Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Από το βίο της Αγίας Σοφίας - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Είναι ωφέλιμο να προσέξουμε σήμερα μία λεπτομέρεια από το βίο της Αγίας Σοφίας.

Έδωσε στις θυγατέρες της ως ονόματα τα ονόματα τριών κορυφαίων χριστιανικών αρετών. Και τούτο διότι για αυτήν η ευσέβεια ήταν τρόπος ζωής!

Σήμερα, απορούμε και δεν το καταλαβαίνουμε διότι φθάσαμε στο σημείο να μιλάμε για ...ατομικά θρησκευτικά δικαιώματα... Η ευσέβεια έχει καταντήσει ιδεολόγημα και ο τρόπος ζωής του Σταυρού και της Ευχαριστίας χλευάζεται και απορρίπτεται.

Πόσοι από τους χριστιανούς γονείς έχουν διδάξει την ευσέβεια στα παιδιά τους σε τέτοιο βαθμό ώστε αν προκληθούν να αρνηθούν τον Χριστό για χρήματα, δόξα κι αξιώματα, αυτά να προτιμούν να θυσιάσουν την ζωή τους;

Πως θα χαρακτηρίζαμε σήμερα την Αγία Σοφία; Πρότυπο ευσεβείας και χριστιανικής βιοτής ή μία φονταμενταλίστρια και οπισθοδρομική που άφησε τα παιδιά της να σφαγούν μπροστά στα μάτια της;

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ σωστή η επισήμανση που κάνει ο Σεβασμιώτατος σχετικά μέ την στάση της Αγίας Σοφίας.
Στην σημερινή εποχή έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα κριτήρια, ώστε αυτό που δέν έκαναν οι Μάρτυρες (νά ρίξουν λίγο λιβάνι στον βωμό του Δία ή του Απόλλωνα ή της Αρτεμης, κλπ.) καί νά σώσουν τη ζωή τους, φαίνεται σήμερα ακραίο, υπερβολικό, φονταμενταλιστικό, κλπ.
Γι αυτό καί κάθε διαμαρτυρία Χριστιανών για σημερινά θέματα (ψήφιση αισχρών νόμων, αφαίρεση του Εσταυρωμένου από το Ιερό Βήμα των ναών, κλείσιμο ναών καί επιβολή προστίμων, συμπροσευχές Ιεραρχών με εξωεκκλησιαστικούς, κλπ.) εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο τού "ακραίου" καί "φονταμενταλιστικού".
Δηλαδή η φυσιολογική αντίδραση των πιστών σέ θέματα που θίγουν την Πίστη καταδικάζεται, αντί να επαινείται.
Αυτό δείχνει, ότι σήμερα τιμούμε τους Αγίους με εορτές, λαμπρούς ναούς, πανηγύρεις, κλπ., αλλά στήν ουσία απορρίπτουμε την στάση ζωής τους καί δέν θέλουμε νά έλθουμε σέ αντίθεση μέ κάποια εξουσία που απειλεί την Πίστη.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία η επισήμανση του μητροπολίτη αλλά και το πρώτο σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Εχετε δικιο όσον αφορά τη στάση των μαρτύρων έναντι των τυράννων. Ομως γθα τα υπόλοιπα θέματα που θίγετε, πχ την ύπαρξη του Εσταυρωμένου πισω απο την αγια Τράπεζα που δεν ηταν ανέκαθεν θέσφατο στην ορθόδοξη εκκλησία, καλο ειναι να μην τα βάζουμε αυθαίρετα ολα στο ίδιο τσουβάλι και να εμπιστευόμαστε στους χειρισμούς τη Σύνοδο που μας χάρισε ο Θεός. Αλίμονο αν το δει αλάνθαστος ο καθένας από μας να εκσφενδονίζει κατηγορίες που ουτε καν του έδωσε αυτη τη θέση ο Θεος!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ ότι θα πρέπει γενικά να εμπιστευώμαστε την Σύνοδο, αγαπητέ 4 - 46, αλλά θα πρέπει νά μάς δίνει τό παράδειγμα καί ο Επίσκοπος, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση, δέν εμφάνισε καμμία απόφαση της Συνόδου περί απομάκρυνσης του Εσταυρωμένου, η οποία εξ άλλου, άν υπήρχε, θα είχε γενική εφαρμογή σε όλη την χώρα, καί θα αποστόμωνε τους διαμαρτυρόμενους.
Αρα λοιπόν πρόκειται γιά προσωπική ενέργεια χωρίς προφανώς την έγκριση της Συνόδου, η οποία θα πρέπει να επέμβει καί να επαναφέρει τα πράγματα στην αρχική τους κατάσταση, για νά παύσει ο σκανδαλισμός.
Εμπιστοσύνη στην Σύνοδο θα πρέπει να έχουμε όλοι, Κληρικοί καί λαικοί, καί πρωτίστως οι Επίσκοποι, που είναι καί μέλη της Συνόδου.
Είναι δυνατόν να εισαι μέλος κάποιου Οργάνου καί να μήν τό εμπιστεύεσαι για να εγκρίνει τίς αποφάσεις σου ;

Ανώνυμος είπε...

Στα καλά και συμφέροντα εμπιστεύεστε την Σύνοδο. Μιλάτε τώρα περί αποφάσεως της συνόδου για τον Εσταυρωμένο τη στιγμή που όλοι εσείς δεν ακούσατε την απόφαση της συνόδου για τον εμβολιασμό κατά του Cοvid 19. Και έτσι χάθηκαν ψυχές εξαιτίας κάποιων δεσποτάδων που κάνανε ότι ήθελαν, κάποιων παπάδων που έκαναν ότι ήθελαν, και κάποιων λαϊκών που έκαναν ότι ήθελαν, τον αράπη κι αν τον πλύνεις το σαπούνι σου χαλάς. Είστε για κλάματα όλοι σας.
Ο μητροπολίτης αυτός είναι καθηγητής πανεπιστημίου. Με περγαμηνές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Εσείς που τον κατακρίνετε, αυτοί που κατεβαίνετε στο δρόμο και φωνάζετέ όπως τον μεσαίωνα και ντροπιάζετε την Ορθόδοξη Εκκλησία. Τι είστε;
Μαζευτείτε γιατί ή ανυπακοή στον επίσκοπο Θα σας οδηγήσει στην κόλαση. Είστε πλανεμένοι.