Σάββατο 10 Μαΐου 2025

EΝΑ ΛΑΤΙΝΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ AΓΙΟ OΡΟΣ ΓΙΑ ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ - + Ιωάννης Σπιτέρης

EΝΑ ΛΑΤΙΝΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ AΓΙΟ OΡΟΣ ΓΙΑ ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ

Λίγοι γνωρίζουν πως για τριακόσια περίπου χρόνια λειτουργούσε στο Άγιον Όρος ένα μοναστήρι Λατίνων μοναχών του Αγίου Βενεδίκτου, μοναχών ιταλικής καταγωγής, το οποίο ήταν γνωστό ως μοναστήρι των Αμαλφιτάνων. Η παρουσία του μαρτυρείται τουλάχιστον από τα πρώτα χρόνια του 10ου έως τα τέλη του 13ου αιώνα, δηλαδή περισσότερο από  διακόσια χρόνια ύστερα το λεγόμενο σχίσμα μεταξύ των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Ρώμης.

Η ύπαρξη αυτού του μοναστηριού έγινε πρόσφατα γνωστή στο ευρύ κοινό με το ντοκιμαντέρ «Amalfion»: une présence bénédictine au Mont Athos (Αμάλφιον: μια παρουσία Βενεδικτίνων στο Άγιο Όρος), συμπαραγωγή της Nomade Production και του γαλλικού καθολικού τηλεοπτικού καναλιού KTO.

Αυτό το γεγονός έδωσε την δυνατότητα στον αδελφό Luigi dAyala Valva, μοναχό  από τη Μονή Bose, γνωστό για την αγάπη του για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, να συντάξει μια καλά τεκμηριωμένη και πολυσέλιδη μελέτη σχετικά με αυτήν τη μονή, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιταλικό διαδικτυακό περιοδικό «Settimana News» στις 11 Ιανουαρίου 2025. Μελετώντας αυτήν την έρευνα, επιχείρησα να φτιάξω μια μικρή σύνθεση και να τη μοιραστώ μαζί σας. 

Ένα «πανορθόδοξο» μοναστικό κέντρο

Όπως είναι γνωστό στο Άγιον Όρος δεν υπάρχουν μονάχα Έλληνες μοναχοί ή μοναστήρια, αλλά υπάρχει μία ευρεία εκπροσώπηση όλων των εθνών, στα οποία η ορθόδοξη πίστη είναι ευρέως διαδεδομένη. Έτσι, δίπλα από τα γνωστά ελληνικά μοναστήρια, συναντάμε το ρωσικό, το βουλγάρικο, το σέρβικο και το ρουμάνικο.

Αν και είναι γνωστό στους ιδικούς και υπάρχει εκτενής βιβλιογραφία σχετική με το θέμα, λίγοι ωστόσο,  γνωρίζουν ότι αυτή η ποικιλομορφία των εθνικών πολιτισμών στον Άθωνα συμπεριέλαβε, στο παρελθόν, και Λατίνους μοναχούς ιταλικής καταγωγής. Πρόκειται για το  μοναστήρι των Βενεδικτίνων της «Santa Maria degli Amalfitani», που μαρτυρείται τουλάχιστον από τα πρώτα χρόνια του 10ου έως τα τέλη του 13ου αιώνα. Να μη ξεχάσουμε και τον δικό μας:

(ΡΟΥΣΣΟΣ – ΜΗΛΙΔΩΝΗΣ ΜΑΡΚΟΣ
Το Άγιον
 Όρος και η Δύση, 963-1963
Άγνωστες πτυχές της Αθωνικής Ιστορίας
Εκδότης
 ΕΣΤΙΑ, 2013)

Πώς όμως ήταν δυνατόν ένα λατινικό μοναστήρι να επιβιώσει στο προπύργιο της Ορθοδοξίας για τόσους αιώνες, παραμένοντας μάλιστα αλώβητο ακόμα και όταν οι δυο  Εκκλησίες είχαν από καιρό αποξενωθεί η μία από την άλλη;

Ερείπια του μοναστηριού των Βενεδικτίνων στο Άγιον Όρος

Λίγη ιστορία

Η ίδρυση της μονής αυτής έγινε ήδη κατά τη διάρκεια της ζωής του Αγίου Αθανασίου  του Αθωνίτη, ο οποίος το 963 ίδρυσε την Μεγίστη Λαύρα. Στο Βίο αυτού του Αγίου,  που εγράφη πριν από το 1025, διαβάζουμε ότι το χάρισμα και η φήμη της αγιότητας του Αθανασίου προσέλκυσαν μοναχούς στο Όρος από όλη την οικουμένη, και συγκεκριμένα «από τη Ρώμη και την Ιταλία, την Καλαβρία, το Αμάλφι, την Ιβηρία [δηλαδή τη Γεωργία], την Αρμενία και ακόμη περισσότερες περιοχές της ενδοχώρας». Σε ένα άλλο απόσπασμα του ίδιου Βίου, το οποίο αναφέρεται σε μεταγενέστερη στιγμή της ζωής του Αγίου, αναφέρεται σε μοναχούς από το Αμάλφι που ζουν ήδη στο Όρος, οι οποίοι έρχονται να επισκεφθούν τη Λαύρα του Αθανασίου. Σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή, η παρουσία των Αμαλφιτών φαίνεται να χρονολογείται στα χρόνια της ζωής του Αγίου Αθανασίου (άρα πριν από το 1000 περίπου, την πιθανή ημερομηνία θανάτου του) και να συνδέεται άμεσα με το έργο και το πρόσωπό του.

Από άλλες πηγές, όπως από το Βίο του Ιωάννη και του Ευθυμίου (ιδρυτές της γεωργιανής μονής Ιβήρων) μαθαίνουμε άλλες λεπτομέρειες όπως την προέλευση αυτών των μοναχών. Αυτοί προέρχονταν από την αποικία του Αμάλφι στην Κωνσταντινούπολη και όχι απευθείας από το Αμάλφι. Μην ξεχνάτε ότι το Αμάλφι, την περίοδο αυτή, ήταν μία από τις ισχυρότερες ναυτικές Δημοκρατίες, με μεγάλα εμπορικά συμφέροντα στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, εκεί όπου διέθετε μια πολυπληθή παροικία, εκκλησίες και μοναστήρι.

Ο συγγραφέας αυτής της βιογραφίας, γράφοντας στα μέσα του 11ου αιώνα  για τη μονή των Αμαλφιτών καταλήγει: «Σήμερα είναι το μοναδικό μοναστήρι των Ρωμαίων στο Άγιο Όρος: ζουν εκεί μια υποδειγματική ζωή, οργανωμένη σύμφωνα με τον κανόνα και τις διατάξεις του Αγίου Βενεδίκτου, η ζωή του οποίου περιγράφεται στους Διαλόγους» (Πρόκειται για τους «Διαλόγους» του Πάπα Γρηγορίου του Μέγα, που περιέχει και ο Βίος του Αγ. Βενεδίκτου).

Το όνομα της Μονής ως «των Αμαλφιτών», το συναντάμε σε αρχειακά έγγραφα από το 1010 και μετά. Το πρώτο της όνομα ήταν πιθανώς Μοναστήρι «των Αποθηκών», από το τοπωνύμιο του τόπου όπου είχαν εγκατασταθεί οι μοναχοί, κοντά στο ακρωτήριο Κότσαρι.

Η εσωτερική ζωή του μοναστηριού

Αν και δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε, έστω και κατά προσέγγιση, τον αριθμό των μοναχών που ζούσαν σε αυτό το μοναστήρι, από ορισμένες ενδείξεις, καταλήγουμε πως πρέπει να είχε αρκετούς μοναχούς.

Όσον αφορά τη διοίκηση και την εσωτερική ζωή αυτής της μονής, σίγουρα, όπως μας λένε οι πηγές, η κοινότητα ακολουθούσε τον κανόνα του Αγίου Βενέδικτου, άρα ήταν από κάθε άποψη μια κοινότητα βενεδικτίνων.

Υπό αυτήν την έννοια, είναι πιθανό, όπως καταδεικνύουν διάφορες μαρτυρίες, οι βενεδικτίνοι μοναχοί του Αμάλφι στο Άγιος Όρος διέθεταν ένα scriptorium στο οποίο ασχολούνταν με το έργο της μετάφρασης κειμένων, τόσο από τα λατινικά στα ελληνικά όσο και από τα ελληνικά στα λατινικά.

Ωστόσο, η μονή, διατηρώντας τις δικές της παραδόσεις και τη δική της λειτουργική γλώσσα (οι λειτουργίες τελούνταν ασφαλώς στα λατινικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του κανόνα του Αγίου Βενεδίκτου), ήταν σε κάθε περίπτωση μέρος της διοικητικής δομής των Αθωνιτών: αναγνώριζε δηλαδή την εξουσία του Πρώτου, του προκαθήμενου του Όρους (ο οποίος, ωστόσο, δεν μπορούσε να παρέμβει στην εσωτερική διοίκηση της μονής), ενώ είχε πλήρη επικοινωνία με όλα τα άλλα μοναστήρια της χερσονήσου. 

Αδελφικές σχέσεις μετά το επονομαζόμενο σχίσμα

Δεν φαίνεται ότι τα πολιτικό-θρησκευτικά γεγονότα που οδήγησαν στον αμοιβαίο αφορισμό μεταξύ του Πάπα της Ρώμης και του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης το έτος 1054 (που εσφαλμένα θεωρείται ως η ημερομηνία του κανονικού σχίσματος μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Εκκλησίας) να έθεσαν με κανέναν τρόπο σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μοναχών αυτών να συνεχίσουν τη ζωή τους στον Άθω. Οι λατινικές υπογραφές που υπάρχουν στα έγγραφα μέχρι το τέλος του 12ου αιώνα δείχνουν σαφώς, ότι το μοναστήρι αυτό συνέχισε να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην ιστορία του Όρους και ότι η γλωσσική και πολιτιστική του ιδιαιτερότητα διατηρήθηκε και τηρήθηκε μέχρι τέλος της ύπαρξης του. Ως εκ τούτου, δεν προέκυψαν προβλήματα από την τοπική αναταραχή της Παλαιάς και Νέας Ρώμης.

Σε ένα μεταγενέστερο έγγραφο, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1230 (την εποχή της λατινικής κυριαρχίας στην Ανατολική Αυτοκρατορία, όταν ίσως η μονή των Αμαλφιτών είχε ήδη αρχίσει να παρακμάζει), μια φράση του κανονολόγου Δημητρίου Χωματηνού, ενώ σήμερα θα απέκλειε τη δυνατότητα μυστηριακής επικοινωνίας μεταξύ Λατίνων και Ελλήνων, στην εποχή του, αναγνώριζε, χωρίς να ονοματίζει τη μονή που εξετάζουμε, ότι στον Άθωνα Έλληνες και Λατίνοι μοναχοί ζούσαν πάντοτε σε κοινωνία μεταξύ τους και ότι «τους χώριζε μόνο η γλώσσα».

Η παρακμή της μονής

Η παρακμή της μονής, ωστόσο, ήρθε με τον καιρό, αδυσώπητη. Με την παρακμή του Αμάλφι ως ναυτικής δύναμης κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα, ελαττώθηκε και η υποστήριξη της κοινότητας του Αμάλφι στην Κωνσταντινούπολη, τόσο από οικονομικής άποψη, όσο και από απόψεως εγκατάστασης εκεί). Σε κάθε περίπτωση, μια πράξη του Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους, με ημερομηνία 1287, σημειώνει οριστικά ότι το μοναστήρι είναι «τώρα εντελώς παραμελημένο και στερημένο από κάθε ασφάλεια και κατεύθυνση, και τόσο παρακμασμένο που βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση: η εκκλησία και τα κελιά των μοναχών έχουν καταρρεύσει, έτσι ώστε κανείς δεν μπορεί να ασκήσει εκεί τη μοναχική ζωή ούτε να απαγγείλει τις τελετουργικές προσευχές για τους ισχυρότερους και αγιότερους αυτοκράτορές μας και για όλο το λαό των χριστιανών…  Εν ολίγοις, έχουν απομείνει μόνο συντρίμμια από ό,τι κάποτε χρησίμευε για τη συντήρηση όσων ζούσαν εκεί». Με την ίδια πράξη, αποφασίστηκε να δοθεί το κτίριο ως δωρεά και να ενσωματωθεί στις περιουσίες της Μεγίστης Λαύρας, η οποία ανέλαβε να το αποκαταστήσει και να το επαναφέρει στη ζωή. Ωστόσο, η ιστορία του λατινικού μοναστηριού των Αμαλφιτών είχε τελειώσει μία για πάντα.

Νοσταλγία για τη χαμένη ενότητα και ταπεινή αναμονή

Ακόμα και σήμερα, η θέα και μόνο του Πύργου των Αμαλφιτών απομεινάρι του μοναστηριού (βλ. φωτογραφίες), που στέκει μόνος του στην ανατολική αγιορείτικη ακτή που απλώνεται προς το Αιγαίο και περιβάλλεται από άγρια βλάστηση, προκαλεί βαθιά συγκίνηση στον επισκέπτη από τη Δύση. Παράγει μια θλιβερή νοσταλγία μιας χαμένης ενότητας, μίας εποχής που ήταν δυνατόν να ζει κανείς δίπλα-δίπλα, χωρίς καταδίκες και αμοιβαία αναθέματα.

+ Ιωάννης Σπιτέρης

Πηγή: Καθολική Επισκοπή Σύρου

13 σχόλια:

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Τρομερά ενδιαφέρον, ευχαριστούμε.

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Δεν το ήξερα αυτό το γεγονός,αλλά η πίστη μας βασίζεται στην δύναμη Του Θεού και όχι σε κάτι άλλο γιατί και επί μονοφυσιτισμού υπήρχαν στυλιτες μονοφυσίτες ,απέναντι ,απέναντι στους βράχους με ορθόδοξους ,αλλά οι πρώτοι έτρεχαν εις κενον και αντί να δερνουν δαίμονες γρονθοκοπουσαν αεριδες όπως ένας Ορθόδοξος στυλιτης είπε σε κάποιο Μονοφυσίτη στυλίτη....
Γιατί ,γιατί ο αποκομμένος από την Ορθ.Παραδοση άνθρωπος ,δεν μπορεί να σωθη από μόνος του στους δρόμους του πεπτωκοτος κόσμου,αλλά στην εμπειρική οδό της καθάρσεως της καρδιάς με όλα τα μέσα που έχει η Μία ,Αγία,Καθολική και Αποστολική Εκκλησία,μέσα από την αποστολοΠαραδοτη άπαξ παραδοθείσα πίστη και την εμπειρία και θεογνωσία Των αγίων και θεοφορων Πατέρων,την αγάπη των δογμάτων και τα Μυστήρια της Ορθ.Εκκλησιας!!!
Δυστυχώς, ΕΚΤΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ,θεωρούν λάθος ,άλλοι θεωρούν συντηρητισμό ,ενώ είναι πρόοδος στην κυρ ιολεξία ,πρόοδος πνευματική κ εν Χριστώ αρετή,επειδή θα χρειαστεί κόπος για να σωθη κανείς με την Χάρη Του Ζώντος Θεού!
Ενώ χωρίς την Χάρη τρέχει εις κενον ακόμα και αν ήταν στα πιο αποκρυμνα σημεία της γης,ΔΙπλα δίπλα σε ορθόδοξους...
.
Ελεγε ο πατήρ Σωφρόνιος ΣαΧαρωφ
Ότι όχι μόνο δεν είναι συντηρητισμός αυτό,αλλά για τους αγίους Πατέρες λέγεται Αγάπη Θεού γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να φθάσει κανείς να ομιλεί Ο Θεός εντός του,με την αυτοενεργουμενη ευχή ,για να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με Αυτόν !

Ανώνυμος είπε...

Το άρθρο δέν διευκρινίζει κάτι πολύ σημαντικό, άν δηλαδή οι Αμαλφίτες Βενεδικτίνοι μοναχοί μνημόνευαν στις ακολουθίες τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως σύμφωνα με τήν Παράδοση ή τον Πάπα.

Ανώνυμος είπε...

Αν γνωρίζει κάποιος ας γράψει, έχει ιστορικό ενδιαφέρον.

Ανώνυμος είπε...

Κατά όπως πάνε τα πράγματα "καιρός των καιρών μας να ξανά δούμε τέτοιο."!

Ανώνυμος είπε...

Ἀπό τήν κατωτέρω ἠλεκτρονική διεύθυσνη:
http://agioritikesmnimes.blogspot.com/2011/12/346-1.html
παραθέτω κείμενο ὅπου σημειώνεται καί καταγράφεται ἡ παρουσία καί λειτουργία τῆς Μονῆς Ἀμαλφινῶν ἀπό τό ἔτος 970 μέχρι τό ἔτος 1198 στό Ἅγιον Ὅρος, ἐπανδρωμένης μέ μοναχούς «από την ιταλική πόλη Amalfi της επαρχίας Σαλέρνο, περιοχή που υπαγόταν στη βυζαντινή αυτοκρατορία» ὅπως χρακτηριστικά ἀναφέρει.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011
346 - Αλλοεθνείς στο Άγιο Όρος, 1. Αμαλφινοί

Ι. ΑΜΑΛΦΙΝΟΙ
Οι Αμαλφινοί μοναχοί, μια 7μελής ομάδα ευσεβών χριστιανών, έρχονται στο Όρος κατά το 984-985. Της ομάδας ηγείται ο Λέων, αδελφός του δούκα του Benevento Pantolfo του Β΄. Κατάγονται όλοι από την ιταλική πόλη Amalfi της επαρχίας Σαλέρνο, περιοχή που υπαγόταν στη βυζαντινή αυτοκρατορία.

Ο Λέων και οι μαθητές του ήρθαν στο Όρος λαϊκοί και εκάρησαν στην Ιερά Μονή Ιβήρων από τον Ίβηρα Άγιο Ιωάννη. Μετά μια 5ετία περίπου αυτοί θ' αρχίσουν να οργανώνουν στα όρια της Μεγίστης Λαύρας μια δική τους Ρωμαϊκή μονή, ένα monasterium amoenum (=μοναστήρι τερπνό), σε περιοχή που τους δώρισε ο Άγιος Αθανάσιος.

Ο τόπος, που μέχρι σήμερα δέχτηκε πολλές ονομαστικές παραλλαγές (Αμαλφινών, Αμαλφιτινών, Μολφιτάνου, Μολφινού, Μορφινού, Μορφονού), διατηρεί ακατάλυτο μνημείο παρουσίας τον πύργο του.

Της άφιξης του Λέοντα στον Άθω είχε προηγηθεί η άφιξη Νικηφόρου του Γυμνού. Ο Νικηφόρος ξεκινά για τον Άθω με τον αββά του Φαντίνο. Ο Φαντίνος κατά τη διέλευσή τους από τη Θεσσαλονίκη πεθαίνει και ο Νικηφόρος έρχεται μόνος στη Λαύρα του Αγίου Αθανασίου, όπου εγκαθίσταται. Είναι αρχές της 10ετίας του 970. Ο Νικηφόρος ήταν τρανός ασκητής κι έκανε τραχύ ασκητικό βίο, «ενδιαιτώμενος γυμνός τοις της Καλαβρίας όρεσι». Στην αρχή αυτός συνέχισε τον ιδιόρρυθμο τρόπο ζωής, όμως ο Αθανάσιος τον πείθει ν' ακολουθήσει την κοινοβιακή τάξη: «την σινδόνα αυτού εξέδυσεν και την όλην αυτού διαγωγήν εις την των κοινοβιακών κατήλαξεν».

Υπάρχουν κι άλλα γνωστά ονόματα Ιταλών Αγιορειτών του 10ου και 11ου αιώνα. Υπάρχουν και μονές γνωστές: της Χιλιάδος, του Καλαβρού (η τελευταία ήταν γνωστή ως μονή του Μ. Βασιλείου, αλλά ο κτήτοράς της, αξιωματούχος της αυλής των Κομνηνών, Βασίλειος Καλημέρης, δώρησε στο μοναχό Βαρθολομαίο di Simeri η οποία από τότε «το μοναστήριον του Καλαβρού παρά τοις εγχωρίοις επονομάζεται».

Το Λέοντα διαδέχεται, από το 991 ο Ιωάννης, ο οποίος υπογραφόταν λατινικά. Ο διάδοχός του, πάλι Ιωάννης, από το 1017-1035, υπογράφεται ελληνικά. Η σειρά των ηγουμένων εκτείνεται μέχρι το 1169. Η μονή φαίνεται να λειτουργεί υποτυπωδώς μέχρι και το 1198. Αναφέρεται σε έγγραφο του έτους εκείνου, κατοικούμενη από αλλόγλωσσους μοναχούς. Όμως το επόμενο έτος, ενώ αναφέρεται από τις μονές των αλλοεθνών η Ιβήρων, δεν αναφέρεται η Αμαλφινών. Το παπικό σχίσμα που κατέκλυσε την Ιταλία κατέστησε αδύνατη την επάνδρωση της Μονής. Η Μονή «καταμεληθείσα πάντη και πάντων εξαπορήσασα» με έρημη την εκκλησία και τα κελλιά, εγκαταλείπεται «εις παντελή απώλειαν, ως λείψανα μόνον εναπομείναι». Έτσι ο Πρώτος Ιωάννης και η Μέση αποφασίζουν να την παραδώσουν στη Μεγίστη Λαύρα, «εις ανακαίνισιν και περιποίησιν αυτής και βελτίωσιν πάντων των εν αυτή». Η προσάρτηση επικυρώνεται τον ίδιο χρόνο από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Β΄ (1283-89) και τον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄ (1282-1328).

Το Όρος παρείχε κοινοτικά πρότυπα που η Δύση πολύ τα χρησιμοποίησε: σειρά ηγουμένων του Monte Cassino είχαν στενές σχέσεις με το Όρος. Επίσης οι δομινικανοί μοναχοί αντέγραψαν το κοινοτικό σύστημα του Άθω, ενώ ο Joachim da Fiore (1130-1202) κατέβαλλε προσπάθειες να ιδρύσει στη Νότια Ιταλία ένα παπικό Άγιο Όρος.

Πηγή: Δωροθέου Μοναχού, ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Μύηση στην Ιστορία του και τη Ζωή του, εκδ. ΤΕΡΤΙΟΣ, Κατερίνη

Θεόδωρος Σ.

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια καί σχετικά μέ τούς Ἀμαλφινούς μοναχούς καί τό γεγονός ὅτι «Ο Νικηφόρος ξεκινά για τον Άθω με τον αββά του Φαντίνο. Ο Φαντίνος κατά τη διέλευσή τους από τη Θεσσαλονίκη πεθαίνει και ο Νικηφόρος έρχεται μόνος στη Λαύρα του Αγίου Αθανασίου, όπου εγκαθίσταται.», παραθέτω συμπληρωματικά ἀπό τή διεύθυνση:

http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/agiologion/osios_fantinos_neos.htm

τά κατωτέρω:

Βίος καὶ Πολιτεία τοῦ Ὁσίου Φαντίνου τοῦ Νέου
(Ἐκδόσεις Ἱ. Μ. Εὐαγγελισμοῦ Θεοτόκου Ὀρμυλίας, 1996)
.......
Σημειώσεις
[1] Ὅσιος Φαντῖνος: Ἀπὸ τὸν χῶρο τῆς Καλαβρίας, μᾶς εἶναι γνωστοὶ δύο Ἑλληνοϊταλοὶ Ἅγιοι ποὺ φέρουν τὸ ὄνομα Φαντῖνος. Ὁ ἕνας, ποὺ προέρχεται ἀπὸ τὴν Σικελία, φέρεται ὡς Ἅγιος Φαντῖνος ὁ Παλαιός, διότι προηγεῖται χρονικά. Καίτοι Σικελός, ἔδρασε ὅμως στὴν Νότιο Καλαβρία, στὴν περιοχὴ τῆς Ταυριανῆς, ὅπου κατὰ τὴν παράδοση ἐτάφη τὸ 336 μέσα σὲ μία ἀρχαία κρύπτη, τὴν ὁποία ἔφερε στὸ φῶς πρόσφατα ἡ χριστιανικὴ ἀρχαιολογία. Ἦταν κρυπτοχριστιανός, δοῦλος κάποιου εἰδωλολάτρου κυρίου, τοῦ Βαλσαμίου, ποὺ τοῦ εἶχε ἀναθέσει νὰ βόσκει τὰ ἄλογα, ἐξ οὗ καὶ ἡ προσωνυμία του· Φαντῖνος ὁ Ἱππονομεύς. Ἐπετέλεσε πολλὰ θαύματα, γιὰ αὐτὸ καὶ ἀποκαλεῖται θαυματουργός. Εἰκονίζεται συνήθως ὡς στρατιωτικὸς πάνω σὲ ἄλογ. Ἡ μνήμη του ἀναγράφεται στὶς 24 Ἰουλίου. Ἀκολουθία του συνέθεσε ὁ συμπατριώτης του Ὅσιος Ἰωσὴφ ὁ Ὑμνογράφος.
Ὁ ἄλλος ὁμώνυμός του εἶναι ὁ Ὅσιος Φαντῖνος ὁ Νέος πολὺ μεταγενέστερος τοῦ πρώτου. Γεννήθηκε στὴν Καλαβρία στὶς ἀρχὲς τοῦ 10ου αἰῶνα καὶ ὑπῆρξε μοναχός, ἐκοιμήθη δὲ στὴν Θεσσαλονίκη, ὅπου ἔζησε ὀκτὼ χρόνια πρὸς τὸ τέλος τοῦ τρίτου τετάρτου τοῦ ἰδίου αἰῶνος.
Δὲν γνωρίζουμε τὰ ἀκριβὴ χρονολογικὰ δεδομένα γιὰ τὴν γέννηση καὶ τὴν κοίμηση τοῦ Ὁσίου Φαντίνου τοῦ Νέου. Ὁ βιογράφος του ἀναφέρει μόνο ὅτι ἐκοιμήθη σὲ ἡλικία 73 ἐτῶν, ἡμέρα Σάββατο. Σὲ ὅλα τὰ παλαιὰ Συναξάρια τοῦ α´ μισοῦ τοῦ 10ου αἰῶνος, καθὼς καὶ στὸ Συναξάριον Κωνσταντινουπόλεως, ἡ μνήμη τοῦ Ὁσίου Φαντίνου μνημονεύεται στὶς 14 Νοεμβρίου.
Ἡ μνήμη τοῦ Ὁσίου Φαντίνου τοῦ Παλαιοῦ, ἀναφέρεται στὰ ἑλληνοϊταλικὰ Συναξάρια στὶς 24 Ἰουλίου, ἐνῷ στὰ Συναξάρια τῆς Ἀνατολῆς στὶς 30/31 Αὐγούστου. Οἱ δύο ὅμως αὐτοὶ Ἅγιοι, ποὺ ἐκτὸς ἀπὸ τὴν κοινότητα τοῦ ὀνόματός τους εἶχαν καὶ κοινὴ πατρίδα, ἀρκετὰ νωρὶς ἄρχισαν νὰ συγχέονται μεταξύ των. Γιὰ αὐτὸ καὶ ἡ μνήμη τοῦ Ὁσίου Φαντίνου τοῦ Νέου, μετατέθηκε λόγῳ τῆς συγχύσεως στὶς 30 Αὐγούστου.
.......
[7] Βιτάλιο καὶ Νικηφόρο: Γιὰ τὸν Βιτάλιο δὲν γνωρίζουμε τίποτα, γιὰ τὸν Νικηφόρο ὅμως ἔχουμε σημαντικὲς πληροφορίες ἀπὸ τὸν Βίο τοῦ Ὁσίου Ἀθανασίου τοῦ Ἀθωνίτου. Ἐκεῖ ἀναφέρεται ὅτι ὁ Ὅσιος Νικηφόρος, τὸ ἐπώνυμο Γυμνός, κατὰ θεία προσταγή, πῆγε στὸ Ἅγιον Ὄρος καὶ ὑπετάγη στὸν Ὅσιο Ἀθανάσιο. Πῆρε τὴν ἐπωνυμία γυμνός, γιατὶ ζοῦσε γυμνὸς στὰ βουνὰ τῆς Καλαβρίας. Ὁ Ὅσιος Ἀθανάσιος στὴν ἀρχὴ τὸν ἄφησε νὰ ζῇ ὅπως εἶχε συνηθίσει. Σιγὰ σιγὰ ὅμως τοῦ ἄλλαξε τὸν τρόπο αὐτὸ τῆς ζωῆς καὶ τὸν καθιστᾶ κοινοβιάτη. Ἔφθασε δὲ σὲ μεγάλα ὕψη ἀρετῆς καὶ ἐκοιμήθη ὁσιακά. Ὅταν ἔγινε ἡ μετάθεση τῶν λειψάνων του στοὺς καινούργιους τάφους ποὺ ἔκτισε ὁ Ὅσιος Ἀθανάσιος, εἶδαν ὅτι τὰ ὀστᾶ τοῦ Ὁσίου Νικηφόρου εἶχαν μυροβλύσει.

Θεόδωρος Σ.

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Πόσα και πόσα τέτοια παιδιά της Αγάπης του τάχα μου "χαμένα¨ μικρό-ψυχικά δεν έχει μαζέψει από δω κι από κει ο Χριστός ! Κύριε Ελέησον. Αθανάσιος Κοτταδάκης

Ανώνυμος είπε...

Από τα στοιχεία που δίνουν τα σχόλια του Θεόδωρου, φαίνεται ότι οι Αμαλφινοί μοναχοί ήσαν μάλλον Ορθόδοξοι καί όχι Λατίνοι με τήν σημερινή έννοια, καί το μοναστήρι δέν θα πρέπει να ονομάζεται Λατινικό, δηλαδή μή Ορθόδοξο.

Ανώνυμος είπε...

«...στο Άγιον Όρος ένα μοναστήρι Λατίνων μοναχών του Αγίου Βενεδίκτου...»

Ἡ παράθεση τῶν ἀνωτέρω κειμένων μᾶς ἐνημερώνουν περί τῆς Ἰταλικῆς Μονῆς τῶν Ἀμαλφινῶν στό νεοσύστατο Ἅγιον Ὅρος.
Ἡ περίοδος στήν ὁποία ἀναφέρονται εἶναι πρίν τό Σχίσμα (1054) ὅπου δέν μποροῦμε νά ἰσχυριζόμαστε γιά τήν παρουσία Λατίνων ( μέ τή σημερινή ἔννοια) ἀλλά γιά Ἰταλῶν μοναχῶν, δηλαδή Ἰταλικό Μοναστήρι, ὅπως ἄλλωστε ἔχουμε στό Ἅγιον Ὅρος Σερβικό Μοναστήρι (Μονή Χιλανδαρίου ἀπό τό 1198), Ρωσικό (Μονή Ἁγίου Παντελεήμονος ἀπό τίς ἀρχές τοῦ 11ου αἰώνα) καί Βουλγαρικό (Μονή Ζωγράφου ἀπό τό 10ο αἰώνα) πού ἀκολουθοῦν τήν Ὀρθόδοξη Πίστη καί Παράδοση, γιά τό λόγο αὐτό καί σημειώνεται πώς «Το παπικό σχίσμα που κατέκλυσε την Ιταλία κατέστησε αδύνατη την επάνδρωση της Μονής» μέ ἀποτέλεσμα τήν ἐγκατάλειψή της τό ἔτος 1198.
Καί φυσικά δέν μᾶς ἀφήνουν περιθώρια νά ἀναφερόμαστε σέ Μοναχούς τοῦ Ἁγίου Βενεδίκτου (481-563) ὅπως σήμερα νοοῦνται καί ἀναφέρονται, ἀλλά σέ μοναχούς ὀρθοδόξους ἀπό τήν Ἰταλία, κάτι πούς τούς ἔκανε καί δεκτούς ἀπό τόν Ἅγιο Ἀθανάσιο τόν Ἀθωνίτη (930-1004) , ὅπως ὁ ὅσιος Φαντῖνος (900-974).
Ἀντιθέτως βέβαια, μποροῦμε ἄνετα νά καταλήξουμε στό συμπέρασμα καί νά ἰσχυριστοῦμε πώς οὐδέποτε ὑπῆρξε καί λειτούργησε Μοναστήρι ἑτεροδόξων στό Ἅγιον Ὅρος.
Πῶς θά μποροῦσε ἄλλωστε, νά ἐπιτραπεῖ ἀπό τήν Ἔφορο, τήν Ἠγουμένη τοῦ Ἁγίου Ὅρους τήν Ὑπεραγία Θεοτόκο, νά γίνει κάτι τέτοιο στό Περιβόλι Της;

Μεταφέρω ἀπό τήν κατωτέρω διεύθυνση:
https://www.monastiriaka.gr/blog/thavmatourgi-eikona-panagia-eforos-tou-agiou-orous

«Η εκκλησιαστική παράδοση αναφέρει ότι η Θεοτόκος, συνοδευόμενη από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη και κατευθυνόμενη προς την Κέρκυρα με σκοπό να επισκεφθούν τον Λάζαρο, βρέθηκε κοντά στον Άθωνα.
Εξαιτίας μιας μεγάλης θαλασσοταραχής, αναγκάστηκαν να αποβιβαστούν στο μέρος όπου βρίσκεται σήμερα η Ιερά Μονή Ιβήρων. Λέγεται πως η Παρθένος Μαρία θαύμασε τόσο πολύ τον τόπο αυτό κι έτσι ζήτησε από τον Υιό της, Κύριο Ιησού Χριστό να της το παραχωρήσει σαν δώρο.
Για τον λόγο αυτό, το Άγιον Όρος ονομάζεται αλλιώς ‘Περιβόλι της Παναγίας’ και η Θεοτόκος θεωρείται Έφορος ή Ηγουμένη του Αγίου Όρους.

Περίπου το 655 με 681 μ.Χ. , η Παναγία Έφορος του Αγίου Όρους έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο βουνό Άθωνα και συγκεκριμένα στον ερημίτη Άγιο Πέτρο. Ύστερα από τέσσερις με πέντε αιώνες, η Θεοτόκος εμφανίστηκε στον ερημίτη Νικόλαο, ηγούμενο της Μονής Μεγίστης Λαύρας.
Η Παναγία είπε τα εξής λόγια στους δύο ερημίτες:
«Η κατοίκησή σας και η κατά Θεόν ανάπαυσή σας αλλού πουθενά δεν θα είναι παρά μόνο στο Όρος του Άθωνος, το οποίον έλαβα από τον Υιόν και Θεόν μου να είναι κλήρος δικός μου, στον οποίον εκείνοι που θέλουν να αναχωρήσουν από τις κοσμικές φροντίδες και συγχύσεις, να έρχονται σ’ αυτό και να δουλεύουν στο περιβόλι αυτό, να καλλιεργούν την αρετή, την καθαρότητα της καρδιάς και την αγνότητα της ψυχής τους και από τώρα και εμπρός θα λέγεται από όλους «Άγιον Όρος».

«Άγιον Όρος τουτεΰθεν κεκλήσεται… και περιβόλι δικό μου».

Η Παναγία Έφορος του Αγίου Όρους ύστερα από τα λόγια που είπε στους ερημίτες, έδωσε μια υπόσχεση. Τους υποσχέθηκε πως η αγάπη της θα είναι τόσο μεγάλη προς αυτούς που θα αποτελεί σκέπη, προφύλαξη και προστασία απέναντι σε όλους τους πειρασμούς, τις κακεντρέχειες και τους κινδύνους.
.......
Σήμερα, το Περιβόλι της Παναγίας, συνεχίζει αδιάλειπτα την πνευματική του δράση και διαφυλάσσεται με συνέπεια η Πίστη και ο ιερός αγώνας των μοναχών.»

Θεόδωρος Σ.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι, όπως φαίνεται, η Θεία Πρόνοια έφερε αυτούς τους ανθρώπους στην Ανατολή καί ειδικά στο Αγιον Ορος, διότι άν έμεναν στην Δύση καί τούς προλάβαινε το Σχίσμα, ποιός ξέρει τί κατάληξη θα είχαν ....

Ανώνυμος είπε...

Δεν ήταν χαμένα, γιατί πήγαν εκεί με βάση τις ιστορικές αναφορές πιο πάνω προ του 1054, ήτοι προ του σχίσματος.

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Το ζήτημα είναι άλλο:
Δηλαδή, το σχίσμα κατάργησε την Ιερά Μονή ανταλλάσσοντας την αυλια με την ύλη;
Την ενέργεια της Χάριτος δια της ασκήσεως με κατι άλλο καταδικαστέο από τους αγίους Πατέρες;
Την άγνοια ,αψηφώντας το Έλεος Του Θεού το οποίον εξαρτάται από τη ταπείνωση και την πίστη όπως μάθαμε; Δηλαδή που σταμάτησε άραγε το όλον τραύμα ;
Φαίνεται περίεργο(!)