Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΣΦΑΓΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ

Αυτές τις ημέρες ο τύπος, εδώ στη Χώρα μας, είναι σχεδόν αποκλειστικά απασχολημένος με τα δρώμενα ενός πολιτικού κόμματος. Στον κόσμο όμως, συμβαίνουν και άλλα τραγικά γεγονότα όπως η σφαγή χριστιανών την περασμένη Κυριακή σε μια καθολική εκκλησία στην Μπουρκίνα Φάσο.

Με συγχωρείται που ασχολούμαι με την δημοσιογραφία, αλλά κάποιος πρέπει να μιλήσει.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΣΤΟ ΑΙΜΑ

Το Essakane είναι ένα χωριό στη βορειοανατολική Μπουρκίνα Φάσο, στα σύνορα με τον Νίγηρα και το Μάλι, ένα μέρος διάσημο για ένα ορυχείο κίτρινων μετάλλων, του χρυσού. Σήμερα το κυρίαρχο χρώμα είναι το κόκκινο, το κόκκινο του αίματος που χύθηκε στην καθολική εκκλησία σήμερα το πρωί (την περασμένη Κυριακή) κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, όταν κομάντος τρομοκρατών επιτέθηκε στους πιστούς, σκοτώνοντας τουλάχιστον δεκαπέντε από αυτούς. Αυτό ανακοίνωσε ο επίσκοπος της επισκοπής του Ντορί, της πλησιέστερης πόλης, πρωτεύουσας της περιοχής Σαχέλ. Ο Laurent Birfuré Dabiré δήλωσε στο Vatican News ότι δώδεκα από τα θύματα πέθαναν επί τόπου, ενώ τρεις πέθαναν από τα τραύματά τους.

ΣΧΕΔΟΝ ΟΚΤΩ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ

Οι χριστιανοί αποτελούν περίπου το 30% των 23 εκατομμυρίων κατοίκων της Μπουρκίνα Φάσο και οι καθολικοί το 23%.

Η χώρα αποτελεί εδώ και χρόνια θέατρο σφαγών από ισλαμιστικές πολιτοφυλακές από γειτονικές χώρες. Ήδη από το 2019, ο επίσκοπος του Ντορί, ο ίδιος που έδωσε την είδηση της τελευταίας σφαγής, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου: «Αν ο κόσμος συνεχίσει να μην κάνει τίποτα, το αποτέλεσμα θα είναι η εξάλειψη της χριστιανικής παρουσίας σε αυτή την περιοχή και πιθανότατα σε ολόκληρη τη χώρα».

Το 2023, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπήρξαν σχεδόν 7.600 θύματα τζιχαντιστικής βίας, με συνολικά πάνω από δύο χιλιάδες επιθέσεις. Από το 2016, σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η χριστιανική μειονότητα βρίσκεται σίγουρα στο στόχαστρο των τρομοκρατών, αλλά δεν είναι η μόνη. Οποιοσδήποτε αντιτίθεται στους πολιτοφύλακες γίνεται στόχος βίας.

ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

Η αντίδραση των αρχών δεν ήταν αποτελεσματική. Οι ίδιες οι κυβερνήσεις είναι ένοχες για τη βία εναντίον πολιτών που θεωρούνται ύποπτοι για υποστήριξη των τζιχαντιστών.. Από τον Ιανουάριο του 2022, η Μπουρκίνα Φάσο κυβερνάται από μια πραξικοπηματική στρατιωτική χούντα που βρίσκεται όλο και πιο κοντά στη Ρωσία. Τουλάχιστον εκατό «στρατιωτικοί ειδικοί» από τη Μόσχα έφτασαν στη χώρα στα τέλη Ιανουαρίου. Οι Ρώσοι στρατιώτες επί του εδάφους μπορεί να είναι εκατοντάδες.

Η παρουσία τους αντικατοπτρίζει εκείνη των αποστολών σε γειτονικές χώρες όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι. Η διάλυση του Βάγκνερ δεν άλλαξε τον τρόπο δράσης των μισθοφόρων, οι οποίοι στοχεύουν στον έλεγχο των ορυχείων με αντάλλαγμα στρατιωτική βοήθεια. Πέρυσι, ο επικεφαλής της χούντας, λοχαγός Ibrahim Traoré, ήταν πιο κοντά στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ομαδικής φωτογραφίας στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη.

+ Ιωάννης Σπιτέρης 
τ. Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας

Πηγές: Vatican News και Corriera della Sera

Δεν υπάρχουν σχόλια: