Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Άλλη μια χαμένη σύγκληση της Ελλαδικής Εκκλησίας θα είναι και αυτή.

Συνήλθε χθες, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023, σε πρώτη τακτική Συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Ο Μακαριώτατος άρχισε την εισήγησή του λέγοντας: «Ἡ φετινὴ σύγκληση τῆς Ἱεραρχίας ἔχει βασικό της θέμα τὴν ἐκλογὴ Μητροπολιτῶν καὶ Ἐπισκόπων. Ἀπὸ τὰ ἀρχαῖα χρόνια, ἡ ἐκλογὴ τοῦ Ἐπισκόπου ἦταν κεντρικὸ θέμα στὶς Συνόδους, διότι ἀπὸ πολὺ νωρὶς διαμορφώθηκε ἡ ἀντίληψη ὅτι ὁ ἐπίσκοπος ἔχει κεντρικὴ θέση στὴ ζωὴ τῆς Ἐκκλησίας. Καὶ αὐτὸ διότι ὁ Ἐπίσκοπος ἔλαβε ἀπὸ τὴν ἀρχὴ εἰκονολογικὸ πρόσημο. Θεωρήθηκε «εἰς τύπον καὶ τόπον Χριστοῦ».»

Τα ζητήματα που απασχολούν την Εκκλησία και την κοινωνία λύθηκαν με την εκλογή, και με κάποιες εισηγήσεις που θα ανακοινωθούν. .

Άρα χθες εξελέγησαν 3 Μητροπολίτες, που είχαν διαρρεύσει όπως πάντα προ της σύγκλησης, καθώς και η εκλογή 7 Βοηθών Επισκόπων που προχώρησε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να βολέψει κάποιους. Θα συνεχίσει η Ιεραρχία με δευτερεύοντα θέματα ως εισηγήσεις, τα οποία θα ξεπεραστούν το συντομότερο. Γιατί την Ιεραρχία τώρα την ενδιαφέρει η Χειροτονία των  εψηφισμένων, οι οποίοι έχουν έτοιμα τα αρχιερατικά τους άμφια για να μην υπάρχει συνωστισμός στα ιεροραφεία.

Άλλη μια χαμένη σύγκληση της Ελλαδικής Εκκλησίας θα είναι και αυτή.

Α.Κ.Κ.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ τα πάντα πάνε από το κακό στο χειρότερο και η Ιεραρχία βγάζει δεσποτάδες. Δεν υπάρχει ανάγκη δεσποτάδων αλλά από ποιμαντική της Εκκλησίας για το πλήρωμα που έχει φύγει από κοντά τους.

Ανώνυμος είπε...

Το μεγάλο μου πρόβλημα είναι που να πρωτοπάω. Θα κάνουν ταυτόχρονα σε πολλούς ναούς χειροτονίες. Ας έκαναν ανά δύο αρχιερείς κάθε μήνα και όχι όλοι μαζί!!!!

Ανώνυμος είπε...

Θα κουράστηκαν αρκετά με τόσες ψηφοφορίες οι Μητροπολίτες μας. Η παραγωγή αρχιερέων ήταν μαζική αυτή την φορά. Θα πρέπει να πάρουν δυναμωτικές βιταμίνες γιατί καταπονήθηκαν. Τους λυπάμαι. Ας μην γίνουν εισηγήσεις γιατί δεν χρειάζονται. Να ξεκουραστούν για να προλάβουν να φορέσουν τα πλουμιστά άμφιά τους στις χειροτονίες.
παπά-Γιώργης

Ανώνυμος είπε...

Η κατάντια της σύγχρονης διοικούσας εκκλησίας! Η σύγκληση πλέον της ιεραρχίας είναι προβλέψιμη και μονότονη. Γίνεται ΜΟΝΟ:
1) για να ανακοινώνει ΕΠΙΣΗΜΩΣ τους νέους δεσποτάδες με ποίμνιο ή χωρίς (καρφί δεν τους καίγεται αρκεί να έχει μίτρα!) και
2) για να προετοιμάζει τους επόμενους!!!!!!

Όσο πιστοί...λοιπόν... προσέλθετε, αρκεί να βρείτε άκρες να εισέλθετε στην τάξη των αγάμων ιερωμένων που ζουν έξω από τα μοναστήρια, για να έχετε "κάποια" τύχη.......διότι ο κατάλογος μακρύς...πολύ πολύ μακρύς.....πλέον !!!!

Κρίμα πάντως! Έχουν φτιάξει τον δικό τους κόσμο από τον οποίο έχουν παραγκωνίσει και τον έγγαμο κλήρο και το ποίμνιο και ζουν στο δικό τους σύννεφο όπου όλα είναι χειροτονίες, αλληλοεπισκέψεις, επέτειοι,ονομαστήρια κλπ κλπ κλπ
ΜΚΣ

Ανώνυμος είπε...

Κοινό μυστικό ότι οι ψηφοφορίες είναι σικέ. Εδώ και χρόνια ακουγόταν ότι Ο Βρεσθένης θα πήγαινε στην Παραμυθιά. Τελικά ήταν παραμύθι. Κρίμα διότι του έδιναν ελπίδες. Όσες φορές ακούω τον Αρχιεπίσκοπο ή Μητροπολίτη να τάζει λέω ότι είναι μεγαλύτεροι ψεύτες από τους πολιτικούς. Δεν τον γνωρίζω τον Βρεσθένης αλλά γνωρίζω τι είναι να σου δίνουν υπόσχεση και να σε τσαλακώνουν ανάδελφα. Οι Δάσκαλοι του Ευαγγελίου οι ΄άγιοι’ Αρχιερείς δεν θα έχουν ακούσει ποτέ τα λόγια του Κυρίου στο Ματθαίο7:12: «Λοιπόν, όλα όσα θέλετε να κάνουν σε σας οι άνθρωποι, έτσι κι εσείς να κάνετε σ' αυτούς· επειδή, αυτός είναι ο νόμος και οι προφήτες.».

Ανώνυμος είπε...

Ως τώρα λέγαμε πως γέμισε η Εκκλησία από αρχιμανδρίτες-εφημέριους από δω και πέρα γεμίσαμε από δεσποτάδες που δεν είναι Μητροπολίτες.
Για να λήξει το Θέμα μετά από μια 5νταετία στην θέση του αρχιμανδρίτη να τους κάνουν όλους δεσποτάδες για να γεμίσει η Εκκλησία η Ορθόδοξη της Ελλάδας από ωμοφόρια.

Ανώνυμος είπε...

Ένα ακόμη ζήτημα που συζητείται αρνητικά είναι οι εκλογές βοηθών Επισκόπων. Την αθρόα παραγωγή βοηθών Επισκόπων -κάτι σαν εκλογή του Επισκόπου της γειτονιάς σας- και όχι με αντικειμενικά κριτήρια, αποδεκτά από όλους, αλλά με δικά του μέτρα και σταθμά. Όπου θέλει και όποιον θέλει. Προήγαγε σε Επισκόπους κληρικούς άλλων Μητροπόλεων και ούτε καν μπήκε στον κόπο να το συζητήσει με τους Μητροπολίτες τους! Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος για παράδειγμα – σοβαρός και πνευματικός Ιεράρχης και με μεγάλη απήχηση στο λαό μας -έμαθε για την προαγωγή του κληρικού του Αρχιμ. Νεκταρίου Παρασκευάκου, τη μέρα της εκλογής του! Αν αυτό δεν είναι καταφρόνηση του Αρχιερέως και περιφρόνηση της Συνοδικότητας, τότε τι είναι;
Το ζήτημα αυτό έχει ενοχλήσει και με τον τρόπο που κάνει τις επιλογές του. Είχαν ζητήσει τώρα Βοηθό και οι Μητροπολίτες Ξάνθης, Πειραιώς και Φωκίδος. Ενώ τους είχε πει ναί, στη συνέχεια τους είπε ότι είστε νέοι ακόμη. Όταν φτάσετε στα 80! Αλλά προφανώς και αυτό θα αλλάξει όταν χρειαστεί να κάνει κάποιον βοηθό σε Μητροπολίτη της αμέσου επιρροής του, που δεν θα έχει συμπληρώσει το 80ό έτος.
Του Σωτήρη Μ. Τζούμα