Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2025

C. S. Lewis - π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος

C. S. Lewis

π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος

Σαν σήμερα το έτος 1963 τέλειωσε η επίγεια ζωή ενός πελώριου ανθρώπου, του C. S. Lewis που γεννήθηκε στο Μπέλφαστ της  Ιρλανδίας το 1898 και πέθανε στην Οξφόρδη της Αγγλίας. Ο Lewis άρχισε να διαβάζει σε ηλικία τριών ετών και στα πέντε του είχε ήδη αρχίσει να γράφει ιστορίες για μια φανταστική χώρα που κατοικούνταν από «ντυμένα ζώα» ! (The Imaginary world of the young  C. S. Lewis 1985) 

Το 1925 έγινε μέλος και διδάσκων στο  Magdalen College της Οξφόρδης, θέση που κατείχε μέχρι το 1954. Από το 1954 μέχρι το 1963 ήταν καθηγητής Μεσαιωνικής και Αναγεννησιακής αγγλικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Έγραψε αρκετά βιβλία με θέματα της ακαδημαϊκής του εξειδίκευσης και ακόμα περισσότερα απολογητικά για τον Χριστιανισμό τον οποίο είχε απορρίψει σε πρώιμη ηλικία, (ίσως από τον θάνατο της μητέρας του). Με τον δυναμισμό της ελεύθερης σκέψης του, από τα έργα του  George Mac Donald και του  G. K. Chesterton  οδηγήθηκε, μέσω ενός αρχικού θεϊσμού, που τον ελευθέρωσε από εγωιστικές αυταπάτες ισοθεΐας, στην χριστιανική Πίστη, την οποία αγάπησε και αποδέχτηκε – ενστερνίστηκε σε γοητευτικά μεγάλο βάθος. Γεγονός που τον έκανε (και με την από το πρωτότυπο γνώση της σκέψης του Μεγ. Αθανασίου) εντυπωσιακό ερμηνευτή. 

Έγραψε ουσιαστικά έργα για θέματα οδυνηρά και δύσκολα. Για το πρόβλημα του πόνου, για τα θαύματα, για την κατάσταση των ψυχών, για την προσευχητική πρόσληψη των Ψαλμών.

Έγραψε την παγκοσμίως γνωστή «παιδική» σειρά το “Χρονικό της Νάρνια” σε εφτά βιβλία κατά αναλογία των ημερών της Δημιουργίας προφανέστατα. Η μυθιστορηματική πρόσληψη και ανάγνωση του Βαπτίσματος (Ο ταξιδιώτης της αυγής), της μετά θάνατον συγχώρησης των αμαρτιών (Πρίγκιπας Κασπιανός), η αίσια κατάληξη του μυστηρίου του κόσμου και της ζωής (Η τελευταία μάχη), αποτελούν θεμελιακή και ριζική (αν δεν είναι αυτό πλεονασμός) στήριξη στην περιπέτεια της Πίστης. 

Μετά τον θάνατο του εκδόθηκαν σκέψεις του που είχε γράψει για προβλήματα που προκύπτουν κατά την προσευχή, την Λειτουργία, την λατρεία γενικότερα, και την δογματική, με τίτλο: Letters to Malcolm.

Το βιβλίο που θεωρούσε ως το καλλίτερο του είναι το «Μέχρι να έχουμε πρόσωπα» (Στα Ελληνικά: Έρως και ψυχή). Ήξερε πλέον ότι αν δεν ανεβείς από το άτομο στο πρόσωπο δεν υπάρχει Ζωή μόνον ύπαρξη! Έγραψε και δυο βιβλία εντυπωσιακά και σύνθετα. Τα «31 γράμματα από την κόλαση»   (Screwtape Letters) όπου σε μορφή αλληλογραφίας δυο… διαβόλων, με ιδιαίτερη ζωντάνια αποτυπώνεται ο δρόμος της ωριμότητας κατ’ αρχάς και της αγιότητας εν συνεχεία. Και δεύτερο το «Μεγάλο Διαζύγιο», που αφορά την σχέση του ανθρώπου με τον Θεό μετά την αναχώρηση από αυτόν εδώ τον κόσμο. Μετά τον αδόκητο θάνατο της γυναίκας του έγραψε με ψευδώνυμο το: «Η Ανατομία μιας οδύνης», όπου εξέφρασε την θλίψη και το πένθος και τις πνευματικές αμφιβολίες που πέρασε μένοντας μόνος στην από εδώ πλευρά του ποταμού! (Ταινία Shadowland, όπου τον υποδύθηκε ο Άντονι Χόπκινς). 

Το 2021 γυρίστηκε η ταινία The most Relactant Convert που περιγράφει την πνευματική του διαδρομή και μεταστροφή προς τον χριστιανισμό. Ο Μαξ Μακλίν και ο Νίκολας Ραλφ «ενσαρκώνουν» τον C. S. Lewis της νεότητας και της ωριμότητας και παρουσιάζουν την πνευματική του μετάλλαξη.

Το enoriako.info ξεκινώντας από την ημέρα του θανάτου του -22 Νοεμβρίου- και για ένα χρόνο θα αναρτά κάθε μέρα (στην θέση από το ποίημα του μήνα) ένα μικρό απόσπασμα από κάποιο από τα έργα του, σαν υπομνηστικό… trailer για ανάγνωση των έργων του, που έχουν μεταφραστεί από τις εκδόσεις ΙΩΝΑΣ (https://ionasbooks.gr/) και για υπόμνηση προσευχής για την ψυχή αυτού, που με το όλο έργο του, βοηθά τις ψυχές μας.   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: