Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Μνήμη της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής (14 Οκτωβρίου)


Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Ναζαρίου, Γερβασίου, Προτασίου και Κελσίου, του Αγίου Κοσμά, επισκόπου Μαϊουμά του ποιητού και της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, που καταγόταν από τους Επιβάτες (
περιοχή κοντά στη Σηλυβρία) της Ανατολικής Θράκης. Από μικρή η Παρασκευή, έκανε αγαθοεργίες και όταν μεγάλωσε, έφυγε από το πατρικό της σπίτι και πήγε στην Κωνσταντινούπολη, για να προσκυνήσει τα Λείψανα των Αγίων.
Από εκεί αναχώρησε για την Ηράκλεια του Πόντου, όπου είχε αναλάβει την περιποίηση ναού. Κατόπιν μετέβη στους Αγίους Τόπους και εγκαταστάθηκε σε Μονή, όπου ασκήθηκε στην αρετή.
Επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί μετέβη στην Καλλικράτεια της νοτιοανατολικής Θράκης. Εκεί, παρέμεινε στο ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου και απεβίωσε ειρηνικά.
Την ακολουθία της συνέγραψε ο Συρίγος Μελέτιος, το δε βίο της ο Eυθύμιος, Aρχιεπίσκοπος Tυρνόβου. Τιμάται ιδιαίτερα στο Ιάσιο από τους Ορθόδοξους αδελφούς της Εκκλησίας της Ρουμανίας.
Επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Θεράποντος, επισκόπου της Κύπρου και του Οσίου Θεράποντα, ο οποίος μόνασε πλησίον των κοινοτήτων Σίντας και Αγκαστίνας.
Ο Επίσκοπος Θεράπων γεννήθηκε τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Οι γονείς του τον ανέθρεψαν με Χριστιανική ανατροφή. Αναδείχθηκε τίμιος, δημιουργικό και πιστό μέλος της Εκκλησίας. Όλα αυτά συνέβαλαν στο να οδηγηθεί στο μοναχισμό και στην απόλυτη αφοσίωση στο Θεό. Η συνεχής καλλιέργεια, των αρετών τον ανέδειξαν ιερέα και κατόπιν επίσκοπο.
Σε μία από τις επιδρομές των Αράβων, και ενώ ο Άγιος Θεράπων λειτουργούσε, αυτοί εισέβαλαν και τον θανάτωσαν ενώπιον της Αγίας Τραπέζης.
Οι Χριστιανοί ενταφίασαν το λείψανό του, με ευλάβεια, και αργότερα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε αιτία πολλών θαυμάτων και θεραπείας των πιστών. Εκεί διασώζεται και το Αγίασμά του.
Εκτός από τη νήσο μας, ο Ιεράρχης Θεράποντας τιμάται σε όλη την Ορθοδοξία, μεταξύ άλλων εκτός από την Κωνσταντίνου Πόλη, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες. Τον Όσιο Θεράποντα τιμά η Αγκαστίνα στη Μεσαορία.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: