Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

"Η αλήθεια δεν κινδυνεύει ποτέ από το διάλογο" - Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης

Ιδιαίτερα επιτυχημένη κρίθηκε από την πλειονότητα των συμμετεχόντων η ημερίδα για τον θεολογικό διάλογο μεταξύ Ορθόδοξης Εκκλησίας και ρωμαιοκαθολικών, που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των δύο συμπροέδρων του θεολογικού διαλόγου καρδινάλιου Walter Kasper και του Μητροπολίτη Περγάμου και ακαδημαϊκού Ιωάννη Ζηζιούλα.
Τη σημασία του κειμένου της Ραβέννας εξήρε και ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης Ζηζιούλας, Ακαδημαϊκός. Χαρακτήρισε το διαχωρισμό των Ορθοδόξων και των ρωμαιοκαθολικών ως ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα της εποχής και την αιτία του, το σχίσμα, ως το τραγικότερο γεγονός στην ιστορία της εκκλησίας. “Πρέπει να μεριμνήσουμε για την ενότητα της εκκλησίας”, τονίζει και κάνει λόγο για αλλαγή στάσης και από την πλευρά των ρωμαιοκαθολικών. “Η αλήθεια δεν κινδυνεύει ποτέ από το διάλογο”, είπε.

2 σχόλια:

Αριμαθαίος είπε...

Υποκλίνομαι με απέραντο σεβασμό, στον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη διότι «τολμά» να πει την θεολογική του γνώμη, χωρίς να φοβάται τους φανατικούς τραμπούκους. Η αλήθεια την οποία με υπευθυνότητα υπηρετεί του δίδει ανδρεία. Με σεβασμό ασπάζομαι την δεξιά του.
Αριμαθαίος

Πατρέας είπε...

Ο διάλογος είναι μία αναγκαιότητα και η μόνη αποδεκτή εναλλακτική λύση στο να προσεγγίσουν οι δύο θρησκείες η μία την άλλη. Κοινή επιθυμία είναι να παραμεριστούν οι πολλές παρανοήσεις και προκαταλήψεις, που επιβαρύνουν μέχρι τις μέρες μας την κοινή τους ιστορία. Πρέπει να καλλιεργήσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, ώστε να επιτευχθεί η βαθύτερη κατανόηση και η σταδιακή προσέγγιση των μερών. Η υπέρβαση ενός παρελθόντος και ενός παρόντος γεμάτων αποξένωση, αντιπαράθεση, εχθρότητα και μίσος θεωρείται αναγκαιοτάτη. Οι υπεύθυνοι του διαλόγου πρέπει να επιδιώκουν κοινές προσπάθειες για τη λύση των κοινών προβλημάτων του κόσμου μας, την ανοικοδόμηση μιάς ανθρώπινης, δίκαιης και αδελφικής κοινωνίας.
Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος