Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023 σε έναν εξ επιλογής του χριστιανό! - π .Θεοδόσιος Μαρτζούχος

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023 σε έναν εξ επιλογής του χριστιανό!

π .Θεοδόσιος Μαρτζούχος

 Ο 64χρονος Jon Fosse είναι συγγραφέας περίπου τριάντα μυθιστορημάτων, δοκιμίων, παιδικών βιβλίων και θεατρικών έργων. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και έχουν διασκευαστεί για τη σκηνή περισσότερες από 1.000 φορές.

Το έργο του Jon Fosse έχει δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: γράφει στη γλώσσα Nynorsk, γνωστή και ως "νεο-νορβηγική", μια μειονοτική γλώσσα στη Νορβηγία που ομιλείται μόνο από το 10% του πληθυσμού, και γράφει με λίγα ή καθόλου σημεία στίξης. Η γραφή του έχει περιγραφεί ως "επίπονη" και "σιωπηλή", ενώ για τον πρόεδρο της Επιτροπής Νόμπελ, Anders Olsson, ο συγγραφέας είναι "ανοιχτός στη θεότητα". Είναι μια "ωραία υποτίμηση" να μην αναφέρουμε (μέσα στην απαίτηση της political correct στάσεως!) ότι ο Jon Fosse είναι βαθιά θρησκευόμενος, ασπάστηκε μάλιστα τον καθολικισμό το 2013, και ότι αυτό γίνεται αισθητό σε όλο το σχετικά μυστικιστικό έργο του!!

Η συγγραφή είναι ένας τρόπος προσευχής

Γεννημένος το 1959 στη νοτιοδυτική Νορβηγία, ο Jon Fosse ανατράφηκε από γονείς πιετιστές, ένα μυστικιστικό προτεσταντικό κίνημα. Όταν ήταν έφηβος, αποστασιοποιήθηκε από τη θρησκεία και δήλωσε άθεος, κατά το πρώτο μέρος της ζωής του, όταν έγινε γνωστός στη λογοτεχνία. Μεταξύ των ηλικιών 20 και 30 ετών, δημοσίευσε όχι λιγότερα από πέντε βιβλία.

Στη συνέχεια στράφηκε προς το θέατρο και έγινε γνωστός για τα θεατρικά του έργα, κυρίως για το "Quelqu'un va venir" και το "Mélancholia I", σε σκηνοθεσία Claude Régy. Ανάμεσα στα δείγματα της μυστικιστικής γραφής του, το τελευταίο του μυθιστόρημα, Septologie (2021), παραπέμπει στις επτά ημέρες της Δημιουργίας και παρακολουθεί την αργόσχολη καθημερινότητα ενός ζωγράφου. Κάθε ένα από τα επτά βιβλία του αρχίζει με την ίδια πρόταση και τελειώνει με την ίδια προσευχή προς τον Θεό.

Πριν από τη βράβευση με το βραβείο Νόμπελ, ο Jon Fosse είχε λάβει πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2014. Το 2009, στις 21 Νοεμβρίου, έλαβε μάλιστα μετάλλιο από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' σε μια συνάντηση με καλλιτέχνες στην Καπέλα Σιξτίνα. Η μεταστροφή του στον καθολικισμό χρονολογείται από το 2013 και είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη για μια Νορβηγία όπου ο καθολικισμός είναι εξαιρετικά μειονοτικός.

Παρόλο που δίνει σπάνια συνεντεύξεις, ο Jon Fosse δεν διστάζει να μιλήσει για την πίστη του και την τακτική παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας, παραδεχόμενος μάλιστα ότι η θρησκευτική πρακτική τον βοήθησε να ξεπεράσει τον αλκοολισμό από τον οποίο υπέφερε για πολλά χρόνια. Μοιράστηκε επίσης ότι γι' αυτόν η συγγραφή είναι ο "τρόπος του να προσεύχεται".

19 σχόλια:

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Βλεπουμε οτι ο Θεος δεν κοιμαται ως θα ελεγε ο π. Ηλιας Μαστρογιαννοπουλος. Και οτι ενεργει και εξω της παρεμβολης ! Αθ. Κοτταδακης

Ανώνυμος είπε...

Αφού κατάφερε να βρει ουσιαστικές διάφορες μεταξύ των πιετιστών προτεσταντών και των πιετιστών ρωμαιοκαθολικών, είναι άξιος πράγματι! Να μας διευκρινήσει όμως ο νομπελίστας, ποιες οι ουσιαστικές διαφορές των δύο πιετιστικών ομολογιών; Να το μάθουμε κι εμείς! Αν δεν μπορεί αυτός, ας το κάνει ο συντάκτης του κειμένου.
Α, και μια παρατήρηση: από πότε οι ορθόδοξοι ιερείς τούς αποκαλούν καθολικούς και καθολικισμό και όχι ρωμαιοκαθολικούς και ρωμαιοκαθολικισμό;

Ανώνυμος είπε...

Αντί να χαίρεσαι 8:06 για το ο,τι βρήκε τα βήματα του στην πίστη μεμψιμοιρεις μέσα στην φονταμελιστικη σου βεβαιότητα; Λίγη ντροπή!
Ιφ

Ανώνυμος είπε...

Δέν υπάρχουν μόνον άθεοι που γίνονται ρωμαιοκαθολικοί. Υπάρχουν καί Ρωμαιοκαθολικοί καί Προτεστάντες που γίνονται Ορθόδοξοι, καί θα άξιζε να γράψουμε μερικά λόγια καί γι αυτούς, σάν αναγνώριση για το μεγάλο βήμα που κάνουν πρός την ορθή οδό.

Ανώνυμος είπε...

Η αγωνιώδης προσπάθεια για εξωραϊσμό των δυτικοχριστιανών από τον ίδιο άνθρωπο με ξεπερνά. Το ίδιο έκανε και με τη συνάντηση δυτικών νέων στη Λισσαβόνα.
Στο χάραμα της δεύτερης χιλιετίας αποχώρησαν οικειοθελώς οι δυτικοί. Στο χάραμα της τρίτης χιλιετίας αποχώρησαν οικειοθελώς οι βόρειοι. Εμείς οι Έλληνόφωνες, δε θα χρειαστεί να περιμένουμε την τετάρτη χιλιετία! Με αυτά που γράφονται εδώ θα αυτοαποχωρήσουμε άμεσα και με καμάρι!
Ποιος δε θέλει την ενότητα πριν το 1054; Από τους άφρονες φανατικούς, καταλήξαμε στους άφρονες αφελείς. Οι ριψάσπιδες της πίστεως, τα παραδίδουν όλα!
Όπως πάμε, μάλλον θα επαληθευτεί ένας γνωστός θεολόγος λέγοντας: η Εκκλησία ίσως κάποτε διατηρηθεί αλώβητη μόνο σε κάποια μακρινή Λαπωνία.
Εκτός αν μας προλάβει ο τελικός αντίχριστος, που για να αποδεχτούμε ότι δεν υπάρχει πρέπει να κάνουμε λοβοτομή (θέλει να μας πείσει γι αυτό ένας άλλος ιερέας σε άλλο άρθρο εδώ στο ιστολόγιο). Μήπως χρειάζονται ένα διάλειμμα οι κληρικοί μας; Γιατί με την (κατη)φόρα που έχουν πάρει, να φύγουμε αμέσως για τη Λαπωνία!

Ανώνυμος είπε...

Να χαιρόμαστε γιατί κάποιος από τη Σκύλλα έπεσε στη Χάρυβδη 9.05;
Λυπηρό!
Αν.

Ανώνυμος είπε...

Στον Κο Αν. Εύχομαι περαστικά. Κάθε διάλογος περιττεύει!!!
Ιφ

π.Θεοδοσιος Μαρτζουχος είπε...

Αχ αδελφοί ανώνυμοι δεν φοβάστε μήπως….όπως έγραψε και ο Άγιος Σωφρονιος Σαχαρωφ στον Μάριο Πηλαβακη παλαιότερα…εθισθεντες ίνα πανταχού βλέπετε σκότος, κινδυνεύςετε τον εσχατον των κινδύνων…???
Όταν δυο αδέρφια μαλώσουν και πάψουν να μιλιούνται ….έπαψαν να είναι αδέρφια ?? Όταν κάποιος δεν μπορεί να χαρεί με τα καλά και τις χαρές του άλλου……ο άλλος που …είναι κακός και…αιρετικός φταίει ??? Και επιτέλους στο 15 κεφ, του Λουκά ο Χριστός δεν αφήνει σε άγνοια εκκρεμότητας την σωτηρία του ασώτου ( μπαίνει πανηγυρικά στο σπίτι του Πατέρα του) ενώ δεν αναφέρει καθόλου αν μπήκε ο πρεσβύτερος….
Επιτέλους αδελφοί αγωνισταί της ορθόδοξου πιστεως….δεν γίνεται κάτι τέτοιο (προασπισταί της πιστεως)με ανωνυμία….γραψτε το ονοματάκι σας….
Εκτός και αν κρύβεστε γιατί φοβάστε και σεις μη σας σκοτώσουν οι μουσουλμάνοι όπως φοβόταν και κεινος που τον είχαν σκοτώσει και τον ….έραψε η Παναγία ανασταίνοντάς τον…..»Χίλιες και μία νύχτες»….!!!!
Εύχεστε και για μένα τον αιρετικό πριν με κάψετε.
Σωθειημεν άπαντες.
π.Θεοδοσιος Μαρτζουχος

Ανώνυμος είπε...

Άλλοι είναι εκτός πνεύματος του Ευαγγελίου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας π. Θεοδόσιε.
Αφήστε να λένε ότι θέλουν και συνεχίστε το έργο σας. Πρέπει να μιλούν φωτισμένοι κληρικοί-θεολόγοι όπως εσείς.
Νίκος Κοσμίδης, Θεσσαλονίκη

Ανώνυμος είπε...

Χρειάζεστε όντως ένα διάλειμμα! Πραγματικά! (Μην πάρετε σβάρνα όμως τότε τα αγαπημένα σας δυτικά ιστολόγια!) Μια αποχή, ένα συμμάζεμα του εαυτού, ένας επαναπροσδιορισμος! Σκεφτείτε το! Νηστεία πληκτρολογιου, για ένα διάστημα! Μια Τεσσαρακοστη έστω, απουσίας απ τα κοινά της τεχνολογίας!
Όχι κι άσχημη ιδέα!
Θέλει όμως άντερα! Και την πεποίθηση ότι δε θα σώσουμε εμείς όλον τον κόσμο! Βέβαια προτεραιότητα αυτονόητη για σας, οι ήδη σωσμένοι ρωμαιοκαθολικοι. Τα αδέλφια μας δηλαδή ! Τι είπε ο Χριστός; Ποια είναι η μητέρα και ποια τα αδέρφια μας, σε διάλογο που είχε;

Ανώνυμος είπε...

Πάτερ Θεοδόσιε, άφες αυτοίς, ου γάρ οίδασι τί λέγουσι

Ανώνυμος είπε...

Ιερατική νοοτροπία! Όποιος διαφωνεί, τον χαρακτηριζουμε φανατικό για να τον απαξιωσουμε!Έτσι ξεμπερδευουμε! Επιπλέον, αποφεύγουμε και τις καίριες ερωτήσεις των σχολιαστών : Ποιες οι ουσιώδεις διαφορές πιετισμου προτεσταντων και ρωμαιοκαθολικων; Γιατί ονομάζει ο συντάκτης του άρθρου με πονηριά του ρωμαιοκαθολικους ως καθολικούς;

Ανώνυμος είπε...

Για να την σπάω σε κάποιους τους λέω ότι είμαι Καθολικός εννοώντας το ‘’εις μίαν Αγίαν και καθολικήν Εκκλησία’’. Αμέσως με λένε αιρετικό, και μάλιστα οι εκκλησιαζόμενοι που παρακολουθούν κύκλους. Καλά ή άσχημα με την λέξη καθολικοί το μυαλό πάει στην Ρώμη. Εύστοχα εδώ τους λέει Καθολικούς. Να κοιτάξεις το θέμα «αδελφός», που όσες διαφορές και να υπάρχουν είμαστε αδέλφια με τους ρωμαιοκαθολικούς, που ο Χριστός μας έχυσε το αίμα του για τα καλά και άσχημα παιδιά του. Η απάντηση του π. Θεοδόσιου είναι καταπληκτική.
Αφήστε τις σοφιστείες.
Θύμιος

Ανώνυμος είπε...

Οι ταλιμπανιστές της Ορθοδοξίας μοναδικό σκοπό έχουν να κτυπούν την Εκκλησία. Αν και είστε επικίνδυνοι 11,39 γελάω μαζί σας γιατί πάντα θα είστε παρωνυχίδα. Στην Δημοκρατία υπάρχουν οι ακροδεξιοί και οι ανένταχτοι αριστεροί στην Εκκλησία οι σούπερ ψευτοχριστιανοί ταλιμπανιστές.

Ανώνυμος είπε...

Δε γνωρίζω κύκλους και σοφιστειες, μόνο απαντησεις σε θεολογικά ερωτήματα. Όποιος παίρνει την πρωτοβουλία να εκθειάζει τους δυτικούς δημόσια, να έχει το θάρρος να απαντά σε θεολογικά ερωτήματα. Αν ειναι κληρικός κι ένας λόγος παραπάνω να απαντήσει.

Ευτυχώς που ο ιστολογος δίνει τη δυνατότητα διαλόγου, γιατί έχουν οι κληρικοί συνηθίσει και αρέσκονται να παίζουν μπάλα μόνοι τους.
Εδώ φαίνεται και η γύμνια τους.

Ανώνυμος είπε...

Αφήστε την παραφιλολογία και μείνετε στην ουσία του θέματος. Οι σχολιαστές θα προτιμούσανε να γίνει μουσουλμάνος παρά χριστιανός άλλου δόγματος. Ας πάτε οι φωστήρες της θεολογίας να τον φωτίστε για να γνωρίσει την Ορθοδοξία. Φτάνουν τα ψόφια της αρνητικής αντίχριστης κριτική σας.
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Ιερείς σε αφηνιασμο! Στην ίδια γραμμή απαξίωσης των διαφωνουντων:"αρνητική αντίχριστη κριτική". Αυτό είναι το επίπεδο και η όντως θεολογική τους κατάρτιση;

Θεοδοσιος Μαρτζουχος είπε...

Αδελφοί, …επιμένοντες ανώνυμα…..κανονικά δεν πρέπει να απαιτείτε απάντηση σε ανωνυμία …Δεν το νομίζετε…?? Η λόγω ορθοδοξίας σας όλοι είμαστε υπόλογοι και υπόχρεοι απαντήσεων στις απορίες σας…?? Και με συγχωρείτε….κανεις δεν σας είπε φανατικούς…απλά είστε !! ΛΟΙΠΟΝ …ΠΙΕΤΙΣΜΟΣ είναι προτεσταντικό κίνημα με αρχηγό τον Φίλιπ Γιάκομπ Σπένερ 1675-1705 που προσπαθούσε να διαποτίσει την καθημερινότητα με ευσεβή έργα και …ευσεβή πίστη ότι και αν σημαίνει αυτό…..Ο Τζων Γουέσλεϊ και ο Μεθοδισμος σάρκωσαν την συνεχεια του , καθώς και οι Ααναβαπτιστες…Συνδυαζόταν με ανελεύθερη απαιτητική «κατήχηση» που γέννησε πολλούς κουρασμένους «αθέους…..
Καθωσπρειπεισμοι…εικόνα πεποιημένη προς τους έξω…αγωνία της γνώμης του κόσμου (δέστε την αυτογελιοποιηση κληρικών και Μητροπόλεων ,που παρουσιάζουν ως έργο διακονίας την καταφανή υπεροχικη ελεημοσύνη με τις παροχές και τα πιάτα σε ανθρώπους με συντετριμμενο εγώ και συγχρόνως δεν μπορούν να σταυρώσουν κουβέντα με σκεπτόμενους αμφισβητίες.) συνθέτουν περιβάλλον …αναμνηστικό , ατμόσφαιρας αρκετά γνωστής και από τους εν Ελλαδι εκπροσώπους τους, τους Οργανωσιακους….(Ζωή…Σωτηρ ) που φέρανε ως φως από τα πεφωτισμένα έθνη όλο τον πιετισμο έστω και καλοπροαίρετα και ανεπιγνώστως.. Συγχρόνως αλαζονεία που στηρίζεται στο δόγμα και ταυτίζει την υπεροχή του(τού δόγματος) με την προσωπική πίστη…ξεχνώντας τον Χριστό που εκθειάζει ειδωλολάτρες για την πίστη τους….
Πιστεύω όλοι ,αδελφοί μου ανώνυμοι, θα συμφωνείτε ότι εσχάτη μορφη αλαζονείας είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Θεού….Όσο για τον νομπελίστα Jon Fosse μπορείτε να του ζητήσετε προσωπικές επεξηγήσεις…δεν είμαι εκπροσωπός του.
Σωθείημεν….δωρεάν άπαντες.!!!
π.Θεοδοσιος Μαρτζουχος

Ανώνυμος είπε...

«Μνήσθητι, Κύριε, τῶν πεπλανημένων καὶ μακρὰν τῆς Ἀληθείας Σου εὑρισκομένων, καὶ ἐπίστρεψον αὐτοὺς τῇ Ἁγίᾳ Σου Καθολικῇ καὶ Ἀποστολικῇ Ἐκκλησίᾳ.»

Σεβαστοί πατέρες,
ὀφείλω νά ὁμολογήσω πώς ξαφνιάζομαι ἀπό τήν ἔλλειψη ἐπιχειρημάτων ἔναντι τῆς «αρνητικής αντίχριστης κριτικής» ἤ στήν «υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Θεού» ὅπως ἐπικαλεῖστε ὅτι γίνεται ἀπό τούς σχολιαστές.
Κι ὄχι μόνο αὐτό, ἀλλά ὐποπίπτετε κι ἐσεῖς σεβαστοί πατέρες στό ἴδιο σφάλμα γιά τό ὁποῖο τούς ἐλέγχετε καί τούς ἐγκαλεῖτε.
Ζητῶ συγγνώμη γιά αὐτά πού καταθέτω ἀλλά θεώρησα ὅτι κάτω ἀπό τέτοιο «διάλογο» γίνεται περισσότερη ζημιά παρά ὄφελος ἑκατέρωθεν.
Ἐξαιτούμενος τίς πρός Κύριον εὐχές καί προσευχές σας,
μέ σεβασμό κι ἐκτίμηση,
Θεόδωρος Σ.