Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ


3ο ΓΕΛ ΠΥΡΓΟΥ –PIERRE DE COUBERTIN & ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ

Mια συνεργασία πολύ γόνιμη

Οι μαθητές των δύο σχολείων συνεργάστηκαν κυριολεκτικά πολύ γόνιμα, στα πλαίσια του προγράμματος «ΕPAS Greece: Σχολεία -Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αφού φύτευσαν δέντρα στον περιβάλλοντα χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου Βουνάργου.



Το συγκεκριμένο σχολείο διαθέτει έναν πολύ εκτεταμένο φυσικό χώρο και με τις φυτεύσεις που έγιναν – εφ’όσον τα μικρά δέντρα αναπτυχθούν – θα αποκτήσει ένα πανέμορφο περιβάλλον,  αλλά και την υγεία του εδάφους, την αύξηση του οξυγόνου, τη μείωση των εναέριων ρύπων, την προσέλκυση πουλιών και τελικά θα συμβάλλει, στο μέτρο που του αναλογεί, στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου που ευθύνεται για την κλιματική κρίση. «Για να σώσουμε τον πλανήτη» όπως απάντησε μια μαθήτρια της α’ λυκείου όταν κατά την αξιολόγηση της δράσης τέθηκε το ερώτημα «γιατί να φυτεύουμε δέντρα». ‘Ενας ακόμα μαθητής: «Γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κατά πλειοψηφία αναγνωρίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως είναι και το e-pass, μας ωθεί σε δράσεις που βοηθούν στην αντιμετώπισή του».

 «Γιατί τα δέντρα είναι οι πνεύμονες της γης», είπε ένας άλλος και όλοι συμφώνησαν πως όντως ο πλανήτης μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός, στον οποίον ο άνθρωπος επεμβαίνει πλέον πάρα πολύ και τον εκμεταλλεύεται πέρα από τα όρια της αντοχής του. Γι’αυτό και εξαρτάται ξεκάθαρα από τη δική μας θέληση ό,τι κακό ή ό,τι καλό προκύψει στο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι τα συγκεκριμένα τουλάχιστον δεντράκια είναι σε πολύ καλά χέρια, αφού οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να τους προσφέρουν την αγάπη και τη φροντίδα που χρειάζονται στα πρώτα χρόνια της ζωής τους γνωρίζοντας ότι έπειτα εκείνα με τη σειρά τους θα προσφέρουν τα μοναδικά δώρα τους για πολλά -πολλά χρόνια.

 


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Πρέπει τα παιδιά να μάθουν να αγαπούν το περιβάλλον και να το προστατεύουν. Η δεντροφύτευση αυτή είναι μια κληρονομιά για τους επόμενους μαθητές του σχολείου.