Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Αιωνία η μνήμη

Στην χθεσινή Θεία Λειτουργία -εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου- έφερα στην μνήμη μου μεταξύ άλλων τους:

Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσοστόμο Β (Δημητρίου) + Λευκωσία, 7-11-2022

Ο οποίος πρόσφερε 16 καρποφόρα έτη Πρωθιεραρχίας στον αρχιεπισκοπικό θρόνο τῆς παλαίφατης Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου. Αναδείχθηκε και απέκτησε με τον αγώνα και τα έργα του, κύρος σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Τον Μητροπολίτη Φωκίδος Χρυσόστομο (Βενετόπουλο) 
+ Πάτρα  1-2-1986.

Στον οποίο, κατά την νοσηλεία του -τον καιρό εκείνο- στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας», πήγαινα έκανα τις ενέσεις του (τότε υπήρχαν μόνο νοσηλεύτριες). Ο μακαριστός εις ανταμοιβή μου χάρισε ένα επιστήθιο Σταυρό (τον έδωσα δανικό σε αρχιμανδρίτη και έγινε αγύριστος) και ένα Εγκόλπιο το οποίο έχω ακόμα. Μπορεί να περίμενε να γίνω κληρικός ή και αρχιερέας. Έκανε λάθος.

Μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο Β (Κορακίτη) 
+ Αρεόπολη Μάνης 8-11-2017

Με το οσιακό τέλος ενώπιον του ιερού Θυσιαστηρίου, ανήμερα των Ταξιαρχών. Δεν τον γνώρισα ποτέ από κοντά. Ήταν πνευματικό τέκνο του Μητροπολίτη Πατρών κυρού Νικοδήμου (Βαλληνδρά), ο οποίος τον χειροτόνησε Αρχιερέα.  
Υπήρξε σεμνός και διακριτικός Ιεράρχης. Δεν προκάλεσε, δεν ενόχλησε και δεν απασχόλησε ποτέ αρνητικά την κοινή γνώμη. Δεν του άρεσαν τα σουλατσαρίσματα σε άλλες Μητροπόλεις, αλλά παρέμενε στην Μητρόπολή  του όπως ο μοναχός στην Μονή του. Το γεγονός ότι άφησε ως εντολή να κηδευτεί με το επανωκαλλίμαυχο και όχι με Μίτρα, αποδεικνύει το ταπεινό εκκλησιολογικό φρόνημά του, και την εκκλησιαστική αντίληψη που τον διέκρινε, η οποία θέλει έναν Μητροπολίτη πρωτίστως Μοναχό και μετά Επίσκοπο της Εκκλησίας μας.
Στα  21 χρόνια Αρχιεροσύνης δεν φέρθηκε ποτέ προκλητικά ούτε υπερφίαλα, δεν έκανε επίδειξη πολυτελών χρυσοποίκιλτων αμφίων, δεν πήγαινε ταξίδια -όπως έγραψα- προσκεκλημένος άλλων Ιεραρχών, όπως κάνουν σήμερα ως επί το πλείστον οι Μητροπολίτες μας.
Παρακολουθώντας το βίντεο με την τελευταία του Λειτουργία συγκινήθηκα. Μου άρεσε ο τρόπος και η αμεσότητα που είχε με τους εκλησιαζόμενους.
Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.
Α.Κ.Κ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το εκπληκτικό με τον Μητροπολίτη Μάνης είναι, ότι λίγα μόνον λεπτά πρίν κοιμηθεί (την ώρα που γονάτισε στα "Σα εκ των Σών" καί δέν ξανασηκώθηκε, αλλά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και εξέπνευσε), πρίν απαγγελθεί το "Πιστεύω" εξήλθε στην Ωραία Πύλη και έκανε Ομολογία Πίστεως μιλώντας μεταξύ άλλων για Νέα Τάξη Πραγμάτων, Παγκοσμιοποίηση, καί Πανθρησκεία, δηλαδή για πράγματα που σπάνια ακούει κανείς στις μέρες μας από Αρχιερέα.
Η τηλεοπτική κάμερα είχε την σπάνια ευκαιρία να αποτυπώσει Ομολογία Πίστεως Κληρικού λίγα λεπτά πρίν κοιμηθεί.
Στο βίντεο φαίνεται από το 6,25 λεπτό καί μετά.
Αιωνία αυτού η Μνήμη.

Ανώνυμος είπε...

Μην λες ότι έκανε λάθος; Που ξέρεις το αύριο τι θα φέρει. Το εγκόλπιο υπάρχει. Με το καλό… αλλά γνωρίζω καλύτερα με το παντελόνι στον παράδεισο παρά…..

Ανώνυμος είπε...

Τρεις σπουδαίοι Ιεράρχες που είναι παράδειγμα η βιωτή τους για τους νέους Ιεράρχες που σωρηδόν χειροτονηθήκαν αυτές τις ημέρες.