Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Μην γεμίζεις το μυαλό σου με σκέψεις πολύπλοκες - π. Ιουστίνος Κεφαλούρος

 Είναι μέρες που ξυπνάς γεμάτος από κέφι και αισιοδοξία, και είναι και εκείνες οι άλλες που δεν θέλεις να σηκωθείς από το κρεβάτι, για κάποιο λόγο που ούτε εσύ ο ίδιος δεν ξέρεις.

Και τότε αρχίζεις να προσπαθείς να το αναλύσεις και να αρχίζεις να ψάχνεις το «πώς» και το «γιατί», δημιουργώντας μέσα στην ψυχή σου ακόμη μεγαλύτερη ένταση και άγχος.

Τα πράγματα όμως είναι πιο απλά. Δεν γίνεται ούτε όλες οι μέρες να είναι ίδιες, αλλά ούτε κι εμείς να είμαστε συνέχεια μέσα στην τρελή χαρά. Υπάρχουν οι καλές, όπως υπάρχουν και οι λιγότερο καλές μας μέρες.

Όλες αυτές οι μέρες δικές μας είναι. Δώρο του Θεού και οι μεν και οι δε. Και τα καλά και τα άσχημα είμαστε εμείς που θα πρέπει και να τα βιώσουμε, αλλά και να τα ξεπεράσουμε, δηλ. να τα πάμε ένα βήμα παρακάτω. Άλλωστε αυτή η εναλλαγή δεν είναι τίποτε άλλο από τη νομοτέλεια που διέπει ολόκληρο στο σύμπαν. Σήμερα ήλιος, αύριο συννεφιά. Σήμερα ζέστη, αύριο κρύο. Χθες Καλοκαίρι, σήμερα Χειμώνας.

Μην γεμίζεις το μυαλό σου με σκέψεις πολύπλοκες και υπεραναλυτικές για κάτι το οποίο ας το πούμε έτσι απλά και χωρίς μεγάλη επιστημοσύνη, πως είναι φυσιολογικό. Άσε το google και μην ψάχνεις να μάθεις ούτε για την αγχώδη διαταραχή, ούτε για την κατάθλιψη, ούτε για άλλα παρόμοια.

Πρόκειται για μια μέρα με περισσότερη συννεφιά. Αυτό και τίποτε άλλο. Αν πάλι τα σύννεφα δε λένε να φύγουν, τότε θα το ξαναδούμε, αλλά μέχρι τότε εσύ που σήμερα ξύπνησες και δεν έχεις όρεξη για τίποτε από αυτά που πρέπει να κάνεις, απλά κάνε τα απολύτως απαραίτητα και ξεκούρασε το σώμα και το μυαλό σου. Κάμε το Σταυρό σου και θυμήσου τα λόγια του Μεγάλου Αθανασίου για τις δικές του συννεφιασμένες μέρες : «Θαρρεῖτε· νεφύδριον ἐστί καί θᾶττον παρελεύσεται»(Έχετε θάρρος, σύννεφο είναι και θα περάσει..!)

π. Ιουστίνος Κεφαλούρος

από το fb

Δεν υπάρχουν σχόλια: