Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

ΕΠΙΦΑΝΙΑ, ΦΑΝΕΡΩΣΗ, ΦΩΣ! - π. Βαρθολομαίος Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου

 ΕΠΙΦΑΝΙΑ, ΦΑΝΕΡΩΣΗ, ΦΩΣ!
Σήμερα πανηγυρίζει όλη η κτίση γιατί έχει γεμίσει με ουράνιο φως. Το σκοτάδι της αμαρτίας, που έχει κυριεύσει τα πάντα, διαλύεται, δεν μπορεί να αντισταθεί μπροστά σε αυτό το φως.
Πριν λίγες ημέρες εορτάσαμε την Γέννηση του Χριστού, σήμερα εορτάζουμε την φανέρωσή Του στον κόσμο.
Ο Χριστός, αφού έκανε τα πάντα όσα προέβλεπε ο Ιουδαϊκός Νόμος, δείχνοντας τον δρόμο της ταπεινώσεως, ήρθε στον Ιορδάνη να Βαπτισθεί από τον Ιωάννη.
Με την Βάπτιση ο Χριστός ξέπλυνε την ανθρώπινη φύση από την ντροπή της αμαρτίας και την φανέρωσε καθαρή και ολόλαμπρη, φορώντας της την πρώτη στολή που αστράπτει από Θεϊκή Χάρη.
Με την Βάπτιση του Χριστού φανερώθηκε η ενότητα της γης με τον ουρανό. Άνοιξαν οι ουρανοί και ακούστηκε η φωνή του Πατρός που πιστοποιούσε ότι Αυτός είναι ο Υιός Του ο Αγαπητός και το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε "εν είδει περιστεράς" βεβαιώνοντας την αλήθεια του.
Η φανέρωση της Αγίας Τριάδας στον Ιορδάνη αποκαλύπτει αυτήν την ενότητα ουρανού και γης. Γέμισε φως ουράνιο η κτίση, η οποία αγιάσθηκε με τα ύδατα που την κατακλύζουν.
Φανέρωσε ο Χριστός με την Βάπτισή Του την δι' ύδατος και πνεύματος αναγέννηση των ανθρώπων, ονομάζοντας Φίλους και Αδελφούς Του όσους Τον πιστεύουν και Τον ακολουθούν.
Αυτή η αναγέννηση του ανθρώπου τον καθιστά κληρονόμο της βασιλείας των ουρανών, τον φωτίζει και του δείχνει την οδό, η οποία μπορεί να είναι "στενή και τεθλιμμένη", αλλά γνωρίζει ότι οδηγεί σίγουρα στην σωτηρία του.
Χρόνια πολλά, χαρούμενα και φωτισμένα!
αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: