Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Χρέος Αγάπης - Πατριάρχης Βαρθολομαίος

"Κάμνομεν το χρέος της αγάπης, διαλεγόμενοι τιμίως και υπευθύνως με τους εκτός των κόλπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, και αφήνομεν το Πνεύμα το Άγιον να ενεργήση περαιτέρω όπως Εκείνο κρίνει. Οφείλομεν να μη απομονούμεθα εγωϊστικώς εις την αυτάρκειάν μας, κινδυνεύοντες να κατακριθώμεν μετά των «την αλήθειαν εν αδικία κατεχόντων», διότι ο θησαυρός της αληθείας, τον οποίον έχομεν κληρονομήσει, δυνητικώς ανήκει εις όλους, και όσον γίνονται κοινωνοί του, τόσον περισσότερον θα αυξάνη το Σώμα του Χριστού και μεγαλύτερος θα είναι ο μισθός μας παρά Κυρίου!".

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Προς την 13η Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών στην Λυών.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Το χρέος της αγάπης" του Παναγιωτάτου Πατριάρχου μας είναι να μιμηθεί το παράδειγμα των αγίων πατέρων της Εκκλησίας μας. Τα υπόλοιπα είναι εφευρέσεις ενός των προκατόχων του που απάδουν στην εκκλησιαστική παράδοση και ζωή καί σκανδαλίζουν το πλήρωμα της Εκκλησίας.
Οι Άγιοι Πατέρες της 4ης Οικουμενικής εν Χαλκηδόνι Συνόδου που χθές μόλις εορτάσαμε, ορθοτομούντες τον λόγον της αληθείας και αγάπη έδειχναν προς τους αιρετικούς καί δεν "απομονόνωνταν εγωιστικώς εις την αυτάρκειάν των"...

Ανώνυμος είπε...

Η Πατριαρχική ομιλία είναι καταπληκτική και δίνει θεολογική απάντηση στο "γιατί" των οικουμενικών διαλόγων, σε όλους τους γεμάτους φοβικά σύνδρομα αντιοικουμενιστές.
Υάκινθος.

Ανώνυμος είπε...

«έχουμε την υποχρέωση, ως Χριστιανοί και ως Εκκλησίες, να μεταφέρουν το αναστάσιμο μήνυμα της ελπίδας, το μήνυμα της καταλλαγής και της ειρήνης, ότι ο Χριστός είναι η ελπίδα του κόσμου»
Βαρθολομαίος Α΄

Ανώνυμος είπε...

Χρέος αγάπης και προς τους αιρετικού; κάπου έχει χαθεί το μέτρο με την «οικονομία» και την «αγάπη».

Ανώνυμος είπε...

Κάνει σοβαρές και υπεύθυνες κινήσεις ο Πατριάρχης για την ενότητα των Ορθοδόξων και την προσέγγιση με τους ετερόδοξους. Προσευχή και ελπίδα να ευοδωθούν προς δόξα του Τριαδικού Θεού.

Ανώνυμος είπε...

Αγάπη σημαίνει σε δέχομαι όπως είσαι.