότι καλούνται να διαχειριστούν τις τύχες ενός λαού, που διακρίνεται από παραδοσιακές αρχές και αξίες, που εδράζονται κυρίως στην Ορθόδοξη πίστη και στην Εκκλησιαστική εμπειρία. Ο λαός μας βλέπει, ακούει και κρίνει και γνωρίζει ποιοι τον σέβονται και ποιοι τον εμπαίζουν. Και, όταν έρθει η κρίσιμη ώρα, δίνει τις απαντήσεις του. Το ίδιο θα πράξει και τώρα.

51 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΟΠΗ σου Κωστόπουλε!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια Κωστόπουλε!!!
Υάκινθος

Ανώνυμος είπε...

Είσαι ο καλύτερος Κωστόπουλος.
The best of the best
Μην ακούς τα βατράχια αυτά μόνον να κροάζουν γνωρίζουν.

Ανώνυμος είπε...

Σου γράφουν το ντροπή αλλά και ο ίδιος έπρεπε να ντρέπεται που μπαίνει σε ιστολόγιο της ντροπής.
Εύγε Κωστόπουλε!

Παπά Γιώργης

Ανώνυμος είπε...

Η πρεσβυτέρα του παπαΔημήτρη μόνο, χειροτονία του εν λόγω μητροπολίτη, μπορεί να βάζει με το ΣΥΡΙΖΑ.
Οποιαδήποτε άλλη κίνηση απλά μπλέκει την πολιτική με τη θρησκεία!
Ευλόγησον!

Ανώνυμος είπε...

Ο Σεβασμιότατος και η Ιερά Σύνοδος, για την σύζυγο του ιερέα και χειροuργού του κυρίου Λινού, τον οποίο έχει χειροτονήσει ο ίδιος κάπου στον νομό Μαγνησίας και η οποία εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, τι έχει να πεί;

Ανώνυμος είπε...

κ. Κωστόπουλε ει κακώς ελάλησα μαρτύρησον περί τούτου. Ει ου κακώς ελάλησα τί αποκρύπτεις τη ρήση;

Εκ δευτέρου λοιπόν, εφόσον έχεις αναλογιστεί το κεκρυμμένο γεγραμμένο το ξαναθέτω.

Δεν είναι η πρεσβυτέρα του παπαΔημήτρη, που είναι χειροτονία του εν λόγω μητροπολίτη, υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ; Μόνο για τους άλλους έχουμε να πούμε;

Ευλόγησον!

Ανώνυμος είπε...

Το ερώτημα που θα έπρεπε να απαντήσει ο Σεβασμιώτατος, το οποίο όπως είναι αναμενόμενο δέν τού ετέθη, είναι το εξής'
Μεταξύ δύο υποψηφίων ή δύο κομμάτων, που ο ένας αντιστρατεύεται το Ευαγγέλιο καί ο άλλος αγωνίζεται να το εφαρμοσει στη ζωή του, έχουν αντίρρηση οι Ιεράρχες να προτιμήσουμε τον ευλαβέστερο ;
Αυτή είναι η επιλογή που καλείται σε λίγες ημέρες να κάνει το πλήρωμα της Εκκλησίας, αλλά οι Κληρικοί που κάνουν δηλώσεις μεταθέτουν το θέμα πλαγίως πρός άλλη κατεύθυνση, για να μήν στενοχωρήσουν μερικούς.

Ανώνυμος είπε...

κ. Κωστόπουλε ει κακώς ελάλησα μαρτύρησον περί τούτου. Ει ου κακώς ελάλησα τί αποκρύπτεις το σχόλιο;

Εκ τρίτου λοιπόν, εφόσον έχεις αναλογιστεί το κεκρυμμένο γεγραμμένο το ξαναθέτω.

Δεν είναι η πρεσβυτέρα του παπαΔημήτρη, που είναι χειροτονία του εν λόγω μητροπολίτη, υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ; Μόνο για τους άλλους έχουμε να πούμε;

Ευλόγησον!

Ανώνυμος είπε...

Αναστάσιε, γιατί δεν δημοσίευσες το σχόλιο μου για την πρεσβυτέρα - σύζυγο του πατρός Δημητρίου Λινού που εκλέχθηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα; Τόσο ενημερωτικό και δημοκρατικό site είσαι;

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά! Καλή φώτιση σε όλους!
Ιστολόγε γνωρίζουμε πότε θα αναρτήσεις και αν τα "αιχμάλωτα" σχόλια. Όταν θα φτάσει το θέμα στη δεύτερη ίσως και τρίτη σελίδα του ιστολογίου!
Να είσαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

Από την πολλή επισκεψιμότητα έχασες την μπάλα κ. Ιστολόγε ή από το δημοκρατικό σου πνεύμα και δεν αναρτώνται ακόμα και τα κόσμια σχόλια;;;

Ανώνυμος είπε...

Να δημοσιεύσεις όσα λέει η ηγούμενος της Εσφιγμένου Βαρθολομαίος, ο π. Ρωμανός Αναστασιάδης, ο Γιώργος Καραμπελιάς, ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος… για να μην βρουν λαγούμι να κρυφτούν.

Αναστάσιος είπε...

Αγαπητέ μου σε παρακαλώ, μην μιλάς για δημοκρατία εσύ που υπό τον μανδύα του ανώνυμου με κρίνεις. Δεν καυχήθηκα ποτέ ότι δημοσιεύω το κάθε σχόλιο που λαμβάνω. Ως πραγματικός δημοκράτης προειδοποιώ ότι «Δημοσιεύονται μετά την έγκριση του ιστολόγου όπως και τα σχόλια.». Τουλάχιστον εγώ το αναφέρω. Έχω γράψει επώνυμα σχόλια στα ιστολόγια «Ακτίνες», «Ῥωμαίϊκο Ὁδοιπορικό» «amethystos» «ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ» κ.ά. τα οποία δεν τα δημοσιεύουν. Αυτή είναι η δημοκρατία των άλλων ιστολογίων.
Ο «amethystos» παίρνει δημοσιεύσεις μου και γράφει άρρητα ρήματα στο ιστολόγιό του. Βέβαια λέει την πηγή.
Προχθές ο «ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ» δημοσίευσε σχόλιό μου, και μου απάντησε, ότι είμαι «ντενεκές ξεγάνωτος», σε λίγες ώρες το σχόλιό μου σβήστηκε, όπως και η απάντησή του. Εριξα τώρα μια ματιά και είδα 4 σχόλια άλλων ομοϊδεατών του.
Λοιπόν σταμάτα την καραμέλα περί δημοκρατίας.

Σου απαντώ στο ερώτημά σου.
Δεν θέλω να εμπλέξω το ιστολόγια ως διαφημιστή πολιτικών κομμάτων. Προσωπικά στις προηγούμενες εκλογές 21 Μαΐου, ήμουν σε επιστημονικό συνέδριο στο Τελ Αβίδ, και την 25 Ιουλίου θα είμαι για τον ίδιο λόγο στο Παρίσι. Άρα δεν ψήφησα ούτε θα ψηφίσω.
Δεν μου αρέσει να με χειραγωγούν ούτε να χειραγωγώ. Με πικραίνουν κληρικοί και θρησκεύοντες λαϊκοί που περνούν θέση υπέρ διαφόρων κομμάτων. Ποτέ δεν πάω σε πολιτικές ομιλίες ούτε έχω υποψηφίους βουλευτές να στηρίξω.
Λυπάμαι τώρα για το θράσος πολλών που εγείρουν θέμα κατά της κ. Λινού. Ξεκάθαρα στην περίοδο της πανδημίας πήρα επώνυμα θέση υπέρ των μέτρων. Στήριξα τον εμβολιασμό και καυχώμαι ότι έκανα 5 εμβόλια κάνοντας πάντα τον σταυρό μου. Συναναστράφηκα σε νοσοκομεία με ασθενείς, σε γηροκομείο το ίδιο, έκανα ταξίδια αεροπορικά, μίλησα σε αμφιθέατρα. Όλα αυτά πάντα με τα μέτρα. Άκουσα τις παρενθέσεις της Εκκλησίας και όχι των αναρμόδιων ανταρτών κληρικών και θεολογίσκων, που όχι λίγοι από αυτούς παρέδωσαν το πνεύμα.
Η κ. Λινού τότε έβγαινε στις τηλεοράσεις και έλεγε πολλά από αυτά που τα μετέφεραν ο ένας στον άλλο, φίλος μου κληρικός μου έκανε αναμετάδοση η Λινού είπε αυτό, κατατρόπωσε τους επιστήμονες με την πίστη και την γνώση της την επιστημονική. Εσύ είσαι λάθος Τάσο μου έλεγε και εξακολουθεί να λέει τα ίδια αφού κάποιοι πήγαν μετά πνευμάτων δικαίων. Ιερείς έκαναν Θείες Λειτουργίες «στις κατακόμβες» ομολογώντας πίστη κατά αυτούς με σύμμαχο την κ. Λινού. Το αποτέλεσμα θρήνησα φίλους αλλά όλοι αυτοί έψαχναν να βρουν δικαιολογία στην ευθύνη τους. Αυτό που με πλήγωσε ήταν όταν έχασα τον άνθρωπο που εναπόθετα τις αμαρτίες μου που αρρώστησε χωρίς εμβολιασμό και παρέδωσε το πνεύμα του στον Θεό. Καλύτερα που έφυγε για να μην δει τα χάλια πολλών κληρικών που πήραν κόσμο στο λαιμό τους και τολμούν να φορούν ακόμα το επιτραχήλιο.
Η κ. Λινού τότε ήταν καλή; Τώρα σας μύρισε. Αυτή δεν καπηλεύτηκε την ιδιότητα του συζύγου της. Είναι ελεύθερος άνθρωπος και μπορεί να έχει όποιες θέσεις επιθυμεί. Σε όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς υπάρχουν υποψήφιου που μυρίζουν λιβάνι και δεν καπηλεύονται τον χριστιανισμό. Διότι κάποιοι σήμερα παίζουν τον ρόλο της μακαρίτισσας Ελένης Λουκά.
Αυτές τις μέρες είμαι στην Πάτρα. Υποψήφιοι βουλευτές έχουν σχέση με διάφορους παράγοντες της εκκλησιαστικής ζωής. Με για τους και χαρά τους. Όλοι ψάχνουν την ψήφο όχι για την Ελλάδα αλλά για τα βουλευτικά προνόμια. Δεν είδα κάποιο χριστιανικό κόμμα να λέει ότι οι βουλευτές δεν θα πάρουν χρήματα μισθού και θα τα καταθέτουν ακέραια σε ιδρύματα και ότι το κόμμα θα δώσει την κρατική αποζημίωση για την κάποιες Εκκλησιαστικές Δομές. Κλείνω λέγοντας ότι όσοι προβάλουν τον χριστιανισμό για να αποκομίσουν ψήφους είναι θεομπαίχτες.

Τέλος έχω πάρει πολλά άρθρα επώνυμων τα οποία δεν δημοσίευσα ενάντια σε δύο πολιτικούς σχηματισμούς που καπηλεύονται τον χριστιανισμό. Αυτή την γραμμή θέλησα ως τώρα να κρατήσω. Αλλά υπάρχει καιρός για αναθεώρηση.

Ανώνυμος είπε...

Η απόψεις του Δημητριάδος ήταν και είναι οι Εκκλησιαστικές απόψεις. Σωστά όλα όσα λέει.
Η ομότιμη Καθηγήτρια Λινού πείραξε τους αδελφούς χριστιανούς.
Στην Πάτρα που υπάλληλος «εκκλησιαστικός» έχει την σύζυγο υποψήφια και την κόρη δεν τους ίδρωσε το αυτί.
Στην Πάτρα που αδελφός «εκκλησιαστικού» παράγοντα είναι υποψήφιος δεν τους ίδρωσε το αυτί.
Σε άλλα μέρη τώρα.
Ανιψιά Αγίου που είναι υποψήφια και διατυμπανίζει την σχέση την οικογενειακή με τον Άγιο δεν τους ίδρωσε το αυτί.
Γιός προέδρου «εκκλησιαστικού» σωματείου που είναι υποψήφιος δεν τους ίδρωσε το αυτί.
Συνεργάτης εθνάρχου Μητροπολίτη που είναι υποψήφιος δεν τους ίδρωσε το αυτί.
Σύζυγος υπεύθυνης «εκκλησιαστικής» που είναι υποψήφιος δεν τους ίδρωσε το αυτί.
Λίγα από τον μπαξέ ενός πατριωτικού χριστιανικού κόμματος.
Αφήστε ελεύθερους τους ανθρώπους να κάνουν το κομμάτι τους και αν τα καταφέρουν να φάνε και αυτοί όπως οι άλλοι.
Οι χριστιανοί πάντα κοιτάμε την τσέπη μας.

Ανώνυμος είπε...

Γελοίος θα πρέπει να είναι αυτούς που επιμένει για την Λινού. Αυτή την ευσέβειά της την έχει για τον εαυτό της και όχο για δημόσια χρήση όπως πολλοί υποψήφιοι ενός κομματιδίου που θέλει να φέρει τον τίτλο του χριστιανικού. Στο βιογραφικό της δεν λέει ούτε για τον άνδρα της ούτε για τα παιδιά της μιλάει για αυτή με μετριοφροσύνη.
Αντέγραψα την παρουσίασή της από τον ΣΥΡΥΖΑ:

«Η Αθηνά Λινού είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, ενώ κατέχει Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών και Υφηγεσία στον τομέα της Επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από το 2004 είναι Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και διετέλεσε Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής απο το 2014 έως το 2017.
Το 1990 ίδρυσε το Ινστιτούτο Prolepsis, το οποίο σχεδιάζει και υλοποιεί ερευνητικά και εφαρμοσμένα προγράμματα προληπτικής ιατρικής και Δημόσιας Υγείας. Με το Ινστιτούτο Prolepsis έχει αναπτύξει έντονη ανθρωπιστική δράση με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία και την προαγωγή της υγείας και ευημερίας ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.»
Τι μπλέκεις τον άνδρα παπά της και τον Ιγνάτιο στις βλακείες σου τις οποίες ο Κωστόπουλος καλά έκανε και δεν δημοσίευε. Τώρα τι θα καταφέρεις; Να βγούνε πολλά άπλυτα στην φόρα.
Βρε χριστοκάπηλοι είσθε για τα μπάζα γιατί πουλάτε ευσέβεια προς άγρα ψήφων.

Ανώνυμος είπε...

Δημόσια όλη η Εκκλησία έχει καταδικάσει νεότευκτους και παλαιότερους χριστιανικούς πολιτικούς χώρους. Μερικοί ζητάνε και τα ρέστα. Η Εκκλησία έχει πάγια θέση που την εκφράζει εδώ ο Δημητριάδος όπως και άλλοι Μητροπολίτες και θρησκευτικές Αδελφότητες. Σε φονταμελιστές δεν καταστρέφω την ψήφο μου.
Μαρίνος Γκοτσόπουλος

Αναστάσιος είπε...

Μίλησα μετά το σχόλιό μου με μια εκλεκτή κυρία των γραμμάτων και θυμήθηκα. Την Δευτέρα 8 Μαΐου το απόγευμα συνάντησα κληρικό που ήταν στην Πάτρα και του έλεγα για τις υποψηφιότητες γνωστών ευσεβών χριστιανών του κινήματος των αντιεμβολιαστών που θα ήταν υποψήφιοι. Του έριξα και μια μπηχτή, για το πως μια πνευματική του κόρη, που είναι κάπου εκλεγμένη νομίζω ως αντιεμβολιάστρια, δεν έθεσε υποψηφιότητα αφού είναι γνωστής πολιτικής λευιτικής οικογένειας με μάχες υπέρ κάποιου κόμματος. Η απάντηση ήταν δεν είναι σαν και εσένα «σούργελο». Το ότι έχει εκλεγεί αλλού δεν την κάνει αυτή κάτι τέτοιο αλλά εμένα. Έψαξα να βρω τι σημαίνει «σούργελο» και είδα ότι είναι «χαρακτηρισμός προσώπου ή πράγματος πολύ γελοίου, που προκαλεί συνήθως το χλευασμό των άλλων»
Άλλος ένας τίτλος μετά το «ντενεκές ξεγάνωτος» για την αφεντιά μου και το «σούργελο».
Γράψτε και άλλα μου αρέσουν.

Ανώνυμος είπε...

Ας κάνουν υπομονή Κωστόπουλε και πολλά τα σούργελα με τον βουλευτικό μανδύα θα είναι στο Βήμα της Βουλής. Η απόλυτη ξεφτίλα του Βήματος της Βουλής. Μετά την ‘’Αυγή’’ θα έλθει η δύση των ελληνοχριστιανικών ιδεωδών. Κύριε ελέησον!

Ανώνυμος είπε...

Ιστολόγε καλά έκανε κι έβαλε η κ. Λινού! Άλλο πράγμα σου λέμε αλλά κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις. Δε σχολιάσαμε εν προκειμένω (είμαστε παραπάνω από ένας/μία) τη θέση της κ. Λινού για τα εμβόλια. Για τη συμμετοχή μιας πρεσβυτέρας του Δημητριάδος στα πολιτικά μιλάμε. Σχολιάζουμε ότι ο εν λόγω μητροπολίτης ψέγει μόνο την "άλλη" μεριά, χωρίς να κοιτάει τους δικούς του ανθρώπους που "παραβαίνουν" το λόγο του.
Αν είχες εντοπίσει την ασυνέπεια αυτή δεν έπρεπε να δημοσιεύσεις το άρθρο γιατί θα ήξερες ότι θα υπάρξει βάσιμος αντίλογος. Άπαξ και το ανήρτησες οφείλεις στα πλαίσια ενός ανοικτού και αληθινού διαλόγου, ανεξάρτητα αν εμπαθώς εσύ δε θέλεις επειδή ταυτίστηκες με τις απόψεις του Δημητριάδος και της Λινού για τα εμβόλια, να αναρτάς τα αντίθετα με την άποψή του (του Δημητριάδος) σχόλια. Εν προκειμένω με τη στάση σου δείχνεις να ταυτίζεσαι άκριτα με την άποψη του οποιοδήποτε επειδή κάποτε είχατε την ίδια άποψη σε ένα θέμα. Και ακριβώς γι' αυτό μιλάμε για στράτευση.

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς! Απλά επειδή η διοικούσα εκκλησία έχει μπλέξει ουσιαστικά με την πολιτική κρατάει πολιτική στάση. Και επειδή πολιτικώ τω τρόπω θα φανεί ασυνεπής προσπαθεί να αναδείξει τους ευσεβή τω τρόπω πολιτευομένους ως ψηφοθηρευτές, αιρετικούς και εκμεταλλευτές της πίστης. Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια γιατί είναι υποχείριο των πολιτικών.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμην Αναστάσιε, αλλά το σχόλιο σου 3 - 16, δείχνει ότι εισαι εγκλωβισμένος σε ξεπερασμένα πλέον σχήματα "εμβολιαστής - αντιεμβολιαστής", "κίνημα αντιεμβολιαστών", κλπ.
Οι νέοι βουλευτές που θα εκλεγούν, θα πρέπει να αποφασίσουν για την παιδεία που προσφέρεται στα σχολεία, καί άν αυτή θα στρέφει τα παιδιά σε στρεβλούς δρόμους, για τη διανομή (όπως λέγεται) του Αιγαίου, για την παράδοση αθώων βρεφών σε ομόφυλα ζευγάρια, για την γενική παραλυσία και αμοραλισμό, καί για παρόμοια σοβαρά θέματα.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν τί ποιότητας ανθρώπους πρέπει να στείλουμε στη Βουλή.
Καί φυσικά είτε λείπεις σε ταξίδι είτε όχι, το αποτέλεσμα των Εκλογών θα δεσμεύσει καί τη δική σου ζωή για τέσσερα χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Ο Δημητριάδος ως επίσκοπος της Εκκλησίας διδάσκει. Οι άλλοι να ακούνε ή να σιωπούν.

Αναστάσιος είπε...

Προς: 4 Ιουνίου 2023 στις 3:53 μ.μ.
Προς: 4 Ιουνίου 2023 στις 3:53 μ.μ.

Σε παρακαλώ μην με φέρεις στην θέση να γράψω πράγματα που δεν θέλω. Κάποιοι διάττοντες αστέρες μπήκαν στην πολιτική ως αντίθετα στο σύστημα κόμματα και τώρα άνθρακας η επανεκλογή τους όπως και άλλα μετά την μεταπολίτευση. Στο ένα κόμμα στην Αχαΐα γνωρίζω 5 από τους υποψήφιους που ήταν στο κίνημα "εμβολιαστής - αντιεμβολιαστής", "κίνημα αντιεμβολιαστών". Μην πω ονόματα κληρικών που είναι κομματικοί ινστρούχτορες και πλανούν κόσμο με αυτά τα συνθήματα και όχι με άλλα.
Ως και μια κυρία κάποιας ηλικίας που δεν έκανε εμβόλιο και ο σύζυγός της πέθανε ομολογώντας την πίστη του από covid κατά αυτή, πήρε να πει σε άλλη όμοια ψήφησε εκεί διότι ο π. … μας είπες αυτό είναι το χριστιανικό κόμμα.

Ανώνυμος είπε...

Για πείτε μας λοιπόν εσείς που τα θέτετε τόσο όμορφα. Η κ.Λινού, πέραν την ιατρικής της καταξίωσης δε βάζει όλη την υπόλοιπη στάση και ηθική της στον τορβά συμμετέχοντας στο σχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και παλιότερα του ΠΑΣΟΚ; Όποιος την ψηφίσει για την ιατρική της καταξίωση δεν δίνει τόπο σε τόσα άλλα αντίχριστα και κατά της πατρίδας σχέδια αυτού του πολιτικού σχηματισμού ο οποίος ευθαρσώς προγραμματικά δηλώνει; Αν μπορούσα να ψηφίσω τη Λινού για το Υπουργείο Υγείας και το Νατσιό για το Υπουργείο Παιδείας θα τους ψήφιζα ξεχωριστά. Αλλά δεν κατανοείτε ότι αν ακόμα και με καλή πρόθεση η κ. Λινού εντάσσεται στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αγρεύει για λογαριασμό του α) συναδέλφους της, β) συγγενείς της και γ) εκκλησιαστικά πρόσωπα που γνωρίζουν την πίστη της. Επομένως δια της Λινού ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ!!!
Όχι λοιπόν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Αν καλώς πολιτεύεται η κ. Λινού να αφήσουμε και τους υπόλοιπους να πολιτευθούν κατά την κρίση τους και να αφήσουμε να λειτουργήσει η κρίση του λαού. Αν θεωρούμε την κρίση του λαού λειψή και προσπαθούμε τάχα να τον σώσουμε μήπως εμείς προσπαθούμε να τον κοροϊδέψουμε;
Αν κακώς πολιτεύεται η κ. Λινού και ο κάθε εκκλησιαστικός άνθρωπος τότε ποιος περιμένουμε να πολιτευθεί και με ποιο τρόπο;

Ανώνυμος είπε...

Αν θεωρείς τη στάση τους (των ιστολογίων που μνημονεύεις) αυτή δημοκρατική τότε μιμήσου την! Αν όχι τότε μην την αναπαράγεις. Αν όμως αισθάνεσαι ότι εσύ γίνεσαι πιο δημοκρατικός κάνοντας ίδια διαχείριση με κόσμια και εμπεριστατωμένα σχόλια επειδή έχεις δηλώσει ότι "τα σχόλια αναρτώνται κατόπιν έγκρισης" πώς θέλεις να σε χαρακτηρίσω; Δημοκρατικόσχημο δικτάτορα (κατά το προβατόσχημο λύκο) ίσως;!

Ανώνυμος είπε...

Μην πέφτεις στην παγίδα που σου έστησε ο κατά συρροή σχολιογράφος για να περάσει τις θέσεις του. Σταμάτα να δημοσιεύεις σχόλια. Εσύ έχεις αναγνώστες επιπέδου και όχι φυτά όπως οι προαναφερθέντες με τους χώρους τους στο ιντερνέτ. Κράτα το Αναστάσιος ψηλά μην κατεβάζεις τον πήχη. Άφησέ τους στην μοναξιά τους και στην κακομοιριά τους.

Ανώνυμος είπε...

Μα ακριβώς αυτό λέμε. Ας δώσουμε την ευκαιρία και σε κάποιον άλλο. Αν αποδειχθεί ότι κι αυτοί μια από τα ίδια κάνουν θα πάρουν το δρόμο του ΛΑΟΣ, των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ.ο.κ. Αλλά ότι είναι μεγαλύτερη κουταμάρα να ξεγελαστείς από κάποιον που δεν έχει συμμετάσχει στα κοινά από το να εμπιστευθείς αυτούς που για χρόνια σε εμπαίζουν, τάχα μου για να μην πάει χαμένη η ψήφος σου, ξεπερνάει κάθε λογική!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα σιωπήσουμε οπαδέ της δεσποτοκρατίας και κληρικοκρατίας.
Πού ήταν ο Δημητριάδος τόσα χρόνια να μιλήσει για τις εκλογές;
Γιατί ξαφνικά τόση πρεμούρα;

Ανώνυμος είπε...

Τέτοια λύσσα σε βάρος ενός κόμματος με αρχές και αξίες από υποτίθεται πιστούς ανθρώπους είναι σημείο των καιρών.

Ανώνυμος είπε...

Αν θεωρείς τη στάση τους αυτή (των ιστολογίων που μνημονεύεις) δημοκρατική τότε μιμήσου την! Αν όχι τότε μην την αναπαράγεις. Αν όμως αισθάνεσαι ότι εσύ γίνεσαι πιο δημοκρατικός κάνοντας ίδια διαχείριση με κόσμια και εμπεριστατωμένα σχόλια επειδή έχεις δηλώσει ότι "τα σχόλια αναρτώνται κατόπιν έγκρισης" βρίσκω τρόπο να σε χαρακτηρίσω, αλλά επειδή μπορεί να μη σου φαίνεται κόσμιο δε στο γράφω!

Ανώνυμος είπε...

Μα ακριβώς αυτό λέμε. Ας δώσουμε την ευκαιρία και σε κάποιον άλλο. Αν αποδειχθεί ότι κι αυτοί μια από τα ίδια κάνουν θα πάρουν το δρόμο του ΛΑΟΣ, των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ.ο.κ. Αλλά ότι είναι μεγαλύτερη κουταμάρα να ξεγελαστείς από κάποιον που δεν έχει συμμετάσχει στα κοινά από το να εμπιστευθείς αυτούς που για χρόνια σε εμπαίζουν, τάχα μου για να μην πάει χαμένη η ψήφος σου, ξεπερνάει κάθε λογική!!!

Ανώνυμος είπε...

Για πείτε μας λοιπόν εσείς που τα θέτετε τόσο όμορφα. Η κ.Λινού, πέραν την ιατρικής της καταξίωσης δε βάζει όλη την υπόλοιπη στάση και ηθική της στον τορβά συμμετέχοντας στο σχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και παλιότερα του ΠΑΣΟΚ; Όποιος την ψηφίσει για την ιατρική της καταξίωση δεν δίνει τόπο σε τόσα άλλα αντίχριστα και κατά της πατρίδας σχέδια αυτού του πολιτικού σχηματισμού ο οποίος ευθαρσώς προγραμματικά δηλώνει; Αν μπορούσα να ψηφίσω τη Λινού για το Υπουργείο Υγείας και το Νατσιό για το Υπουργείο Παιδείας θα τους ψήφιζα ξεχωριστά. Αλλά δεν κατανοείτε ότι αν ακόμα και με καλή πρόθεση η κ. Λινού εντάσσεται στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αγρεύει για λογαριασμό του α) συναδέλφους της, β) συγγενείς της και γ) εκκλησιαστικά πρόσωπα που γνωρίζουν την πίστη της. Επομένως δια της Λινού ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ!!!
Όχι λοιπόν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Αν καλώς πολιτεύεται η κ. Λινού να αφήσουμε και τους υπόλοιπους να πολιτευθούν κατά την κρίση τους και να αφήσουμε να λειτουργήσει η κρίση του λαού. Αν θεωρούμε την κρίση του λαού λειψή και προσπαθούμε τάχα να τον σώσουμε μήπως εμείς προσπαθούμε να τον κοροϊδέψουμε;
Αν κακώς πολιτεύεται η κ. Λινού και ο κάθε εκκλησιαστικός άνθρωπος τότε ποιος περιμένουμε να πολιτευθεί και με ποιο τρόπο;

Ανώνυμος είπε...

Σε όλα τα υπάρχοντα κοινοβουλευτικά κόμματα υπάρχουν άνθρωποι με ηθικές και χριστιανικές αγίες. Στην Ελλάδα δεν πρέπει να υπάρξουν έστω και ψευδεπίγραφα χριστιανικά κόμματα. Αν σήμερα ελάχιστοι κληρικοί δυσφημούν την Εκκλησία όπως αυτός που τον σέρνουν σε απολογίες για ηθικά παραπτώματα σκέψου τι έχει να γίνει όταν αυτοί που φέρνουν την βούλα του χριστιανού βουλευτή θα διασύρουν την Εκκλησία ως χριστιανικός συνδυασμός. Ούτε τον αδελφό μου δεν θα ψήφιζα σε μια τέτοια κομματική οντότητα.

Ανώνυμος είπε...

Για πείτε μας λοιπόν εσείς που τα θέτετε τόσο όμορφα. Η κ.Λινού, πέραν την ιατρικής της καταξίωσης δε βάζει όλη την υπόλοιπη στάση και ηθική της στον τορβά συμμετέχοντας στο σχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και παλιότερα του ΠΑΣΟΚ; Όποιος την ψηφίσει για την ιατρική της καταξίωση δεν δίνει τόπο σε τόσα άλλα αντίχριστα και κατά της πατρίδας σχέδια αυτού του πολιτικού σχηματισμού ο οποίος ευθαρσώς προγραμματικά δηλώνει; Αν μπορούσα να ψηφίσω τη Λινού για το Υπουργείο Υγείας και το Νατσιό για το Υπουργείο Παιδείας θα τους ψήφιζα ξεχωριστά. Αλλά δεν κατανοείτε ότι αν ακόμα και με καλή πρόθεση η κ. Λινού εντάσσεται στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αγρεύει για λογαριασμό του α) συναδέλφους της, β) συγγενείς της και γ) εκκλησιαστικά πρόσωπα που γνωρίζουν την πίστη της. Επομένως δια της Λινού ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ!!!
Όχι λοιπόν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Αν καλώς πολιτεύεται η κ. Λινού να αφήσουμε και τους υπόλοιπους να πολιτευθούν κατά την κρίση τους και να αφήσουμε να λειτουργήσει η κρίση του λαού. Αν θεωρούμε την κρίση του λαού λειψή και προσπαθούμε τάχα να τον σώσουμε μήπως εμείς προσπαθούμε να τον κοροϊδέψουμε;
Αν κακώς πολιτεύεται η κ. Λινού και ο κάθε εκκλησιαστικός άνθρωπος τότε ποιος περιμένουμε να πολιτευθεί και με ποιο τρόπο;

Ανώνυμος είπε...

Αν θεωρείς τη στάση τους (των ιστολογίων που μνημονεύεις) αυτή σωστή τότε μιμήσου την! Αν όχι τότε μην την αναπαράγεις. Αν όμως αισθάνεσαι ότι εσύ γίνεσαι πιο δημοκρατικός κάνοντας ίδια διαχείριση με κόσμια και εμπεριστατωμένα σχόλια επειδή έχεις δηλώσει ότι "τα σχόλια αναρτώνται κατόπιν έγκρισης" πώς θέλεις να σε χαρακτηρίσω; Προβατόσχημο λύκο ίσως;!

Ανώνυμος είπε...

Μα ακριβώς αυτό λέμε. Ας δώσουμε την ευκαιρία και σε κάποιον άλλο. Αν αποδειχθεί ότι κι αυτοί μια από τα ίδια κάνουν θα πάρουν το δρόμο του ΛΑΟΣ, των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ.ο.κ. Αλλά ότι είναι μεγαλύτερη κουταμάρα να ξεγελαστείς από κάποιον που δεν έχει συμμετάσχει στα κοινά από το να εμπιστευθείς αυτούς που για χρόνια σε εμπαίζουν, τάχα μου για να μην πάει χαμένη η ψήφος σου, ξεπερνάει κάθε λογική!!!

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Πολύ επιτυχημένες και ορθές οι αναφορές σου Αναστάσιε, επίτρεψέ μου να εκδηλώσω την πλήρη συμφωνία μου, αλλά και την λύπη μου διότι οι αντιεμβολιαστές, παρά το τρομερό και σχεδόν απίστευτο κακό που διέπραξαν, ετοιμάζονται να εισέλθουν στην Βουλή με όχημα τον αφελή λόγιο κο Νατσιό και όπισθεν αυτού το ανώνυμο Βουλευτήριο, του οποίου, παρά την ευθεία πρόκληση - πρόσκληση του κου Καραμπελιά, αρνούνται να κατονομάσουν τα μέλη.
Περαιτέρω, εντυπωσιάζει για άλλη μία φορά η διαστρέβλωση στην οποία επιδίδονται συγχέοντας το χριστιανικό κόμμα με το δικαίωμα των πιστών να είναι υποψήφιοι με όποιο κόμμα επιθυμούν όχι όμως να συστήνουν οι ίδιοι αμιγή κόμματα πιστών, πρακτική που συνιστά την αίρεση του μακρακισμού.

Ανώνυμος είπε...

Ρίχνω μια ματιά και βλέπω ότι οι δηλώσεις του Δημητριάδος έγιναν δεύτερο θέμα στο μπλοκ. Οι αντιδρώντες κατάφεραν να διαφημίσουν τις θέσεις του Δημητριάδος. Το λέω αυτό γιατί βαρέθηκα να διαβάσω τόσα σχόλια. Αυτό που μου μένει είναι οι καλές θέσεις του Δημητριάδος.

Ανώνυμος είπε...

Αφού σε όλα τα κόμματα υπάρχουν άνθρωποι με ηθικές και χριστιανικές αξίες, αγαπητέ 12- 52, πως εξηγείται να μην διαχωρίζει κανείς βουλευτής από τα μεγάλα κόμματα, τη θέση του, όταν ψηφίζονται αντιχριστιανικά νομοσχεδια ;
Η κομματική πειθαρχία υπερισχύει του Ευαγγελίου ;

Ανώνυμος είπε...

Ο Ιγνάτιος τα λέει σταράτα. Όσοι αποκλίνουνε από αυτές τις εκκλησιαστικές τοποθετήσεις είναι εκτός της Ορθοδόξου εκκλησιολογίας και αγγίζουν το σχίσμα. Σύγχρονοι γεροντάδες έχουν πάρει την θέσει των φαρισαίων και παρασύρουν τον αμόρφωτο από εκκλησιολογικής απόψεως όχλο. Η μεγάλη πληγή της Εκκλησίας είναι οι γεροντάδες που σέρνουν πίσω τους τον όχλο λες και είναι πρόβατα για το ποιμνιοστάσιό τους. Οι γεροντάδες να πάνε στα μοναστήρια του με τους καλόγηρους και όχι με τον κόσμο και οι παπάδες που προκαλούν σε χωριά στην μόνιμη απομόνωση.

Ανώνυμος είπε...

Σε όλους σας προσφέρω ως ανάγνωσμα τα όσα ο Άγιος Παΐσιος είχε πει:

Είναι πρέπον να καλούνται κόμματα ‘’χριστιανικά’’; - Του Β. Χαραλάμπους

https://anastasiosk.blogspot.com/2023/06/blog-post_42.html

Αυτές είναι οι γνώμες των αγίων της εποχής μας. Εύχομαι το Πανάγιο Πνεύμα να φωτίσει την θολούρα πολλών σε αυτό το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Aυτό κατάλαβες εσύ;

Ανώνυμος είπε...

Kάποιοι, μεταξύ των οποίων και ο ιστολόγος, δείχνουν να αγνοούν ότι ο αρχηγός του κόμματος ΝΙΚΗ δέχθηκε απαράδεκτες επιθέσεις τόσο από "αντιεμβολιαστές" όσο και από "εμβολιαστές".
Αυτό θα έπρεπε να τους προβληματίσει.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ γιατί στέλνεις σχόλια; Δεν πάει τσάμπα ο κόπος σου;
Α, συγγνώμη! Είσαι στο ίδιο στρατόπεδο με τον ιστολόγο οπότε στα πλαίσια του δικού σας διαλόγου εσύ πρέπει πάντοτε να ακούγεσαι!

Ανώνυμος είπε...

Ο κ.Νατσιός έδωσε πειστικές απαντήσεις και για το θέμα των εμβολίων καθώς και για πολλά άλλα θέματα. Θέλω να πιστεύω ότι ο διαχειριστής του blog είναι καλοπροαίρετος και αμερόληπτος άνθρωπος και καλό θα είναι να ενημερωθεί γι αυτές.
Επίσης δεν του κάνει εντύπωση που όλα αυτά τα χρόνια δεν βγήκε κανείς επίσκοπος να μιλήσει για τις εκλογές και ξαφνικά άρχισαν τώρα, σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση να γίνονται λαλίστατοι;
Για ποιον λόγο άραγε;;;

Ανώνυμος είπε...

Ψήφησα την Νίκη στας Σέρρας για τον φίλο μου ΒΑΡΩΣΗ ΙΩΑΝΝΗ του Γεωργίου που έλαβε 1.897 ψήφους. Τώρα ακούω ότι υπάρχει πιθανότητα να μην είναι πρώτος στην λίστα. Αν γίνει αυτό όλη η οικογένειά μου θα ψηφήσει άλλο κόμμα. Τέτοια παιχνίδια δεν πρέπει να τα κάνουν χριστιανοί. Με το ίδιο σκεπτικό θα πράξουν και άλλοι σε άλλους νομούς και τότε;;;

Ανώνυμος είπε...

Λάσπη.. λάσπη... λάσπη.. μετά μανίας σε μια παράταξη, για τα εκατομμύρια που χρωστούν κάποια κόμματα.. ούτε κουβέντα... όλα καλά και οι αγωνιζόμενοι άνθρωποι μια από τα ίδια... μετά μανίας... έλεος

Ανώνυμος είπε...

Είναι γνωστός ο πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Καρπαθίου και ο λόγος του έχει τεράστια βαρύτητα…
https://attikanea.info/%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%80%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B2%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%80-%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82-%E1%BC%90%CE%BC%CE%BC-%CE%BA/
Ορθόδοξος Χριστιανός

Ανώνυμος είπε...

Κατάντια του δικαστικού σώματος και των υποτιθέμενων εκκλησιαστικών ανθρώπων.
Μετά τον ένα που τώρα δεν κατεβαίνει άλλος παρουσιάστηκε σήμερα αυτός όχι εθνικόφρονας αλλά αγιοκάπηλος. Πόσα παιχνίδια θα παίζουν οι τζογαδόροι στις πλάτες της Εκκλησίας;;;;
Ο άλλος χριστέμπορας τώρα που έμεινε στην απόξω και δεν τον βάζουν σε εκλόγιμη λίστα τα βάζει με θρησκευτικό πνευματικό περιοδικό.
Οι εχθροί είναι εντός.
Τους αξίζει η περιφρόνηση διότι είναι αμετανόητοι.

Ανώνυμος είπε...

Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να απευθυνθώ σε όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι πιστεύουν ότι υπάρχουν κόμματα, ειδικά μικρά κόμματα, ανύπαρκτα κόμματα, τα οποία δεν τα γνωρίζουμε, τα οποία μπορούν να εκφράσουν αυτά αυθεντικά το Θρησκευτικό συναίσθημα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Και θέλω να τους πω ότι η πίστη δεν φυλακίζεται στα όρια κάποιων μικρών κομμάτων. Η πίστη και η Ορθοδοξία ενώνει, δεν διχάζει. Τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Ας αφήσουν, λοιπόν, διάφοροι, οι οποίοι θέλουν να δοξάζονται κρυπτόμενοι, στην άκρη, αυτές τις λογικές, ότι, δήθεν, αυτοί εκφράζουν την Εκκλησία και την Ορθοδοξία και κάποιοι άλλοι είμαστε λιγότερο ορθόδοξοι ή λιγότερο πιστοί από αυτούς. Δεν νομίζω ότι τα επιχειρήματα αυτά μπορούν να στέκουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία του 2023.
Και θέλω, επίσης, να απευθυνθώ και σε αυτούς, οι οποίοι με πολλή μεγάλη ευκολία μιλούν για πατριωτισμό για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και να τους ζητήσω να αναλογιστούν: Ποια κυβέρνηση ήταν αυτή, η οποία μέσω πολύ μεγάλων δυσκολιών κατάφερε και κράτησε σταθερό τον στόχο της χώρας και έκανε σήμερα την Ελλάδα πολύ πιο ισχυρή από ό,τι ήταν το 2019;