Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Η Εκκλησία είναι μία - Μητροπολίτης Νικοπολέως και Πρεβέζης Μελέτιος


Η Εκκλησία είναι μία. Εν ουρανώ και επί γης, μία. Θριαμβεύουσα και στρατευομένη, μία. Την θριαμβεύουσα εν ουρανώ Εκκλησία συναποτελούν τα πνεύματα των τετελειωμένων δικαίων. Ονομάζονται δε τετελειωμένοι, επειδή ετελειώθησαν με τον δικό τους αγώνα και με το αίμα του Χριστού.
Η επί γης Εκκλησία στο σύνολό της δεν είναι τετελειωμένη. Και κανένα από τα μέλη της, τα υγιέστερα και τα αρρωστότερα, δεν είναι, ούτε έξω από ρύπο, ούτε πολύ περισσότερο έξω από κάθε δυνατότητα να υποστούν τροπή. Η στρατευόμενη Εκκλησία στο σύνολο των μελών της αγωνίζεται από πόρνη να γίνει παρθένος. Και πράγματι γίνεται. Δια της υπακοής της πίστεως. Εκείνοι που πιστεύουν, ότι η Εκκλησία είναι το όργανο του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου και αγωνίζονται να κρατούν την Εκκλησία, από άποψη υπακοής στην πίστη και βίωσης της πίστης, ΨΗΛΑ, ανταναπληρούν «το γε υπ αυτοίς (= από δική τους πλευρά) τα υστερήματα των θλίψεων (= των παθών και του θανάτου) του Χριστού, εν τη σαρκί τους (= σε ολόκληρο το ψυχοσωματικό τους είναι) υπέρ του σώματος αυτού (= για τη σωτηρία κάποιου ή κάποιων μελών της)».
Μητροπολίτης Νικοπολέως και Πρεβέζης Μελέτιος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο Πρεβέζης Μελέτιος είναι τέλειος.

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαίοι οι λόγοι του π. Μελετίου είναι από της άγιες μορφές της Ιεραρχίας.

Ανώνυμος είπε...

Ασκητική η ζωή του, πατερική η σκέψη και το βίωμά του. Από τις καλύτερες επιλογές για χειροτονία του μακαριστού Σεραφείμ.