Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Δεν πιστεύω σε καμία θρησκεία - Μητροπολίτης Σιατίστης ΠΑΥΛΟΣ

 

Επιθυμώ να (σᾶς) κάνω κάποιες διευκρινίσεις: 

1- Δεν πιστεύω σε καμία θρησκεία γιατί ο Χριστός κατάργησε όλες τις θρησκείες και αποκάλυψε έναν καινούργιο τρόπο ζωής, χαρίζοντάς μας έναν καινούργιο τρόπο ύπαρξης.   

2- Δεν πιστεύω σε κανένα σύστημα και σε καμιά ιδεολογία γιατί κανένα τους δεν χωράει τη ζωή. Προσπαθώντας να την ερμηνεύσουν, την ακρωτηριάζουν. Δεν με συγκινούν οι ιδέες αλλά τα πρόσωπα. Το πρόσωπο του Θεού, το πρόσωπο του ανθρώπου.

3- Αγαπώ τη ζωή γι' αυτό ανήκω στην Εκκλησία. Σ' αυτή βρήκα το πλήρωμα της ζωής, δηλαδή το πλήρωμα της αγάπης, της αλήθειας και της ελευθερίας. 

4- Μέσα στην Εκκλησία δεν αισθάνομαι καμία ιδεολογία να "μου δίνει γραμμή" και να με καταπιέζει. Δεν μου προσφέρεται κανένα καταστατικό για μελέτη και υπογραφή αλλά με υποδέχονται τα πρόσωπα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. 

5- Με καλούν να αλληλοπεριχωρηθώ στην τριαδική και αγαπητική κοινωνία τους. Αισθάνομαι ότι μπορώ να σωθώ, δηλαδή να γίνω σώος, ακέραιος και να ξεπεράσω τα λογής λογής κομματιάσματα.

6- Μετέχοντας σε αυτό το χώρο ζωής δεν αντιδικώ με κανέναν. Βλέπω ολοκάθαρα τα υστερήματα της ζωής και την πτώχευσή της, που γεννιέται από κάθε προσπάθεια ιδεολογικοποίησής της.

Μητροπολίτης Σιατίστης κυρὸς ΠΑΥΛΟΣ 
(ἀπὸ τὸ βιβλίο "Γεννημένοι γιὰ τὴ χαρά", 1η ὁμιλία). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: