Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Jumbo…δαιμόνια και Halloween!!! - Ιωάννης Σαλογιάννης

 Jumbo…δαιμόνια και Halloween!!!

Την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε με την οικογένειά μας, επίσκεψη στα jumbo της ακτής Δημαίων. Με τρόμο αντικρύσαμε σε ράφια του υπογείου, τις μάσκες και διάφορα άλλα δαιμονικά σύμβολα. Δαιμόνια, τραγόμορφες μάσκες και σατανιστικά αντικείμενα για να αγοραστούν από Ορθοδόξους Χριστιανούς. Προσβολή και βλασθημία ο Τίμιος Σταυρός να βρίσκεται υποτιμητικά πάνω σε νεκροκεφαλή!!! Που βρίσκεται η επίσημη Εκκλησία; Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών; Δεν αφορά την Εκκλησία της Ελλάδος το γεγονός ότι ο Τίμιος Σταυρός λοιδορείται; Εορτάζουμε λένε το Halloween. Αλήθεια; Από πότε ο Ορθόδοξος Χριστιανός εορτάζει ξενόφερτα παγανιστικά έθιμα; Έχουμε γνώση τι συμβαίνει εκείνη την ημέρα; Πολλοί θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ημέρες που η μαγεία είναι στο αποκορύφωμα της!

Επίσης το γεγονός ότι το Halloween είναι περισσότερο γιορτή που απευθύνεται στη νεολαία, δίνει πρόσφορο έδαφος σε αποκρυφιστικές θρησκείες να προσηλυτίζουν νεαρά μέλη και να τα εντάσσουν στις τάξεις τους.

Επιπλέον, η ανάδειξη τέτοιων εορτών επιχειρεί να εξισώσει τις παραδόσεις μας και τις θρησκευτικές εορτές μας, με παγανιστικές εορτές, δοξασίες και νεοεποχίτικες «παγκόσμιες ημέρες». Βλέπουμε πως κάποιοι επιδιώκουν να δώσουν προβάδισμα σε πανθρησκειακά έθιμα, για να «θάψουν» σταδιακά τις παραδοσιακές γιορτές της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας.

H γιορτή του Halloween είναι ένα ξένο σώμα στην ελληνική κοινωνία, ένας ακόμα δούρειος ίππος του αποκρυφισμού και της παν θρησκείας, που με ένα –φαινομενικά– αθώο πρόσωπο επιδιώκει να εξοικειώσει τους ανθρώπους με στοιχεία που δεν συμβιβάζονται με την Ορθόδοξη πίστη.

Πως λοιπόν ο Βαπτισμένος Χριστιανός στο όνομα της Αγίας Τριάδος ο οποίος έχει δώσει υπόσχεση: «Αποτάσση τω Σατανά; και πάσι τοίς έργοις αυτού; και πάση τη λατρεία αυτού; και πάσι τοις αγγέλοις αυτού; και πάση τη πομπή αυτού;» μπορεί να αγοράζει τέτοιου είδους αντικείμενα και να φοράει τέτοιες μάσκες; Για να δείξει μάλιστα ο βαπτιζόμενος την πλήρη αποστροφή του στο διάβολο, ο ιερέας τον καλεί να κάνει μια πολύ παραστατική πράξη: Να τον φτύσει!

Ο Mr Jumbo λοιπόν και η Νέα Τάξη Πραγμάτων καλά συνεργάζονται. Βασικός στόχος των δυνάμεων του σκότους είναι να προκαλέσουν πολιτικό, ηθικό και οικονομικό χάος χτυπώντας κυρίως κέντρα πνευματικού και οικονομικού πλούτου. Η Ελλάς, η πιο πλούσια πνευματικά χώρα, βρίσκεται σήμερα αποκομμένη από τις ρίζες της, την Ορθοδοξία και την ελληνική γλώσσα παραδέρνοντας μέσα σε ηθική, πολιτική και οικονομική εξαθλίωση. Η χώρα έπρεπε να χτυπηθεί στην γλώσσα, την θρησκεία, τον πολιτισμό και φυσικά την παιδεία της. «Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ». (Heinz Alfred Kissinger)

Μήπως τελικά χρειάζεται να βάλουμε στο περιθώριο όσα και όσους προωθούν τέτοιου είδους μηνύματα; Μήπως ήρθε η στιγμή όλα τα σπίτια να μετατραπούν σε κατ’ οίκον εκκλησίες; Είσαι οικογενειάρχης; Έχεις γυναίκα και παιδιά; Μαζί με όλα τα μέλη της οικογενείας σου αποτελείτε μια μικρή εκκλησία. Είστε η «κατ’ οίκον εκκλησία», όπως ονομάζει ο απόστολος Παύλος τη συγκέντρωση των μελών της που γινόταν τα πρώτα χρόνια της Χριστιανοσύνης, όταν οι χριστιανοί δεν είχαν δικά τους κτίρια, ναούς, για να προσευχηθούν. Τότε κάθε χριστιανικό σπίτι ήταν μια εκκλησία. Ο αρχηγός της οικογενείας ήταν ιερό πρόσωπο, γιατί με την όλη του χριστιανική διαγωγή ενέπνεε το σεβασμό και συντελούσε να δημιουργείται περιβάλλον θρησκευτικό. Κι όπως μεσ’ στην εκκλησία δεν επιτρέπεται να πει κάποιος άπρεπα λόγια ή να κάμει ασχήμιες, έτσι και μέσα στο σπίτι δεν επιτρεπόταν να λένε λόγια και να κάνουν πράξεις άπρεπες. Κι όπως ο ιερεύς σήμερα χτυπάει την καμπάνα και καλεί τους χριστιανούς στην εκκλησία, έτσι κι ο αρχηγός της οικογενείας τα ευλογημένα εκείνα χρόνια είχε ορισμένες ώρες που καλούσε όλα τα μέλη της οικογενείας σε κοινή προσευχή. Προσεύχονταν το πρωί, προσεύχονταν και το βράδυ προτού να κοιμηθούν. Σπίτι – εκκλησία, ένα κομμάτι του ουρανού, σπίτι – παράδεισος, σπίτι ευλογημένο. Η ιερή συνήθεια να προσεύχεται όλη η οικογένεια μαζί εξακολούθησε να υπάρχει στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Στη σκλαβωμένη πατρίδα οι χριστιανικές οικογένειες προσεύχονταν. Η οικογενειακή προσευχή ήταν απαραίτητη. Ήταν κάποτε εποχή που όλα τα παιδιά σου πίστευαν και τα σπίτια ήταν εκκλησίες. Αλλά τώρα στα τελευταία χρόνια, που πολλά και διάφορα και ξένα δαιμόνια μπήκαν στον τόπο μας, άλλαξαν τα χριστιανικά ήθη και έθιμα. Οικογενειακή προσευχή δεν γίνεται πλέον. Χωρίς σταυρό κάθονται στο τραπέζι και τρώνε. Άπρεπα λόγια, αισχρολογίες και βλαστήμιες ακούγονται. Ευαγγέλιο ποτέ δεν ανοίγεται. Συζήτησις χριστιανική δεν γίνεται. Ο Χριστός λείπει απ’ τα σπίτια αυτά. Απ’ τα σημερινά σπίτια λείπει η οικογενειακή προσευχή. Λίγα, μα πολύ λίγα, είναι τα σπίτια εκείνα που οι χριστιανοί γονείς κάθε πρωί και κάθε βράδυ φωνάζουν όλα τα μέλη της οικογενείας και κάνουν κοινή προσευχή. Υπάρχουν και μερικά σπίτια, που κάποιο μέρος το ’χουν διασκευάσει με εικόνες, καντήλια, θυμιάματα κ.τ.λ. Εκεί προσεύχεται όλη η οικογένεια. Σε αυτές τις οικογένειες χρειάζεται να ομοιάσουμε κι εμείς. Είναι υποχρέωση μας πλέον να ομολογούμε καθημερινά Χριστό και να υπερασπιζόμαστε τα Ιερά και τα Όσια της Πατρίδας μας. Πρέπει να το πράξουμε, γιατί όσο θα μένουμε εγκλωβισμένοι στον πόνο, την κατάθλιψη, την αγανάκτηση, την τυφλή οργή, είναι αδύνατο να προχωρήσουμε. Και εμείς πρέπει να προχωρήσουμε. Αρκετά πέσαμε στις παγίδες τους, αρκετά παίξαμε τα στημένα τους παιχνίδια. Το οφείλουμε στους προγόνους μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Ιωάννης Σαλογιάννης





15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παγανιστικικο η ειδωλολατρικο αποκαλούμε ένα φαινόμενο μόνο εάν εξ αρχής απευθυνόμαστε σε κάποια θεότητα ή θεότητες, γίνεται δηλαδή σπονδή. Άλλο η αισθητική μας ή όποια άλλη διαφωνία και άλλο να χρησιμοποιούμε εκφράσεις άστοχες και αθεολογητες.

Ανώνυμος είπε...

Χθες έκανα μάθημα στην Α΄δημοτικού. Θέλοντας να τους μάθω ένα τραγούδι για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ρώτησα τους μαθητές:
-Τι γιορτάζουμε παιδιά σε 10 ημέρες;
Ένα κοριτσάκι σήκωσε το χέρι με σιγουριά και μου απάντησε:
-Το Halloween κυρία!
!!!
Μία εκπαιδευτικός Μουσικής

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι αυτά τα πράγματα; Είμαστε σοβαροί; Συμφωνεί κόσμος και πάει και αγοράζει αυτά τα εκτρώματα; Τι άλλο θα δούμε!!! Εγω στο wikipedia διαβάζω οτι παγανισμός σημαίνει ειδωλολατρεία. Πάντως ότι και να σημαίνει , χάλια είναι. Ντροπή στο ίδιο το κατάστημα που πουλάει αυτά τα αίσχη αλλά και στον κόσμο που πάει και τα αγοράζει.

Ανώνυμος είπε...

Φέραμε στην Ορθόδοξη Ελλάδα μας κάθε λογής Σατανιστικά θα τα πω εγώ έθιμα και παραδόσεις. Ντροπή μας. Χρειάζεται άμεση επαναφορά στις Ορθόδοξες Παραδόσεις μας. Μακριά παιδιά μου απο όλα αυτά τα πράγματα!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάω το παιδί μου σε ΚΔΑΠ σε προάστιο της Πάτρας. Κάθε ημέρα μου έρχεται γνωρίζοντας τι "Παγκόσμια ημέρα" είναι. Φτασαμε στο σημείο να έχουμε ΑΚΟΎΣΤΕ ΜΑΝΕΣ ... "Παγκόσμια ημέρα για το δικαίωμα του παιδιού στο γάλα" λες και απαγόρεψε κανείς στα παιδιά να πίνουν γάλα. Το άλλο... Παγκόσμια ημέρα αυγού!!! Τι άλλο θα ακούσουμε!!! Νεοταξίτικα πράγματα!!! Αν συνεχίσει έτσι εγώ θα το πάρω απο εκεί.

Ανώνυμος είπε...

Οι γιορτές αλλάζουν την καθημερινότητα της ζωής μας. Είναι όμορφες όλες. Ευκαιρία για κάτι το διαφορετικό.

Ανώνυμος είπε...

Μα τι το καλό έχει μια τέτοια γιορτή; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατι υιοθετήσαμε αυτή τη βλακεία; Τι μπορούμε να κάνουμε δηλαδή; Να μαζευτούμε στα σπίτια ντυμένοι βρυκόλακες; Τι το ωραίο υπάρχει σε αυτή την "γιορτή". Απαίσια όλα.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό με το ΚΔΑΠ το έχω συναντήσει κι εγώ. Παγκόσμια ημέρα και αηδίες!!! του αυγού, του γάλακτος , της μαρμελάδας, και μπούρδες!!!Νεοεποχίτικα σιχάματα!!!

Ανώνυμος είπε...

Εγω ενα πράγμα θα πω!!! Φυλάξτε τα παιδιά σας!!! Αφού τα ΚΔΑΠ κάνουν τέτοια πράγματα, γιατί τα πάτε; Πάρτε απο εκεί και κράξτε τους. Επίσης μην ξαναπατήσει άνθρωπος στα jumbo. Τι παλιόφατσες είναι αυτές; Ο Τίμιος Σταυρός να εμπαίζεται; Ντροπή και Βλασθημία. Μιλάτε μην δειλιάζετε. Βρείτε εναν υπεύθυνο στο κατάστημα και κράξτε τον. Τι είναι αυτά που βάζετε εδώ; Δεν ντρέπεστε; Αντε κουνηθείτε!!!

Ανώνυμος είπε...

Στα παιδιά αρέσουν οι γιορτές τα γεμίζουν χαρά.

Ανώνυμος είπε...

Οι γιορτές είναι όμορφες συμφωνώ. Αλλά εδώ μιλάμε για μια άλλου είδους εορτή. Τι μπορεί να ευχαριστηθεί ενα παιδί ντυμένο με δαιμονικές φάτσες, φαντάσματα, νεκροκεφαλές κτλ. Αυτό δεν έχει τίποτα το όμορφο μέσα του.

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα το δουν σε σχολεία θα το δουν από συγγενείς, φίλους, αγγλικά, μουσική, μπαλέτα, κολυμβητήριο, γενέθλια κλπ κλπ
Ας το βάλει κάθε ένας στο μυαλό του άλλαξαν οι εποχές και κατά βάθος όχι μόνο η κοινωνία αλλά και εμείς.
Θα αναφέρω παράδειγμα … σε ιδιωτικά χριστιανικά σχολεία γιορτάζουν την τσικνοπέμπτη με τα επακόλουθα… το ίδιο κάνουν σε πολλά κατηχητικά. Κάποιες χριστιανικές ομάδες στο τριώδιο γιορτάζουν ημέρες χαράς!!!! Δεν χρειάζεται να αναφέρω γιορτές κοσμικές σε κατηχητικά. Συναυλίες κοσμικού περιεχομένου υπό την αιγίδα Μητροπόλεων. Τα καταστήματα αυτά κάνουν την δουλειά τους γιατί εμείς τα σιγοντάρουμε με τις αγορές μας. Χάλασε το εκκλησιαστικό μας ήθος δεν φταίνε οι άλλοι.

Ανώνυμος είπε...

Οι Κατηχητές, τα Εκκλησιαστικά συμβούλια, οι Χριστιανικοί Σύλλογοι γιατί δεν παίρνουν θέση
Μήπως δεν τους νοιάζει;
Αυτός ο οχαδερφισμός και έχει φτάσει στον πάτο.
Για τις ταυτότητες μιλάνε και λένε πολλά για αυτά τα θέματα τίποτα.
Καλά μίλαγε ο Μελίτων τον περασμένο αιώνα από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών για υποκρισία.

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα γράφει ο κ. Σαλογιάννης. Δεν βλέπω να γράφουν τίποτα για αυτά τα ξενόφερτα όσοι έχουν μια κάποια ασχολία με την νεότητα και την χριστιανική της διαπαιδαγώγηση. Δεν είναι τοπικό θέμα της Πάτρας αλλά όλης της επικράτειας. Το χειρότερο θα πουν μερικοί στα κηρύγματά τους κάτι και θα νομίζουν ότι έκαναν κάτι. Ας το γνωρίζουν ότι η σιωπή είναι συνενοχή.

Ιωάννης Σαλογιάννης είπε...

https://drive.google.com/file/d/1IgJU9N12mcJ_Pj-_8m-fMm9ygPf10gYN/view?usp=sharing

Πατήστε στον σύνδεσμο και δείτε την φωτογραφία. Είναι μια διαφήμηση που βρήκα στο internet και αφορά βιβλία για την μαγεία , την καμπάλα και διάφορα τέτοια! Τα δίνουν σε προσφορά 4 βιβλία λόγω της ημέρας του halloween! Γι'αυτό θα πρέπει να μείνουμε σε επαγρύπνηση. Το jumbo κάνει την δουλειά του. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε και πως προστατεύουμε τα παιδιά μας απο τέτοια πράγματα. Με το άρθρο , δεν ήθελα να εστιάσω στα jumbo μόνο.Δείτε τι γίνεται και αλλού!