Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

3 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ενδεικτικές βιβλιοπροτάσεις και video)

 

*************

 
Ασταμάτητος: η αφάνταστη δύναμη της πίστης που γίνεται πράξη (Νικ Βούισιτς) – εκδ. εν πλω 2014

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αναγνωρίζουν το χαμογελαστό πρόσωπο και τα γεμάτα έμπνευση μηνύματα του Νικ Βούισιτς. Μολονότι γεννήθηκε χωρίς χέρια και πόδια, ο Νικ δεν επέτρεψε στη σωματική του διάπλαση να τον απομακρύνει από μια ζωή γεμάτη απολαυστικές περιπέτειες, μια καριέρα γεμάτη νόημα και σκοπό, κι ένα σωρό διαπροσωπικές σχέσεις αγάπης. Ο Νικ υπερπήδησε προκλήσεις και δυσκολίες, εστιάζοντας στη σκέψη πως η ζωή του έχει αξία και είναι ένα δώρο για τους άλλους, και πως ακόμα κι αν συναντά δυσκολίες, ο θεός θα είναι πάντα δίπλα του και θα κρατά στα δικά Του χέρια τον έλεγχο της πορείας του. Ο Νικ αποδίδει την επιτυχία του στη δύναμη που εκλύεται όταν αποφασίζουμε να κάνουμε την πίστη μας πράξη!

Αφηγούμενος συναρπαστικές ιστορίες, είτε από τη δική του εμπειρία είτε από την εμπειρία άλλων, ο Νικ Βούισιτς εξηγεί πώς μπορεί ο καθένας να χτίσει μια ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ και να γίνει ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΣ! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

***


Ζωή χωρίς όρια 
(Νικ Βούισιτς) – εκδ. εν πλω 2012

Νιώθουμε συχνά πως η ζωή είναι άδικη. Οι δύσκολες στιγμές και οι σκληρές συνθήκες πυροδοτούν συχνά μέσα μας την απελπισία. Μέσα από τις εμπειρίες μου, μπορώ να σε βοηθήσω να καταλάβεις ότι οι περισσότερες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, μας παρέχουν ευκαιρίες να ανακαλύψουμε ποιο είναι το νόημα της ύπαρξής μας και ποιες από τις δωρεές που μας έγιναν μπορούμε να μοιραστούμε με τους άλλους…

***


Η δεύτερη πόρτα του Θεού
, έκδ. Όμιλος Αναπήρων Καλλιτεχνών "Μπορείς", 1961

***


Η ιστορία της ζωής μου
 (Έλεν Κέλερ) – εκδ. Μίνωας, 1996

Η Έλεν Κέλερ είναι το πρόσωπο-σύμβολο της ακατάβλητης θέλησης, που κατανίκησε την κακή της μοίρα και έκανε το αδιαπέραστο σκοτάδι φως χαρωπό, τη νεκρική σιγή χαρούμενο τραγούδι, την ανείπωτη δυστυχία ευφροσύνη και ευτυχία. Η ιστορία της είναι η εποποιία του αγώνα μιας τυφλής και κουφής παιδούλας, που θέλει να ζήσει, να δημιουργήσει και να νιώσει ό,τι και οι άλλοι γύρω της. Με τιτάνιες προσπάθειες, και με τη βοήθεια της θαυμαστής δασκάλας της, τα καταφέρνει. Το «ζωντανό κούτσουρο» πετυχαίνει να κάνει το «είναι» της μάτια και αφτιά, κι έτσι νιώθει και ζει πράγματα που θα τα ζήλευε κάθε φυσιολογικός άνθρωπος. Με το συγκλονιστικό αυτό βιβλίο, η Έλεν Κέλερ καταθέτει τη δική της μεγαλειώδη προσφορά στο κοινωνικό έργο της αναβάθμισης της μοίρας των τυφλών και κωφαλάλων σε όλο τον κόσμο. Το φωτεινό παράδειγμά της θα παραμείνει αιώνια πηγή αγωνιστικής έμπνευσης, ανάτασης και ελπίδας για κάθε άνθρωπο…

***


Η Χριστουγεννιάτικη μελωδία του αγγέλου με το ένα φτερό 
(Ιωάννα Σκαρλάτου) – εκδ. Έαρ 2017

Κάποτε ήταν ένας μικρός άγγελος με ένα φτερό κι ετοιμαζόταν να ζήσει τη γέννηση του Χριστού μας… Ο Χριστός γεννιόταν από ώρα σε ώρα κι ο άγγελος ήθελε να Του προσφέρει κάτι! Κάτι μοναδικό και πολύτιμο, όπως και το Θείο Βρέφος… Πώς να βρει κάτι, αφού δεν μπορούσε να πετάξει; Πώς να φτιάξει κάτι, αφού το ένα φτερό του είχε τραυματιστεί; Τι λέτε παιδιά θα τα καταφέρει;

***


Φένια, η αγαπημένη των ήχων
 (Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου) – εκδ. Πατάκη 2015

Πώς θα ήταν ο κόσµος µας, αν είχε µόνο ήχους; Αν αναγνωρίζαµε τα λουλούδια από το άρωµά τους και µόνο; Αν υπήρχε µόνο ένα χρώµα; Η Φένια, ένα πλάσµα µε φωτεινό χαµόγελο και ιδιαίτερες ικανότητες, µας παίρνει από το χέρι για να µας δείξει τον δρόµο… Αποσπάσματα του βιβλίου, βιβλιοκριτική και δραστηριότητες με αφορμή το βιβλίο θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=714489

***


Το κοχύλι της Αιγιάλης

Οι μαθητές του Α4 τμήματος του 1ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ μέσα από το Κοχύλι του Φίλιππου, ενός δεκαπεντάχρονου μαθητή με κινητικά προβλήματα, θέλουν να αναδείξουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αναπηρία τόσο στο σχολικό όσο και στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Όμως, το παραμύθι καταλήγει σε ένα ΤΑΞΙΔΙ έμπνευσης που μεταφέρει τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους το μήνυμα της διαφορετικότητας και της ισότητας χωρίς αποκλεισμούς. Το Παραμύθι περιλαμβάνει: - Ελληνική και Αγγλική γραφή βλεπόντων - Ελληνική και Αγγλική γραφή Braille ---------- Εκπαιδευτική ομάδα υλοποίησης: Καραντώνης Δημήτριος (Φιλόλογος), Νάρρου Μαρία (Φιλόλογος), Παπαγεωργίου Αγγελική (καθ. Αγγλικής Φιλολογίας), Σίψα Βασιλική (Φιλόλογος) - Ομάδα συγγραφής οι μαθητές του τμήματος Α4: Κατσίμπελης Κωνσταντίνος, Σπερδούλης Παναγιώτης, Σπηλιωτόπουλος Άγγελος, Σπηλιωτοπούλου Αθανασία, Σπηλιωτοπούλου Νίκη, Στασινοπούλου Ελένη, Σώκκα Ειρήνη, Τερόλλι Άγγελος, Τζαμαλή Αθανασία, Τόγιας Χαρίλαος, Τορέγα Ελένη, Τρέκα Βασιλική, Τριάντος Γεώργιος, Τσακριλής Δημήτριος, Τσαμπάς Δημήτριος, Τσίρμπας Ελευθέριος, Χρονοπούλου Θεοδώρα - Υποστήριξη: Μπουλογιώργος Ιωάννης (Μαθηματικός), Διευθυντής 3ου ΓΕΛ Πύργου PIERRE DE COUBERTIN - Διευθυντής: Φωτεινόπουλος Γεώργιος (Μαθηματικός MΕd) - Σχολικό Έτος: 2019-2020

***


Το πέρασμα των αγγέλων 
(Φώτω Σκορδά) - Ελληνοεκδοτική, 2021

Τη δόση του την είχε ονομάσει "Ευτύχω" και της μιλούσε σαν να ήταν η πιο όμορφη γυναίκα στο σύμπαν. "Σας παρακαλώ, δώστε μου κάτι" έλεγε, όταν άπλωνε το χέρι του ζητιανεύοντας. "Όχι για μένα, για την Ευτύχω". Αλλά, λένε, πως η αγάπη από το μίσος είναι μια ανάσα δρόμος. Όσο την αγαπούσε, άλλο τόσο τη μισούσε. Γρήγορα η "Ευτύχω" έγινε "Δυστύχω"... "Όλοι οι άνθρωποι είμαστε άγγελοι. Κάποιες φορές, στο πέρασμά μας από τη γη, χάνουμε τα βήματά μας και βαδίζουμε σε δρόμους με πολύ πόνο. Τότε χρειαζόμαστε κάποιον άλλον άγγελο να μας δείξει τον δρόμο και να μας βοηθήσει να πετάξουμε πάλι ψηλά..." (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

***


Κλεονίκη : Η αγιογράφος με το αναπηρικό καρότσι 
– εκδ. "Ορθόδοξος Κυψέλη", 2012

Σταυροφόρος της υπομονής και νικηφόρος

Η Κλεονίκη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1967 - 30 Ιουνίου, εορτή των αγίων Αποστόλων.

Σε ηλικία 8 ετών έγιναν έκδηλα τα συμπτώματα της μυοπάθειας: λύγιζαν τα γόνατά της και έπεφτε κάτω εύκολα, είχε αστάθεια, κούτσαινε και πήγαινε τοίχο - τοίχο για να μην πέσει κάτω. Με πολύ κόπο πήγαινε σχολείο, ώσπου στην Στ' τάξη του Δημοτικού, αφού πήγε 2 μήνες -κι εκείνο στην αγκαλιά της μητέρας της- σταμάτησε την εκπαίδευση. Επειδή όμως αγαπούσε πολύ τα γράμματα, συνέχισε να μελετάει στο σπίτι. Είχε μεγάλη ευχέρεια στο διάβασμα και πολύ καλή μνήμη.

Αρχικά είχε κινητικές δυσκολίες. Για να ανεβεί τα σκαλιά πίεζε τα γόνατα της και πατούσε στις μύτες των ποδιών. Αργότερα επιδεινώθηκε η κατάστασή της. Σαν παιδί που ήταν δεν έπαιζε παρά μόνον κρατούσε το σχοινάκι.

Η συγκλονιστική συνέχεια εδώ

https://www.impantokratoros.gr/kleonikh-symeonidou.el.aspx

***


Δεν είμαι τόσο αλλιώτικος από τους άλλους 
(Μπάρμπαρα Σέλινγκ) – εκδ. Δωρικός, 1991

Ένα κοριτσάκι, με σωματική αναπηρία (χρήστης τροχοκαθίσματος) διηγείται την ιστορία της. Αρχικά εξηγεί για ποιο λόγο δεν μπορεί να περπατήσει. Έπειτα διηγείται πως περνά την καθημερινότητά της, και πως αντιμετωπίζει τις διάφορες δυσκολίες που συναντά. Παράλληλα αναφέρεται στα ενδιαφέροντά της, στο πως περνά τον ελεύθερο της χρόνο, αλλά και τις ευθύνες και υπευθυνότητες που έχει στο σπίτι. Το παραμύθι κλείνει με μια εξόρμηση του κοριτσιού σε μια συναυλία, μαζί με μια φίλη και τον πατέρα της, όπου ο αγαπημένος της τραγουδιστής, της χαμογελά και της κλείνει το μάτι, κάνοντας την να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι τόσο αλλιώτικη από τους άλλους.

***


Ένα αστέρι για την ευτυχία
 (Βούλα Γιαγκάζογλου Παπούδα) – εκδ. Ελληνοεκδοτική, 2016

Μια μέρα καλοκαιρινή, γεμάτη φως, γεννήθηκε σε μια οικογένεια χελωνών ένα μικρό χελωνάκι που έμοιαζε λιγάκι... αλλιώς. Τι θα συμβεί στη χελωνο-οικογένεια, όταν η σοφή κουκουβάγια τούς ανακοινώνει ότι η μικρή Ευτυχία γεννήθηκε με σύνδρομο Down; Πώς η καλοσυνάτη γιαγιά χελώνα βοηθά την εγγονή της να «κοιμίζει» το λιοντάρι και το ηφαίστειο που έχουν «εγκατασταθεί» στο καβούκι της; Μια ευαίσθητη ιστορία για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη διαφορετικότητα, την κατανόηση και την αποδοχή της αναπηρίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

***


Ο Θωμάς 
(Λίτσα Ψαραύτη) – εκδ. Άγκυρα, 2003

Ο Θωμάς είναι ένα παιδί πνευματικά καθυστερημένο. Με τη βοήθεια όμως των γονιών του και του ειδικού σχολείου που παρακολουθεί, καταφέρνει να αναπτύξει απίστευτες ικανότητες και να λάβει μέρος στους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Όταν έρχεται η σειρά του ν’ αγωνιστεί, κάτι απρόσμενο θα συμβεί που θα φανερώσει την καλοσύνη και το μεγαλείο της ψυχής του. Ένα βιβλίο που προβάλλει το αληθινό πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και την καθημερινή πάλη των παιδιών με ειδικές ανάγκες να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται.

***


Το φτερωτό βαγονάκι 
(Μαρία Μηνιάδου) – εκδ. Ολυμπιάδες, 2010

Η αποδοχή του διαφορετικού ως του σημαντικού άλλου είναι το επιστέγασμα μιας πορείας και ίσως η αφετηρία μιας άλλης, που αναγκαστικά ορίζει και επαναπροσδιορίζει έναν τρόπο προσέγγισης αυτής της βασικής παραδοχής. Η προσέγγιση αυτή τότε, επειδή διαρκώς αναστοχάζεται με εφόδια την υπευθυνότητα, τη γνώση, τον σεβασμό και το βίωμα, κινείται και επιδιώκει να κινείται στους τόπους της αγαθότητας και της καλοσύνης, του σεβασμού, της ευγένειας και της αλληλεγγύης, στον τόπο της αγάπης τελικά.

***


Οι ανάπηροι και η εκπαίδευσή τους: Μια ψυχοπαιδαγωγική προσέγγιση της ένταξης 
(Αθηνά Ζώνιου – Σιδέρη) – εκδ. Ελληνικά γράμματα, 1996

Η χρήση του όρου «ανάπηρος/αναπηρία», στον τίτλο του βιβλίου, ίσως κάνει πολλούς να παραξενευτούν ή και να αντιδράσουν. Ο όρος χρησιμοποιείται σκόπιμα αντί της χιλιοειπωμένης σήμερα έκφρασης «άτομα με ειδικές ανάγκες». Πιστεύεται ότι η συνήθης ορολογία με την αοριστία της μπορεί να μη φορτίζει συναισθηματικά μία έννοια, δεν της προσδίδει, ωστόσο, ουσιαστικό περιεχόμενο. Η έκφραση «άτομα με ειδικές ανάγκες» δεν λύνει το πρόβλημα της κατηγοριοποίησης ούτε το ξεπερνά. (. . .) Το βιβλίο προσεγγίζει την ένταξη των ανάπηρων ατόμων μέσα από μία ψυχοπαιδαγωγική προοπτική, περιγράφοντας και ερμηνεύοντας την κοινωνική κατασκευή της αναπηρίας και προτείνοντας τρόπους για την άρση της μέσω της αλληλοαποδοχής. Απευθύνεται σ’ όλα τα άτομα που ασχολούνται με θέματα αναπήρων και όχι μόνο. (από το οπισθόφυλλο)

***


Άτομα με ειδικές ανάγκες 
(Πρακτικά συνεδρίου) - Σύγχρονες κατευθύνσεις και απόψεις σε προβλήματα πρόληψης, παρέμβασης, αντιμετώπισης (Ρόδος, Μάιος 1992) – εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 1995

Το βιβλίο «Άτομα με Ειδικές Ανάγκες» είναι μια συλλογή κειμένων, τα οποία αντιπροσωπεύουν πολλές, διαφορετικές ειδικότητες και οπτικές γωνίες. Στόχος του είναι να προσεγγίσει, να διακρίνει και να ανιχνεύσει - ως προϊόν κοινής αναζήτησης - τα πολλαπλά προβλήματα των «ατόμων με ειδικές ανάγκες». Υιοθετώντας την αρχή «καλύτερα πρόληψη παρά θεραπεία», σκοπεύει να προωθήσει την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, την επισήμανση τομέων που απαιτούν νέες προσεγγίσεις κάτω από ολοένα διαφορετικές σκοπιές, τη διερεύνηση μέσα από τη γενικότερη αλλαγή στάσεων και νοοτροπίας που συντελείται διεθνώς, των δυνατοτήτων που διανοίγονται τόσο σ’ αυτά τα άτομα μέσα από την Ειδική Αγωγή, όσο και στο κοινωνικό σύνολο

***


Ειδική Αγωγή, Επαγγελματικός Προσανατολισμός Ατόμων με Αναπηρία και Αποασυλοποίηση 
(Ευστράτιος Παπάνης, Παναγιώτης Ε. Γιαβρίμης, Αγνή Βίκη) – αυτοέκδοση, Μυτιλήνη 2007

***


Το πρόβλημα των κωφαλάλων : Μελετήματα - Άρθρα – Σημειώματα 
(Βασ. Ι. Λαζανά) – αυτοέκδοση Αθήναι 1984

***


Η “μιμική γλώσσα” και οι κωφάλαλοι 
(Βασίλης Λαζανάς) – αυτοέκδοση Αθήναι 1968

***

Βίντεο


''ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ - ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ''

Τραγούδι Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ - Σε σένα μιλώ (Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Τρικάλων) 

ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ " βλέπω ... νιώθω....ακούω"

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες 3 Δεκεμβρίου


Επιμέλεια βιβλιοπροτάσεων
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου
Επιμέλεια βίντεο
γ.δ.μ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προσεγμένη και καλή επιλογή βιβλίων από την βιβλιοθήκη του Πύργου.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικά και τα βίντεο!
Μπράβο στον γδμ!