Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Θεραπείας της συγκύπτουσας - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Η ιστορία της θεραπείας της συγκύπτουσας που ακούσαμε σήμερα ως ευαγγελικό ανάγνωσμα, προσφέρει ένα πολύ καλό και ωφέλιμο μάθημα στους ποιμένες.

Το περιστατικό λαμβάνει χώρα σε ώρα κοινής προσευχής την ημέρα του Σαββάτου σε μία Συναγωγή.

Ο Ιησούς, κατά την συνήθειά του, αναγιγνώσκει μια περικοπή από την Παλαιά Διαθήκη και διδάσκει το λαό. Βλέπει μια συγκύπτουσα γυναίκα. Την ακουμπά στην πλάτη και την θεραπεύει.

Η γυναίκα δοξάζει το Θεό. Ο Αρχισυνάγωγος όμως στρέφεται στον λαό και με ύφος επιτιμητικό τους λέγει να μην ζητούν το Σάββατο την θεραπεία αρρώστων γιατί αυτό αντιβαίνει προς την διδασκαλία της Αργίας του Σαββάτου.

Ο Ιησούς αποκαλεί τον Αρχισυνάγωγο υποκριτή και δίνει την ορθή ερμηνεία της Αργίας του Σαββάτου: Το Σάββατο δημιουργήθηκε για τον άνθρωπο, κι όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο.

Τι πρέπει να προσέξουμε οι ποιμένες:

Στο χώρο της προσευχής πάντοτε είναι παρών ο Ιησούς. Αυτός είναι ο Άρχων και ο Ηγούμενος της Συνάξεως. Αυτός διδάσκει και αγιάζει. Εμείς οι κληρικοί είμαστε οι υπηρέτες Του.

Τα Μυστήρια και οι ακολουθίες έχουν δημιουργηθεί για την θεραπεία των πιστών. Δεν είναι θεατρικές παραστάσεις ούτε θρησκευτικά δρώμενα. Όλα έχουν ένα κοινό σκοπό. Κι αυτός είναι η συμμετοχή μας στην Καινή ζωή της Αναστάσεως που μας προσφέρει ο Ιησούς.

Μας αρέσει μερικές φορές να φορτώνουμε τις πλάτες των πιστών με φορτία δυσβάσταχτα. Για να χαρούμε φιλάρεσκα την εξουσία μας; Για να δείξουμε ότι εμείς είμαστε οι διδάσκαλοι; Ότι εμείς είμαστε οι ευλαβείς;

Όταν συμβουλεύουμε τους πιστούς αποβλέπουμε στην θεραπεία της ψυχής τους; Ή ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τα χρήματα; Για τα χειροφιλήματα; Για την φήμη μας ως πνευματικών και γεροντάδων;

Είναι ενδιαφέρον το παράδειγμα που χρησιμοποιεί ο Ιησούς. Εσύ, λέγει στον Άρχοντα της Συναγωγής, πηγαίνεις το Σάββατο για να ταϊσεις και να ποτίσεις τα ζώα σου. Για τα άλογα ζώα ενδιαφέρεσαι. Αλλά για τους ανθρώπους που σου εμπιστεύθηκε ο Θεός δεν δείχνεις το ανάλογο ενδιαφέρον. Τους συμπεριφέρεσαι χειρότερα και από τα ζώα σου. Τους κρατάς δεμένους και φορτωμένους με τις δικές σου ιδεοληψίες και τα δικά σου σύνδρομα.

Τέλος, ξεχνάμε ότι κάποια στιγμή θα συναντηθούμε με τον Ιησού. Όσο κι αν αλληθωρίζουμε, όσο κι αν δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε, θα έρθει η στιγμή που θα βρεθούμε μπροστά στον Ιησού. Τότε πως θα μας προσφωνήσει; Ευ δούλε αγαθέ, ή Υποκριτή;

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: