Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύματα για αναβολή εκκένωσης κατάληψης Μ. Εσφιγμένου επ'αόριστον

 

 Δημοσιεύματα για αναβολή εκκένωσης κατάληψης Μ. Εσφιγμένου επ'αόριστον

Μετά το δημοσίευμα του Parapolitika.gr στις 5 Οκτωβρίου 2024 [1] περί αναβολής εκκένωσης της κατάληψης της Μονής Εσφιγμένου λόγω της αντίθετης γνώμης Βελόπουλου, "Νίκης", Κρεμλίνου και λοιπών, επανέρχεται στο θέμα το Voria.gr το οποίο με άρθρο του [2] στις 22 Οκτωβρίου το οποίο αναφέρει πως η κυβέρνηση αναβάλει επ'αόριστον την συνταγματική της υποχρέωση λόγω πολιτικού κόστους.
 
Έως αυτή τη στιγμή ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αλκιβιάδης Στεφανής ή κυβερνητικοί παράγοντες ΔΕΝ έχουν διαψεύσει τα δημοσιευθέντα περί αναβολής της εκκένωσης της κατάληψης του κεντρικού κτηριακού συγκροτήματος της Μονής Εσφιγμένου.
 
Υπενθυμίζεται πως πριν τις αρχές Οκτωβρίου, έχουν προηγηθεί μεταξύ άλλων: 
1. στις 30 Αυγούστου η υπόσχεση του κ. Στεφανή [3]  να διαθέσει όλες του τις δυνάμεις, για να υπηρετήσει το έργο της Πολιτικής Διοίκησης του Αγίου Όρους συντονίζοντας όλες τις κρατικές υπηρεσίες.
2. στις 3 Σεπτεμβρίου η προειδοποίηση για την οικογένεια του κ. Αλκιβιάδη Στεφανή από τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Στεφανόπουλο [4]. Σημειώνεται πως ο Στεφανόπουλος θεωρείται ειδικός και αξιόπιστη πηγή από ρωσικά προπαγανδιστικά μέσα όπως κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "Ria Novosti" [5] και το "Russia Today" [6], ενώ ο Βελόπουλος θεωρεί πως κάνει "ωραίο εκκλησιαστικό ρεπορτάζ" [7].
 
Συγκεκριμένα το voria.gr αναφέρει:
"Γιατί τρενάρει τις αποφάσεις της για τη Μονή Εσφιγμένου η κυβέρνηση
Καθυστερήσεις στο Άγιον Όρος
Στο μέτωπο του Αγίου Όρους και της υπό κατάληψη Μονής Εσφιγμένου η κυβέρνηση το παίζει… καθυστέρηση. Παρά την πίεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για ανακατάληψη της Μονής, οι όποιες αποφάσεις μετατίθενται για αργότερα. Μάλλον δεν επίκειται, δηλαδή, καμία έφοδος στη Μονή, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις που υπήρχαν μέχρι πρόσφατα στο πρωθυπουργικό γραφείο. Κι αυτό γιατί στον πρωθυπουργό ξεκαθαρίστηκε ότι το πολιτικό κόστος από μια τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν πολλαπλάσιο, εννοείται σε βάρος της κυβέρνησης. Οπότε το Φανάρι θα… περιμένει."
 
Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίος
Άγιο Όρος, Ελλάδα
 
[1] https://www.parapolitika.gr/stiles/giannis-koyrtakis/article/1462275/i-niki-kasselaki-pou-idruei-to-koa-polaki-i-sunadisi-mitsotaki-dendia-sto-akrotiri-kai-o-patriarhis-pou-piezei-gia-ti-moni-esfigmenou/
[2] https://www.voria.gr/article/oi-kathysteriseis-sto-agion-oros-maiami-ston-koyloytmpani-i-anakyklosi-royhon-i-homateri
[3] Επίσκεψη Αλκιβιάδη Στεφανή στο αντιπροσωπείο της Ι.Μ. Εσφιγμένου, https://www.esphigmenou.gr/2024/08/blog-post_30.html
[4] Προειδοποίηση για την οικογένεια του Αλκιβιάδη Στεφανή, 
https://www.esphigmenou.gr/2024/09/blog-post_8.html
[5] https://ria.ru/20240822/afon-1967712454.html
[6] https://rt.rs/svet/105518-iseljenje-esfigmen-monasi-susret-papa-crigradski-patrijarh/
[7] https://www.youtube.com/watch?v=cEBxDSxMOIM

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επόμενο ήταν...

Ανώνυμος είπε...

Στό διάστημα που θά υπάρχει αναβολή της εκκένωσης, ας φροντίσει ο αγιος Καθηγούμενος να προσελκύσει στη συνοδεία του κανέναν μοναχό , ώστε όταν θα γίνει η εκκένωση, νά έχει 15 - 20 μοναχούς για να επανδρώσει τη μονή, η οποία είναι αρκετά μεγάλη.