Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Μία και ενιαία Εκκλησία - Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης

Ευθύνη πάντων ημών, ιδία δε των το επισκοπικόν λειτούργημα εμπεπιστευμένων, δεν παύει να είναι η προστασία της ενότητος ταύτης και η παντί τρόπω επιβεβαίωσις αυτής. Τούτο καθίσταται ιδιαιτέρως αναγκαίον δι’ ημάς τους Ορθοδόξους, καθότι, ως εκ της συγκροτήσεως της Εκκλησίας ημών εξ αυτοκεφάλων Εκκλησιών, πολλάκις θεωρούμεθα ως άθροισμα Εκκλησιών και ουχί ως μία Εκκλησία.
Και είναι μεν αληθές ότι η Ορθόδοξος Εκκλησιολογία αντιλαμβάνεται την ενότητα της Εκκλησίας ως ενότητα αυτοκεφάλων Εκκλησιών, κατ’ ουδένα όμως τρόπον δεν πρέπει τούτο να ερμηνευθή ως υποδηλούν ότι αποτελούμεν “Εκκλησίας” και όχι “Εκκλησίαν”.
Υπάρχει μόνον μία και ενιαία Ορθόδοξος Εκκλησία, και τούτο δηλούται τόσον εν τη κοινή πίστει και λατρεία όσον και εν τη κανονική διαρθρώσει αυτής.
Ως ετόνισεν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος εν τη προσφωνήσει αυτού προς τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών κατά την Σύναξιν αυτών εν Φαναρίω τον παρελθόντα Οκτώβριον, η αυτοκεφαλία δεν πρέπει να εκτραπή εις “αυτοκεφαλισμόν”. Εν ταις προς αλλήλας και προς τους έξω σχέσεσιν αι αυτοκέφαλοι Ορθόδοξοι Εκκλησίαι δέον να ενεργούν ως εν σώμα, ως μία και ενιαία Εκκλησία.
Απόσπασμα ομιλίας τού Σεβ. Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου, Προέδρου της Δ΄ Προσυνοδικής Πανορθοδόξου Διασκέψεως, κατά την έναρξιν των εργασιών αυτής. Σαμπεζύ Γενεύης, 8 Ιουνίου 2009

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Περγάμου Ιωάννης.
Άγιος σύγχρονος.
Για τον Χριστόδουλο ούτε λέξη ?
Μεγάλη ντροπή.

Πατρέας είπε...

Ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας, έχει διατελέσει καθηγητής συστηματικής θεολογίας στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Γλασκώβης και King’s College του Λονδίνου. Το 1993 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 2002 διετέλεσε πρόεδρός της. Δεν μπόρεσα να καταλάβω την σύγκριση και που κολλάει αυτό για τον Χριστόδουλο.

Ανώνυμος είπε...

προσωπικα μου αρέσουν και οι δύο γιά διαφορετικους λόγους ο καθένας.Πειράζει;θά πρέπει νά διαλέξω;

Ανώνυμος είπε...

o Περγαμου έχει γραψει πρωτοποριακα βιβλια.Αυτό είναι πολυ σοβαρό!