Τρίτη 7 Μαΐου 2024

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

   Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Λάγγουρα Πατρών, έργο αγιογράφου κ. Ιωάννη Φωτεινόπουλου

Α  Ν  Α  Σ  Τ  Α  Σ  Ι  Μ  Ο 
ΑΓΙΟΥ  ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ  ΤΟΥ  ΘΕΟΛΟΓΟΥ  
 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ
 
       Το υπέροχο Δοξαστικό. «Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν της πανηγύρει …», το και κυρίαρχο στις Ακολουθίες όλης της Αναστάσιμης περιόδου, πολύ πρότερον του υμνογράφου, επίκαιρο μήνυμα Αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού, πρώτου Θεολόγου μετά τον Ευαγγελιστή Ιωάννη με σφραγίδα Εκκλησιαστική. Εκλογές αυτού στη συνέχεια σε ελεύθερη νεοελληνική μεταγραφή.
******   ***   ******
 
    «Της Ανάστασης πρόβαλε η άλλη, η νέα, η κορυφαία μέρα του Θεού που. «Αγάπη εστί».  Του Χριστού, που η Σταυρική του θυσία και η Ανάσταση καθιερώνει ως τη μόνη οδό, αλήθεια, και ζωή, ως ανοιχτή θύρα και πρόταση τρόπου ζωής.  Στήνουμε γι αυτό πανηγύρι λαμπρό, όλο φως, είμαστε οι πάντες αδελφοί ! Αυτό νιώθουμε,  αυτό ομολογούμε, αυτό διατρανώνουμε. Ο ένας με τον άλλον ολόθερμη αγκαλιά. Παιδιά της  Ανάστασης τους Χριστού τώρα, συγχωρούμε τα όποια εις βάρος μας δεινά όλων όσων έτσι ή αλλιώς μας μισούνε … 
 
    Μυστήριο πράγμα αυτό, μυστήριο που νιώθω μικρός να συλλάβω, να καταλάβω, μέσα μου να δεχτώ. Όμως σ’ αυτή τη μέρα, την κορυφαία μέρα ζητώ χάρη από τον Αναστάντα Κύριο Ιησού Χριστό, και ολόθερμα παρακαλώ, να με ανακαινίσει, νέο άνθρωπο να με ντύσει ! Να μου δώσει έτσι να καταλάβω τη νέα κοινωνία των ανά-γεννημένων στο όνομα του Θεού. Με αγαθό πλάστη και οδηγό το Χριστό, να δώσει πρόθυμος  απ’ όλα τα παλιά κακά να νεκρωθώ, και μαζί του στη νέα ζωή της αγάπης ν’ αναστηθώ !
 
     Χθες, λοιπόν, σταυρωνόμουν με το Χριστό, σήμερα δοξάζομαι μαζί του. Χθες νεκρωνόμουν με το Χριστό, περνώ σε νέα ζωή σήμερα μαζί του. Χθες θαβόμουνα μαζί του, σήμερα εγείρομαι μαζί του … Που θα πει, αρχίζω μέσα μου να καρποφορώ σε αγάπη με τη χάρη και τη δύναμη Αυτού που έπαθε και αναστήθηκε για όλους μας … Αρχίζω να ξαναχτίζω μέσα μου το «κατ’ εικόνα Θεού», το μεγάλο του δώρο, του λόγου και της ελευθερίας, δηλαδή, προσανατολισμένο πια στη σταθερή της θυσιαστικής αγάπης του Σταυρού και της Ανάστασης του Χριστού …
 
     Καλούμαστε όλοι να γίνουμε ό,τι ο Χριστός, γιατί και ο Χριστός έγινε, ό, τι εμείς. Καλούμαστε να γίνουμε μια αγάπη για όλους τους ανθρώπους ανοιχτή και καθαρή, κι αν η χάρη του ευδοκήσει, θυσιαστική, γιατί και ο Χριστός θυσιάστηκε φορτωμένος θεληματικά τα δικά μας κακά ! Πήρε πάνω του ό, τι το χειρότερο δικό μας, για να μας δώσει ό,τι το καλύτερο δικό του ! Πτώχευσε στη θεία του δόξα, για να πλουτίσει εμάς με τη χάρη της  ! Έλαβε δούλου μορφή, για να λευτερώσει εμάς από τη δουλεία στο κακό ! Κατέβηκε εδώ στη γη, για να υψωθούμε εμείς ψηλά στον ουρανό  ! Δοκιμάστηκε, για να νικήσουμε, ατιμάστηκε, για να μας δοξάσει, πέθανε, για να μας σώσει, ανέβηκε στην ουράνια δόξα του, για να ελκύσει κοντά του εμάς, της αμαρτίας τα πτώματα !
     Αξίζει, λοιπόν, με όλες του τις δυνάμεις καθείς να καρποφορήσει στη ζωή του όλα τα καλά ! Κι αυτά ως ευχαριστία και δώρο να προσφέρει σ’ Αυτόν που πρώτος παρέδωσε εαυτόν λύτρον και αντάλλαγμα για μας ! Να δείξει έτσι πως κατανόησε ολότελα το μυστήριο, το μεγάλο μυστικό της αληθινής ζωής. Όλα από αγάπη για Εκείνον στους άλλους , όπως Εκείνος όλα από αγάπη για όλους μας !
Χριστός Ανέστη !
Αθανάσιος Κοτταδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: