Κυριακή 13 Απριλίου 2025

Γιατί οι προφήτες παρομοίασαν τα έθνη με το γαϊδουράκι; - π. Βασίλειος Θερμός

Οι Πατέρες της Εκκλησίας ερμήνευσαν το γαϊδουράκι ότι εκπροσωπεί τα έθνη. Ποια ήταν τα έθνη;  Οι μη Ιουδαίοι, οι ειδωλολάτρες. Αυτούς οι Εβραίοι τους υποτιμούσαν αφάνταστα, έως τους σιχαινόντουσαν, διότι ζούσαν μέσα στην άγνοια και στην πλάνη.

Γιατί οι προφήτες παρομοίασαν τα έθνη με το γαϊδουράκι; Εντάξει, το γαϊδουράκι είναι υπομονετικό, κάνεις τη δουλειά σου, αλλά κλωτσάει κιόλας. Αυτό το στοιχείο, το γεγονός ότι μπορεί να φερθεί παράλογα, να κλωτσήσει, σημάδεψε όλες τις προφητείες γύρω από την Κυριακή των Βαΐων, ότι τα έθνη, λέει, έχουν αλογία. Δεν είναι λογικά διότι λατρεύουν ανύπαρκτους θεούς.

Υπάρχει μια πολλή παλιά προφητεία του Ιακώβ, που ήταν εγγονός του Αβραάμ. Λέει λοιπόν για τον Μεσσία ότι θα δέσει το γαϊδουράκι του στο αμπέλι και στην έλικα του αμπελιού. Έχετε δει το αμπέλι που κάνει αυτές τις σπειροειδείς έλικες; Τώρα, είναι δυνατόν να δέσεις ένα γαϊδουράκι στο αμπέλι και στην έλικα που είναι μικρή και λεπτή; Συνήθως τα έδεναν σε γερά δέντρα. Και έρχεται ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς εκ των υστέρων και λέει: βάσει των λόγων του Χριστού, ότι εγώ είμαι η άμπελος και εσείς τα κλήματα, τα έθνη, οι ειδωλολάτρες, οι ποικίλοι λαοί που ήταν σε άγνοια, θα δεθούν με την άμπελο μέσω των ελίκων, των κλημάτων που ήταν οι απόστολοι. Οι απόστολοι θα τραβήξουν τα έθνη προς τον Χριστό για να δεθούν στην άμπελο!

Με τέτοιο λεπτό τρόπο μας «δένει» κοντά Του ο Χριστός. Με τρυφερά «δεσμά»…

π. Βασίλειος Θερμός

(Απόσπασμα ομιλίας. Από το βιβλίο «Για να με κερδίσει ο Θεός», εκδόσεις Επιστροφή).



Δεν υπάρχουν σχόλια: