Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Εκοιμήθη ο Επισκόπος Ευκαρπίας του Οικουμενικού Θρόνου Ιερόθεος


 Με βαθύτατη συγκίνηση σας αναγγέλλω την προς Κύριον εκδημία του 
Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευκαρπίας  κυρού Ιεροθέου (Ζαχαρή) 
του Οικουμενικού Θρόνου.  
Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

«Εν αναβάσει θυσιαστηρίου αγίου εδόξασε περιβολήν αγιάσματος,..
ως ήλιος εκλάμπων επί Ναόν Υψίστου» (Σειρ, ν΄, 11,7)

Ο Επίσκοπος Ιεροθεος Ζαχαρής γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε τα ιερά γράμματα στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. Διάκονος και Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε από τον Μητροπολίτη Πατρών κυρό Νικόδημο Βαλληνδρά, και διορίστηκε Ιερατικός Προϊστάμενος της ενορίας Αγίας Τριάδος Πατρών. Υπηρέτησε ευόρκως και θυσιαστικώς ως Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Πατρών. Σχολάρχης της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής. Το 2012 διορίστηκε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστορίας Νέας Υόρκης. Εξελέγη παμψηφεί, μετά από πρόταση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Επίσκοπος Ευκαρπίας υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Κατά την Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργίας της 5 Μαρτίου 2017 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι Κωνσταντινουπόλεως χειροτονήθηκε ως τιτουλάριος Επίσκοπος Ευκαρπίας.


Ο Θεοφιλέστατος εκοιμήθη προ ολίγου,  μετά από ασθένεια λίγων μηνών, με λόγια προσευχής, ποιμαντικής αγωνίας και δοξολογίας στον Θεό.

Με τον Θεοφιέστατο είχα πολύχρονη αδελφική φιλία. Ως πρωτοσύγκελος πρόσφερε πολλά στην Μητρόπολη Πατρών. Με προτροπή του ο μητροπολίτης κυρός Νικόδημος έκτισε το πολυώροφο κτίριο της οδού Βότση.  Το Μητροπολιτικό  Παρεκκλήσιο  Παναγίας   “ΑΞΙΟΝ  ΕΣΤΙ”. Πρωτοποριακές ποιμαντικές ιδέες για την εποχή, Σχολή γονέων, επιμορφωτικά σεμινάρια κληρικών, την σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως, σχολή πληροφορικής (δική μου χρηματική προσφορά). Στην ενορία Αγίας Τριάδος το Πνευματικό κέντρο, συσσίτιο για τους εμπερίστατους ενορίτες, το Παρεκκλήσιο του Αγίου Αρσενίου. Και πολλά άλλα. 

Σε ευχαριστούμε  σε όσα εκοπίασες, για όσα προσέφερες, για το εκκλησιαστικό ήθος σου, για πάντα τα καλά και ωφέλιμα της εκκλησιαστικής διακονίας σου. Αναπαύσου εν ειρήνη εν τη προσδοκία της κοινής Αναστάσεως.

Ο Ευκαρπίας Ιερόθεος ως άλλος Ιακώβ, «τη νόσῳ καμφθεί», κατέπαυσε και μετεκλήθη από τον Κύριο εις την αχειροποίητο πόλη, την άνω Ιερουσαλήμ. «Συνετέλεσεν εν αγαθοίς τον βίον αυτού» (Ιώβ 14,14) και κατέρχεται εις τον τάφο με την πεποίθηση της εκπληρώσεως της  αποστολής του στην Εκκλησία, λέγων μαζί με τον Παύλο· «Τον αγώνα τον καλόν ηγώνισμαι, τον δρόμον τετέλεκα, τη πίστιν τετήρηκα· λοιπὸν απόκειταί μοι ο της δικαιοσύνης στέφανος» (Β´ Τιμ. 4,7-8).

Ιεροθέου Αρχιερέως, αιωνία η μνήμη! 

Αναστάσιος Κ. Κωστόπουλος



 Η Εξόδιος Ακολουθία, θα τελεστεί  στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πατρών. Η σορός του θα μεταφερθεί για να ενταφιαστεί κατά την επιθυμία του στην ιδιαίτερή του πατρίδα.

Ἡ Ἐξόδιος Άκολουθία τοῦ μακαριστοῦ Ἱεράρχου, θά τελεσθῇ τήν Πέμπτη, 14.3.2024 καί ὣρα 11π.μ. στόν Ἰερό Ναό Ἁγίας Τριάδος Πατρῶν, ὃπου εἶχε ὑπηρετήσει ὡς  Προϊστάμενος καί Ἱεροκήρυξ.
Ἡ σορός τοῦ μεταστάντος Ἱεράρχου θά εὑρίσκεται στόν ὠς ἂνω Ἱερό Ναό, ἀπό τό ἑσπέρας τῆς Τετάρτης, ὃπου θά τελεσθῇ Ἱερά Ἀγρυπνία, (8:30μ.μ.-01:00-π.μ), ἐνῶ τό πρωί τῆς Πέμπτης, 14.3.2024 θά τελεσθῇ Θεία Λειτουργία ἀπό ὣρας 7:00π.μ.-09:30π.μ.
Στις 14:00’ το μεσημέρι στο Θέρμο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα γίνει η υποδοχή του σκηνώματος του αοιδίμου Ιεράρχου και θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση εντός του Ιερού Ναού, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της περιοχής και των τοπικών αρχών.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία η μνήμη.

Ανώνυμος είπε...

Να αναπαύεται μετά των Αγίων!
γδμ

Ανώνυμος είπε...

Ας έχουμε την αρχιερατική ευχή του. Αιωνία του η μνήμη.

Ανώνυμος είπε...

Ευλογημένος και προσγειωμένος κληρικός. Ως Αρχιερέας άριστος. Καλή ανάσταση.

Ανώνυμος είπε...

Την ευχή του και τις πρεσβείες του να έχουμε

Ανώνυμος είπε...

Υπήρξε ευεργέτης πολλών κληρικών ως πρωτοσύγκελος. Πολλά του οφείλω και εγώ.
π. Κωνσταντίνος

Ανώνυμος είπε...

Κάθε χρόνο στο Θέρμο,εν όψει της εορτής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού,σε ειδική εκδήλωση πρόφερε χρηματικό ποσό χιλίων ευρώ,σε πρωτεύοντα μαθητή...σε συνδυασμό τής αγάπης του Αγίου Κοσμά για τα γράμματα.
Αιωνία η μνήμη
(π.Κ.Τ..)

Ανώνυμος είπε...

Αγία ψυχή αναμόρφωσε την μητρόπολη Πάτρας όταν έγινε πρωτοσυγγελος. Η ζωή του απλή και με ντομπροσύνη στις επαφές του.

Ανώνυμος είπε...

Αρχοντικός, αφού μαθήτευσε κοντά στον ευγενικό και σε όλα του αρχοντικό Μεγάλο Νικόδημο Βαλληνδρά.Ας εύχονται μαζί από το ουράνιο Θυσιαστήριο.
Ο θεός να τον αναπαύει.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ συλλειτουργέ Ιερόθεε τόση ήταν η πηγαία σου καλωσύνη, που δεν σε άφηνε να διακρίνεις κάποιες φορές τα πρόσωπα από τα προσωπεία. Πάντα είχες τον καλό λογισμό, ως απόδειξη της καλοπροαίρετης, της απονήρευτης και ανιδιοτελούς πάστας της ψυχής σου.
Μην ξεχνάς να πρεσβεύεις για τους φίλου σου και συγχωρέσε όσους κληρικούς και λαϊκούς σε πολέμησαν.
Αιωνία η μνήμη σου – Καλό Παράδεισο
π. Δημήτριος

Ανώνυμος είπε...

Υπήρξες άκρως ελεήμων εν τω κρυπτώ, κατά το θείο θέλημα. Το γνωρίζουν αυτό καλώς οι ελεηθέντες. Και γι αυτό σου πρέπει ο μακαρισμός «μακάριοι οι ελεήμονες ότι αυτοί ελεηθήσονται». Πολλές μάλιστα φορές έρχονταν ή σου έγραψαν άγνωστοι και σου ζητούσαν χρήματα, έδινες σε όλους, υπενθυμίζοντάς μου την εντολή «των αιτούντι σε δίδου». Παράλληλα, ουδέποτε αρνήθηκες εξυπηρέτηση. Με ταπείνωση χτυπούσες πόρτες για να εξυπηρετήσεις, κάνοντας ακόμα και ταξίδια. Πολλοί είναι αυτοί που σου χρωστούνε το ψωμί που τρώνε. Έκανες το καλό και το ξεχνούσες.

Ανώνυμος είπε...

" Εν πίστει και αγάπη και ελπίδι, και πραότητι και αγνεία, και εν τω (αρχ)ιερατικώ αξιώματι, ευσεβώς διέπρεψας αείμνηστε΄δι ό σε ο προαιώνιος Θεός, ώ και εδούλευσας, αυτός κατατάξοι το πνεύμα σου, εν τόπω φωτεινώ και τερπνώ, ένθα οι δίκαιοι αναπαύονται..."
( Από την νεκρώσιμη Ακολουθία σε ιερείς).
Με σεβασμό και ανυπόκριτη αγάπη
π. Παναγιώτης Ρόδης

Ανώνυμος είπε...

Εργάσθηκε ακούραστα, έδωσε τα πάντα για την δόξα του Θεού και την Εκκλησία Του, σήκωσε με καρτερία και υπομονή τον Σταυρό της δοκιμασίας του σώματος του και των ψευδαδέλφων, τον αγώνα τον καλό τον τελείωσε, τώρα απολαμβάνει την Βασιλεία του Θεού μακριά από μικρόψυχους.
Πέτρος

Ανώνυμος είπε...

Σε προπέμπουμε στην αιωνιότητα π. Ιερόθεε δικέ μας Αρχιερέα που χρόνια ο πατέρας και ο αδελφός στην ενορία, όλοι μας οι εκ Πατρών, Θέρμου, Αμερικής, με σεβασμό και τιμή. Σε ευχαριστούμε γιατί τίμησες τα ράσα σου. Γιατί ήσουν άξιος Αρχιερέας του Θεού του Υψίστου. Θα θυμόμαστε διαρκώς την ευγένεια σου, την καλοσύνη σου, την αξιοπρέπεια σου Θα προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής σου, να μνησθείη Κύριος ο Θεός της Αρχιεροσύνης σου. Τα έργα σου στην ενορία μας θα μιλούν για εσένα.

Προσευχόμαστε να συνεχίζεις τη λειτουργία σου και στο υπερουράνιο θυσιαστήριο. Σε παρακαλούμε να μας μνημονεύεις όλους. Την ενορία σου Αγία Τριάδα, όλους εμάς που σ’ αγαπήσαμε και θα παραμείνουμε πιστοί στη μνήμη σου.

Ας είναι αιωνία η μνήμη σου. Αμήν!

Ενορίτης

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που δεν πήγαν στην χαρά του στο Φανάρι θα πάνε τώρα για τελευταίο ασπασμό. Θα είμαι εκεί για να τιμήσω τον μεγάλο απόντα και να κρίνω τους παρόντες με τα παχιά τους λόγια.
Ο Ευκαρπίας φεύγει με πολλούς καρπούς στον Ουρανό.

Ανώνυμος είπε...

Ο θεός να ξεκουράσει την ψυχούλα του
Υπέροχος άνθρωπος και Αρχιερέας.

Ανώνυμος είπε...

Έκανα υπομονή να δω αν θα γράψουν κάτι για τον Ευκαρπίας αυτοί που γράφουν για άλλους. Η ηγεσία της Πάτρας σιωπά. Ως τώρα τίποτα. Αυτοί που ποίησαν την νήσσα τόσες μέρες στην κηδεία θα μιλήσουν και θα πουν τα γνωστά ποιήματά τους. Είχα αποφασίσει να πάω στην κηδεία. Δεν θα αντέξω να αντικρίσω τους υποκριτές αδελφούς ρασοφόρους. Τιμώντας την μνήμη του την ίδια ώρα θα κάνω Τρισάγιο μόνος.
Σας συγχαίρω κ. Κωστόπουλε για όσα γράψατε. Τουλάχιστον ένας λαϊκός είπε όσα δεν τόλμησαν άλλοι. Τόσα Χρόνια στην Πάτρα πρωτοσύγκελος δεν ωφελήθηκε κανένας;;; Θλίβομαι …
π. Νικόλαος Πεπονής
απόφοιτος Αθωνιάδας