Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τίμησε τον Πρεσβύτερο π. Σταύρο Αράνκη

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2ο23, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος τίμησε με το οφφίκιο του Σταυροφόρου τον αιδεσιμώτατο Πρεσβύτερο πατέρα Σταύρο Αράνκη, Προϊστάμενο της Ελληνορθοδόξου Αραβοφώνου Κοινότητος της πόλεως Μπιρζέτ, προσκειμένης τη Ραμάλλα, ως αναγνώριση της επιμελημένης και αφοσιωμένης ιερατικής αυτού διακονίας.
Ο Μακαριώτατος επαίνεσε τον εν λόγω Ιερέα για την ευδόκιμη διακονία του και και ευχήθηκε για τη συνέχιση της με τη βοηθεία του Τιμίου Σταυρού επ’ αγαθώ του φιλοχρίστου ποιμνίου του Πατριαρχείου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι νέος για οφικια

Αναστάσιος είπε...

Προς: 11 Δεκεμβρίου 2023 στις 12:06 π.μ.

Σωστή η παρατήρησή σου «Είναι νέος για οφικια».

Αλλά αυτό θα το έλεγες για τους σταυροφόρους με οφίκιο της Ενορία σου πρεσβυτέρους; Δεν θα πω για άλλους αλλά για τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Εκεί είναι όλοι τους είναι Πρωτοπρεσβύτεροι μου φαίνεται οξύμωρο ποιος είναι πρωτοπρεσβύτερος σε ποιον, αφοί όλοι έχουν σταυρό; Άνοιξε ένα Αρχιερατικό να διαβάσεις την ευχή, και μετά έλα να μου πεις, όχι περί νεότητας αλλά περί πρώτων στους συν εφημέριους πρεσβυτέρους. Μην τρελαθούμε σε παρακαλώ!

Θα τολμούσες να το πεις για τους άγαμους πρεσβυτέρους τους ιερομονάχους που άμα χειροτονηθούν 25 ετών π.χ. (υπάρχουν και τέτοιοι) παίρνουν το οφίκιο του σταυροφόρου αρχιμανδρίτη; Ποιας μάντρας; Του διαμερίσματος της πολυκατοικίας; Και μπαίνουν μπροστά από λευκασμένους πρεσβυτέρους ή πρωτοπρεσβυτέρους που τα τελευταία χρόνια πληθωριστικά οι Μητροπολίτες τους φορούν και ένα Σταυρό; Τιμώ την Ιερωσύνη και τους ιερείς, αλλά για μένα είναι όλοι τους Πρεσβύτεροι και τίποτα παραπάνω.

Ο π. Σταύρος Αράνκη, σπούδασε στην Πάτρα. Όταν τελείωσε τις σπουδές του έφυγε για την Πατρίδα του την Παλαιστίνη. Εκεί που αυτό τον καιρό ζουν με τον φόβο του θανάτου. Όταν νυμφεύθηκε και απέκτησε παιδί όπως ορίζουν οι ι. Κανόνες έγινε κληρικός. Γράφει η ανακοίνωση της ιεράς Συνόδου ότι υπηρετεί σε «Ελληνορθοδόξου Αραβοφώνου Κοινότητος της πόλεως Μπιρζέτ, προσκειμένης τη Ραμάλλα, ως αναγνώριση της επιμελημένης και αφοσιωμένης ιερατικής αυτού διακονίας.»
Θέλησε ο Πατριάρχης να τον τιμήσει, που Παλαιστίνιος αυτός που γνωρίζει την Ελληνική, διακονεί εκεί και όχι σε κάποια καλή ενορία της Ελλάδας όπως άλλοι. Αυτό σε πείραξε.

Ας γράψεις την παρατήρησή σου σε Μητροπολίτες του Ελλαδικού χώρου.
Διάβασε το άρθρο «Η εγκύκλιος της Δ.Ι.Σ του 1929 - Εμπόδιο στις Ιερατικές κλίσεις; - π. Ελευθέριος Χαβάτζας». https://anastasiosk.blogspot.com/2021/03/1929.html

Σας ευχαριστώ.