Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Η Περιστερά στην Βίβλο

 

Η Περιστερά στην Βίβλο

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην εορτή των Θεοφανείων ένας από τους πρωταγωνιστές είναι η Περιστερά. Το Πανάγιο Πνεύμα εμφανίσθηκε με την μορφή Περιστεράς.

Στην Αγία Γραφή έχουμε αρκετές αναφορές στην Περιστερά και στους συμβολισμούς που αυτή έχει.

Στο Εβραϊκό κείμενο αναφέρεται ως Yonah. Yonah είναι τα μικρά σε μέγεθος περιστέρια που έχουν μακρύτερη ουρά. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα γνωστά μεγάλα σε μέγεθος περιστέρια.

Στην Γένεση το Πανάγιο Πνεύμα με μορφή περιστεράς ίπταται επάνω από την άβυσσο. Η Εβραϊκή Παράδοση θεωρεί ότι ένας συμβολισμός της Περιστεράς είναι η γονιμότητα. Οπότε είναι εύκολο να καταλάβουμε τον συμβολισμό στην Γένεση. Κατά την ώρα της Δημιουργίας το Πανάγιο Πνεύμα δίνει ζωή και προστατεύει τα δημιουργήματα όπως το περιστέρι τα αυγά του.

Στην διήγηση για τον κατακλυσμό βρίσκουμε την Περιστερά να αποστέλλεται από τον Νώε για να διαπιστώσει αν τα νερά έχουν υποχωρήσει. Η Περιστερά επιστρέφει με ένα κλαδάκι από ελιά. Η Περιστερά γίνεται ο άγγελος που φέρνει τα καλά νέα. Σύμβολο της σωτηρίας αφού οι άνθρωποι μπορούν και πάλι να ζήσουν στην γη με ασφάλεια. Και ο συμβολισμός είναι η ειρήνη και σωτηρία. Σημείο ολοκληρώσεως και ειρήνης. Ο Θεός έχει αποκαταστήσει και λυτρώσει τον λαό Του.

Την ίδια σημασία της σωτηρίας έχει η Περιστερά και στους Ψαλμούς.

Στο Άσμα Ασμάτων η Περιστερά είναι σύμβολο της ομορφιάς.

Στους Προφήτες η Περιστερά έχει την σημασία του θρήνου, του στεναγμού, αλλά και της γκρίνιας. Στον Ησαΐα βρίσκουμε την Περιστερά στην προσευχή του Εζεκία ο οποίος αναφέρει ότι θρηνεί/ στενάζει όπως η Περιστερά (σύμφωνα με το Εβραϊκό κείμενο). Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι ο προφήτης Ιωνάς φέρει το όνομα της Περιστεράς, στα Εβραϊκά Yonah. Και σαν Περιστερά γκρινιάζει στον Θεό διότι δεν θέλει να πάει στην Νινευή και να κηρύξει μετάνοια.

Στο Λευϊτικό η Περιστερά αναφέρεται σε σχέση με τις θυσίες στον Ναό. Οι φτωχοί που δεν είχαν την δυνατότητα να προσφέρουν ως θυσία ένα αρνί μπορούσαν να προσφέρουν νεαρά Περιστέρια ή Τρυγόνια.

Θυμίζω ότι και ο Ιωσήφ με την Μαρία όταν πήγαν με το νήπιο Ιησούς στον Ναό σαράντα ημέρες μετά την γέννηση προσέφεραν ως θυσία νεαρά Περιστέρια ή Τρυγόνια (ο Λουκάς δεν μας λέει ποιό ακριβώς είδος προσέφεραν). Επίσης, όταν ο Ιησούς έδιωξε τους εμπόρους από τον Ναό υπάρχει αναφορά ότι πωλούσαν και περιστέρια. Έβγαζαν κέρδος από τα Περιστέρια που ήταν το υποκατάστατο του αρνιού για τους φτωχούς. Απληστία σε όλο της το μεγαλείο…

Τέλος, την ώρα της Βαπτίσεως του Ιησού στον Ιορδάνη η Περιστερά έχει τον συμβολισμό της σωτηρίας, της ολοκληρώσεως και της ειρήνης. Με την παρουσία της (ουσιαστικά το Πανάγιο Πνεύμα) επικυρώνει τα καλά νέα (την φωνή του Θεού Πατέρα) για την δημόσια εμφάνιση του Σωτήρα Χριστού.

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: