Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Χριστός ετέχθη! Αληθώς ετέχθη! - π. Ηλίας Μαστρογιαννόπουλος

Χριστός ετέχθη! Αληθώς ετέχθη!
«Ο Θεός δημιουργός δεν εγκατέλειψε τον άνθρωπο μετά τη δημιουργία του, δεν τον άφησε αβοήθητο. Έστελνε κατά καιρούς φωτισμένους ανθρώπους να τον καθοδηγούν και να τον εμπνέουν, τους Προφήτες κλπ. Και στη συνέχεια δεν δίστασε να έρθει ο ίδιος ο Χριστός για να σώσει τον άνθρωπο, όχι αφ’ υψηλού, αλλά γινόμενος ο ίδιος άνθρωπος. Όταν λέμε Χριστιανισμός, εννοούμε το μυστήριο της σαρκώσεως του Θεού.
Για να το προσλάβει ο ανθρώπινος νους θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Χριστιανισμός, είναι δυνατόν να συμβολισθεί και να εκφρασθεί με ένα σπήλαιο. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Ότι είναι ένα πράγμα μυστικό, δεν εντυπωσιάζει εκ πρώτης όψεως. Δεν είναι επιφανειακά σπουδαίο.
Ο Χριστιανισμός, όπως πρωτοπαρουσιάστηκε και στις πραγματικές του διαστάσεις είναι ένα πράγμα ταπεινό, αφανές, ήρεμο, που πρέπει να ψάξεις να το βρεις όπως ένα σπήλαιο, στην πλαγιά κάποιου βουνού, θέλει ανίχνευση.
Δεν κάνει θόρυβο από μακριά ένα σπήλαιο.
Είναι ένα αφανές πράγμα.
Θέλει κόπο και μόχθο για να πλησιάσεις και άμα φτάσεις κοντά, πρέπει να σκύψεις για να μπεις μέσα.
Είναι η απλότης ενός κλαυθμηρίζοντος βρέφους.
Είναι η πτωχεία μέσα στο αχούρι ενός σταύλου, μια απίστευτη και συγκλονιστική πτωχεία και αφάνεια, η οποία λες και είναι επίτηδες για να μην ελκύει, να μην εντυπωσιάζει.
Για να μπει κανείς στο Σπήλαιο, πρέπει να δει την ουσία.
Ποια είναι η ουσία;
Ο Θεός σαρκούται».
Αρχιμ. Ηλίας Μαστρογιαννόπουλος

Πηγή: Παρεμβολή, τ. 95

Δεν υπάρχουν σχόλια: